Durván részrehajló az ügyészség a hűtlen kezelésekkel

Durván részrehajló az ügyészség a hűtlen kezelésekkel

Eddig is jól tudtuk, hogy az ügyészségen úgy táncolnak, ahogy a Fidesz fütyül. Illetve rengeteg példát írtunk már arra, hogy a magyar igazságszolgáltatásban nem az egyenlő bánásmód elve, hanem az “amit szabad Jupiternek (Fidesznek), nem szabad a kis ökörnek” elv érvényesül.

A Sukoró- és Quaestor-ügyek hűtlen kezelésével kapcsolatban az ügyészség szándékos következetlensége azonban már tényleg felháborító.

3-format2101.jpg

A Quaestor-ügyben az ügyészség elutasította a feljelentést a Fidesz hűtlen kezelésével kapcsolatban. Holott a Külügyminisztérium jogtalanul 72 milliárd forintot (közpénzt!) helyezett el Tarsoly Csaba pénznyelőjében. Ráadásul ezzel anyagi kárt is okoztak, mivel az állam így elesett a pénz kamataitól.

Az ügyészség azzal indokolta a feljelentés elutasítását, hogy a külügy szabálytalan befektetése nem függ össze a kamatok elvesztésével. Erre az indoklásra a feljelentést tevő Tóth Bertalan szocialista képviselő, a 444 és mi is csak ennyit tudunk reagálni:

???

Ha jól értjük, azt akarják nekünk bemesélni, hogy

szabálytalanság is történt és vagyoni hátrány is keletkezett,

de ha ezek nem függnek össze – és az ügyészség megmondta(!), hogy nem függnek össze -, akkor semmiféle hűtlen kezelés nem történhetett. Ugye nem csak mi nem találjuk az ok-okozati összefüggést ebben az indoklásban?

Ezzel szemben a Sukoró-ügyben négy év letöltendőre ítélték első fokon Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját (Császy Zsolt volt értékesítési igazgató 3 év 6 hónap letöltendőt kapott), csak azért, mert a vád szerint megkísérelte a hűtlen kezelés bűntettét.

A hűtlen kezeléssel kapcsolatos ügyek jogi állása tehát a következőképpen néz ki:

 

Questor-ügy Sukoró-ügy

Hűtlen kezeléssel vádja a
Fidesz külügye ellen

  1. közpénz szabálytalan befektetése          
  2. vagyoni hátrány okozás

Hűtlen kezelés vádja az egykori
szoci v
agyonkezelő ellen

  1. hűtlen kezelés kísérlete
ügyészség elutasítja
    a feljelentést
→ 4 év letöltendő

 

A magyar igazságszolgáltatás tehát egyáltalán nem nevezhető függetlennek. Az ügyészség úgy osztogatja – vagy utasítja el – a hűtlen kezelés vádját, ahogyan a Fidesz fütyül.

Ebben a jogi környezetben még annak is van félnivalója, akiről már rég kiderült, hogy alaptalan vádakkal illetik.

A BKV-ügyben pont három éve derült ki, hogy egy szó sem igaz a nokiás doboz történetből. Ennek ellenére az ügyészség még mindig hűtlen kezeléssel vádolja Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest és társait, akik egy ilyen elfogult igazságszolgáltatási rendszerben ártatlanságuktól függetlenül nem sok jóra számíthatnak.

Facebook Comments