Orbánék reagáltak, és nem válogattak az eszközökben

Orbánék reagáltak, és nem válogattak az eszközökben

Felháborodott kommentárokat olvasni az ellenzéki oldalon a Kúria döntésével kapcsolatban, amely elkaszálta a népszavazási kezdeményezést Olimpia- és Városliget-ügyben. Nekünk csak egy kérdés jutott az eszünkbe:

mit vártatok?

A legtöbb politikai elemző és gondolkodó Magyarországon, főleg az ellenzéki oldalon, más kategóriákban gondolkozik, mint a Fidesz és a háttérországa. Orbán Viktor abban a megújítója a magyar politikának, hogy egészen más szabályok szerint játszik, más fogalmakban gondolkodik, mint ellenfelei; míg ellenfelei sokkal inkább egyfajta lovagi tornának fogják fel a választókért és a hatalomért való harcot, addig a Fidesz az utcai verekedő szabályai szerint játszik. Azaz: nincsenek szabályok, mindent szabad a győzelemért. 

Tökön kell rúgni az ellenfelet? Tökön is rúgják. Nem szabályos? Kit érdekel?

hungarian-prime-minister.jpg

A Fidesz gusztustalan és övön aluli ütései minden alkalommal megdöbbentik a közvélemény liberális – baloldali felét, pedig a Fidesz már az első kormányzása idején elkezdte felrúgni a közmegegyezéses szabályokat. Semmi újdonság nincs ebben, mégis az emberek hat éve minden ügyön felhördülnek. Pedig minden ügynek kiszámítható a vége.

A magyar politika egyre inkább úgy néz ki, mintha egy ringbe zsúfolnánk össze annak szereplőit, és a narancssárgába öltöztetett bokszoló maga húzná ki a ring széleit és fogalmazná meg a küzdelem szabályait. Ha véletlenül sarokba szorítják, egyszerűen hozzáigazítja a ringet és a szabályokat az új helyzethez – és máris nincs sarokba szorítva.

Ez a jelenség játszódott le a legutóbbi, olimpiai és városligeti népszavazás ügyében is.

  1. Az ellenzék megpróbálta sarokba szorítani a Fideszt,
  2. hogy ne dőzsölje el az ország pénzét felesleges presztízs- beruházásra,
  3. illetve ne építse be Budapest tüdejét.

Várható volt, hogy Orbánék valahogy reagálni fognak, és megint nem fognak válogatni az eszközökben. Most egyszerűen megoldották az ügyet azzal, hogy a Kúria döntését befolyásolták. A Kúria magyarázata egyébként teljesen logikus (még, ha egyben abszurd is), és egyértelműen meglátszik rajta, hogy valaki szépen „súgott”, hogy mi legyen az ítélet –

a népszavazást meg kell akadályozni, hiszen potenciális veszély a hatalomra.

A Fidesz minden húzása azt mutatja: a cél szentesíti az eszközt. A sikerük titka, hogy nem válogatnak az eszközökben, az ellenzék pedig csak reagál, néha bekiabál, hogy „ez nem szabályos” – aztán kapja a következő pofont.

A másik hasonlat, ahogy a Fidesz működik: a multinacionális vállalat. Az egyik része a pártnak sikeresen szivattyúzza ki a közvagyont és alakítja át magánvagyonná, ezzel biztosítva a működést és a hűséget, a másik része pedig sikeresen tolja le a propagandát az emberek torkán.

A propaganda pontosan az, amit az emberek hallani akarnak, vagy éppen pontosan olyan témákat dobnak be, amelyek mélyen megosztják a társadalmat. Mindez sikeresen tereli el a figyelmet arról, hogy az ország katasztrofális állapotban van, mindent a korrupció irányít és gyakorlatilag nincs kormányzás.

Mert tulajdonképpen ez nem kormányzás. Ez a Fidesz-politika nem a közérdek, a közjó érdekében tett lépések sorozata. Ez nem az érdekek harmonizálása. Itt egy érdek működik: az ország erőforrásait kihasználva, az embereket becsapva minél tovább hatalmon maradni. Orbán ennek rendel alá mindent. Hatalomban maradni a hatalomért.

Orbánék tulajdonképpen nem csináltak semmit a központosításon és az ellenfelek lenyomásán kívül. Most minden az övék, nincs ellenfél. Amihez nem fűződik érdekük, mint a közoktatás, vagy az egészségügy rendbetétele, esetleg a szegénység felszámolása, ott nem történik semmi a forráskivonáson kívül. Az állampolgár le van szarva, kapja a gyűlölet-propagandát és gyűlölködjön.

orban_viktor_1.jpg

Két kérdés merül fel:

  1. Hogyan lehet a Fideszt megdönteni, és a helyzeten változtatni?
  2. Meddig húzódhat ez a helyzet anélkül, hogy változás történne?

A kérdésekre senki sem tudja a választ. A politikai gondolkodók nem ismerik az utcai harcos-stratégiát, az emberek többsége dermedten, rettegve, vagy fásultan figyeli, hogy mi történik. Egyéni érvényesülési lehetőségek:

  1. Lépj be a Fideszbe.
  2. Emigrálj. 

Persze, ott van az egyre összébb húzódó fideszes fanatikusok közössége, akik a politikai süketnémák, a nyelveket nem beszélők, azok, akiknek semmi összehasonlítási alapjuk nincs azzal kapcsolatban, hogy megy a politika és a gazdaság más országokban, vagy mennyire jobb lehetne a sorsuk. Ezek nagy része itt is kommentel és addig jut el: a büdös zsidók. A mocskos menekültek. A libsik. 

Említettük, hogy a Fidesz úgy is működik, mint egy vállalat: azaz az általa kínált politikai terméknél kell jobbat kínálni. Az ellenzéknek meg kellene mutatni, hogy kormányzóképes és vannak ötletei, önálló gondolatai. Ez teljesen hiányzik.

A Fidesztől el lehetne venni a termelésének alapjait: az alapanyagot, az adókat, az EU-s forrásokat. Ez csak erőszakkal, forradalommal megoldható, jogilag nem. A fideszesek, mint a maffia, ott vannak mindenhol és mindenről tudnak, minden kezdeményezést sikeresen fojtanak el.

Hogy meddig mehet ez így tovább? Hiszen az oktatás és az egészségügy már összeomlott, a szociális háló megszűnt, a gazdaság botorkál az EU-forrásokra kötve és a korrupcióban fuldokolva. Senki sem tudja, mikor fog az egész összeomlani és ráomlani a Fideszre.

Még kitarthat évtizedekig. Vagy összeomolhat fél óra múlva is.

Facebook Comments