Ebbe belebukhat Orbán

Ebbe belebukhat Orbán

És ha belebukik, akkor azt csak magának köszönheti.kosa-lajos-orban-viktor-fonagy.jpg

Pedig tanulhatna a saját módszereiből: 2006-2008 között ő is a népszavazásra tett fel mindent, és azzal nyerte meg a 2010-es választást. A 2006-os Gyurcsány-szavazók a vizitdíjra, az ágydíjra és a tandíjra mondtak nemet, és ezzel kerültek át Orbán táborába.

A 2008-as népszavazás a Gyurcsány-kormány megszorításairól szólt, a vasárnapi boltbezárás referenduma az Orbán-kormány mindenbe beleszóló, mindent uraló, a szabadságot mindenhol korlátozni próbáló politikájáról.

Meg a korrupcióról, ha az MSZP össze tudja kötni a földkérdéssel és az állami vezetők fizetésével.

Az utóbbi kettővel Orbán nem tud mit kezdeni: amit az ellenzék korrupciónak nevez – és mindenki más is annak lát -, az bevallottan a politikájának lényege, az új arisztokrácia és oligarchia felhizlalása.

A vasárnapi boltbezárások ügye viszont

egy dilettáns politikai hiba.

Mert nem a KDNP bűne ez. Igaz, hogy ők terjesztették be, de amikor a Fidesznek nem állt érdekében, mint 2011-ben, akkor gond nélkül le tudta söpörni az asztalról.

A vasárnapi boltbezárást a magyar kiskereskedelmi láncok követelték ki, hogy ha már nekik – jellemzően – nem éri meg nyitva tartani, akkor meg másnak legyen az egyenesen tilos.

Innen nézve persze ez se más, mint az új feudális osztály felnevelése. A hipermarketeket sújtó egyéb intézkedések mellett ez is a piacot próbálta átrendezni, hogy az egyes kormányoldali vállalkozók helyzete legyen kedvezőbb.

A KDNP vallási körítése (márhogy a vasárnap az úr napja volna), meg hogy a családok tölthessék együtt a vasárnapot, az csak puszta propagandaszólam. Menjenek kirándulni vasárnap, ha már plázába nem mehetnek, na persze.

Kőkemény üzletnek indult ez is.

De egyfelől nem jött be.

  • A multik forgalma nem csökkent, csak más napokra helyeződött át. 
  • Cserébe nem kell kifizetniük a vasárnapi megemelt béreket.
  • A dolgozók számára a csütörtöki, pénteki, szombati munkanap hosszabbodott meg, csak már emelt pénz nélkül. (És fáradtan kinek van kedve kirándulni?)
  • A kisebb boltok forgalma nem nőtt.
  • És még el is kellett bocsátaniuk (vagy nem pótolták a fluktuációt) 8-10 ezer embert.
  • Nem hogy nőtt volna, de jelentősen csökkent a családi tulajdonú kisboltok száma.
  • Tavaly 2500 kisbolt szűnt meg.

Másfelől olyanokat is eltalált, akikre a Fidesz nem számított.

Tetszőleges (korrekt) mérés szerint a választók kétharmada, 70 százaléka utasítja el a vasárnapi boltbezárást, hogy a kormány mondja meg neki, hogy mikor mehet el vásárolni.

És ez az arány az idő múltával nem csökkent, az emberek nem szokták meg a péntek-szombati tumultust. Nem hatotta meg őket, hogy Ausztriában meg Németországban is így van, meg hogy ez Kádár alatt is így volt.

A vasárnapi boltzár ügye szimbólumává vált az Orbán-kormány mindenen és mindenkin átgázoló politikájának, és ez a dolog, ami már nemcsak a politikai-gazdasági életet, hanem mindenkit érint.

A Fidesznek itt három lehetősége van.

1. Az egyik, hogy beleáll a kampányba, és megpróbálja megnyerni. Ez reménytelennek tűnik, még akkor is, ha Kubatov szerint egy ilyen kampány nyerhető volna. Mert Kubatov szerint az emberek csak megosztottak az ügyben. De ez nem igaz: nem azok. Egyértelműen elutasítóak.

2. Egy másik opció, hogy nem kampányol, sőt, igyekszik eljelentékteleníteni az ügyet. De ez kockázatos.

Az nem feltétlenül igaz, hogy az MSZP el tudna vinni az urnákhoz négymillió embert (ennyi kell a népszavazás érvényességéhez), amelyből kétmillió igennel szavazna (ennyi kell az érvényességhez), de az nagyon valószínű, hogy az igen voksok száma jelentősen meghaladná a nemekét, még ha a részvétel nem is éri el az érvényességi küszöböt.

És akkor manifeszt módon látszana, hogy a Fidesz már nem képviseli a többség akaratát.

3. Ha ezt el akarják kerülni, akkor egy további másik opció, hogy profilaktikusan visszavonják a törvényt, amelynek a népszavazás a megsemmisítését célozza. Ezzel viszont Orbán elismerné a vereségét, sérülne a nimbusza, ezt nyilván nem akarja.

Ha akarná, már eddig is megléphette volna, nem kellett volna nyilvánvalóan törvénytelen módszerekkel, bűnözők felhasználásával megakadályozni a szocialisták kezdeményezését. De a bűnözők felhasználása még mindig kisebb ár volt, mint a vezéri imázs megbicsaklása.

A következő hetek azt mutatják majd meg, hogy milyenek a belső erőviszonyok a Fidesz felső vezetésében. Hogy maga alá gyűrt-e már mindenkit a küldetéstudatos, legyőzhetetlen Vezér, vagy tudnak-e még hatni a józan eszére a belpolitikai veszteségminimalizálók.

Facebook Comments