Hogy merték lezárni a nyomozást ezekben a felháborító ügyekben?

Hogy merték lezárni a nyomozást ezekben a felháborító ügyekben?

A magyar ügyészség felháborítóan elfogult munkásságáról már rengeteg cikket írtunk. A következő két ügyben azonban már tényleg minden határon átment a vádhatóság.17939_294152337758_267853487758_3538194_6118318_n.jpg

Ha a politikai érdek úgy kívánja,

elég egyetlen ember vallomása ahhoz, hogy lecsukjanak valakit.

Ellenkező esetben pedig

  • a trafik-mutyit bizonyító hangfelvétel,
  • és egy brutálisan megtámadott nő lúggal leöntött vaginája sem elég a vádemeléshez.

A hangfelvétel sem elég

Pár napja a 444 írta meg, hogy Magyarországon az sem elég, ha hangfelvétel készül arról, ahogy politikusok egymás között osztogatnak.

Hadházy Ákos szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő még 2013-ban rögzített egy hangfelvételt, ami egyértelműen bizonyítja a trafik-mutyit. A felvételen az hallható, amint Horváth István fideszes polgármester névről névre végigmegy a pályázókon és megbeszéli a város többi vezetőivel, hogy a jelentkezők közül ki eléggé Fidesz-hű ahhoz, hogy koncessziót kapjon.

A sztorit megírta a HVG, hatalmas botrány lett az ügyből, és valóságos feljelentésözön indult. Ám a Központi Nyomozó Főügyészség három év után, most március 21-én megszüntette a nyomozást.

Az ügyészségi határozat előbb elismeri, hogy Horváth azzal a szándékkal készített listát a pályázókról, hogy befolyásolhassa a pályázati döntést. Ezek után azonban nevetséges módon mégis azt írja, hogy a nyomozás adatai alapján

nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése, és ez az eredmény az eljárás folytatásától sem várható.

Nem meglepő, hogy Orbán ügyészsége erre a döntésre jutott. Egyébként sem a lényegi ügyben kezdtek nyomozni, hanem amiatt, hogy a szekszárdi polgármester hangosan, egy rakás ember jelenlétében olvasta fel egy rakás pályázó személyes adatait. Tehát már eleve csak egy vétség ügyében indult a nyomozás.

A lúggal leöntött nő

Szintén a 444 írt arról a brutális támadásról is, amelynek során egy 43 éves nő nemiszervét maró lúggal öntötte le vélhetően a Fideszhez köthető támadója. A rendőrség a támadással B. Krisztiánt, egy nagy budai kórház főigazgatóját gyanúsította meg, aki valószínűleg így bosszulta meg, hogy a nő szakított vele.

  • B. Krisztián a szakítás után folyamatosan zaklatta áldozatát,
  • megbukott a poligráfos vizsgálaton, találtak nála egy használt injekciós tűt, amiben a nő elkábítására használt anyag maradványa volt,
  • valamint a nő lakásában megtalálták a DNS-ét is. 

Kiderült az is, hogy a gyanúsított magas befolyással bír mind egzisztenciálisan, mind pedig kapcsolati szinten. Nagybátyja ugyanis az első Orbán-kormányban dolgozott.

Mindezek eredményeként 2014 júniusában az ügyészség megszüntette a nyomozást és a bizonyítékok megsemmisítéséről határozott. Hangsúlyozzuk:

a bizonyítékok megsemmisítéséről.

A nő panasszal élt a Legfőbb Ügyészségen, ahol újra elrendelték a nyomozást. Mindenesetre elképesztő, ahogyan az ügyészség eleinte kezelte a történteket. Nyilván kérdéses az is, milyen eredményre jut az újabb nyomozás a már megsemmisített bizonyítékok nélkül.

Egyetlen ember ellentmondásos vallomása

Míg a fenti esetek tökéletes képet alkotnak arról, hogyan tusolja el az ügyészség a politikailag kényes ügyeket, a másik végletre is akad példa. Vannak ugyanis olyan esetek, amikor nincs hangfelvétel, nem szükséges hiteles tanúvallomás, sőt semmilyen bizonyíték ahhoz, hogy valakit megvádoljanak és előzetes letartóztatásba helyezzenek.

Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes ellen egyetlen ember ellentmondásos vallomása miatt emeltek vádat, és kilenc hónapig tartották előzetes letartóztatásban egy olyan adatra hivatkozva, amiről utólag kiderült, hogy nem is létezik.

Ráadásul a BKV-ügy bírósági szakaszában annak ellenére tartották fenn a vádat, hogy Balogh Zsolt visszavonta a nokiás dobozokról kitalált mesét, és a bírósági eljárás alatt folytatott nyomozás is arra jutott, hogy nem bizonyítható ez a vádpont.

Mindezek után a Fidesz által jogsértő módon kijelölt bíróság elítélte Hagyót, holott Balogh kétszer is bocsánatot kért a bíróság előtt a hamis tartalmú terhelő vallomása miatt.

Ha egymás mellé tesszük ezt a három ellentmondásos esetet, kétség sem fér hozzá, hogy egyszerűen gusztustalan, milyen következetlen és tisztességtelen módon működik Orbán ügyészsége.

Facebook Comments