Ismeritek azt a pékséget, ahol mindennek ugyanolyan íze van?

Ismeritek azt a pékséget, ahol mindennek ugyanolyan íze van?

friss_garay5.jpg

A pereckedvelőknek talán jó hír, hogy az úgynevezett albán pékségekben minden péksüteménynek perec íze van. Ilyen például az Újbuda központnál lévő Friss Pékség is.

Persze nem az a Városligetben árult, legalább nosztalgikusan száraz sósperec-ízről beszélek. Ez az a sótlan, édeskés puha fajta, amivel főként pékségekben lehet találkozni,

legfőként pedig az albán pékségekben,

ugyanis az összes, de tényleg az összes péksüteményük ugyanabból a tésztából készül.

  • Virslis croissant: perec ízű.
  • Sajtos pogácsa: perec ízű.
  • Pizzás tekercs: perec ízű.

Ezekben az a legrosszabb, hogy még sótlanok is. De perec ízű a kakaós csiga, a lekváros bukta és mákos tekercs is. Szerencsére legalább ezek sem sósak, de ugyanolyan unalmas ízűek. Mint amúgy a perecük.

Ismeritek az érzést? Az ember elkezd enni, és várja az ízt. Sótlan. Vagy nem elég édes. Tovább eszi, és eszi ,és eszi, és minden falatnál reménykedik, hogy na majd most már sajtosrúd íze lesz a sajtosrúdnak, vagy túrós batyu íze a túrós batyunak.

De nem.

Közben elfogy a péksütemény, és csak valami hiányérzet marad hátra, mert úgy laktunk jól, hogy nem is volt íze annak, amit ettünk.

pekseg.jpg

A pékszakmában csak „albán pékségnek” csúfolt Friss Pékség üzletpolitikájára is az általában a Balkánon elterjedt módszer jellemző:

körülbelül háromféle tészta-recepttel operálnak, minden nagy, felfújt és egyforma.

(A másik kétféle talán a kenyér- és a fánktészta lehet.)

Bár az egyszerű receptek, a helyben sütés (és a pékség neve) indokolná a frissességet, a pékáru mégis sokszor száraz. A kiszolgálás is pocsék általában. Ehhez mondjuk hozzátartozik, hogy több ismerősöm is beszámolt arról, hogy az ehhez hasonló pékségekben hó végén nem fizették ki, és indoklás nélkül kirúgták őket. Talán nem véletlen az sem, hogy a Friss Pékség ajtajára is folyamatosan ki van ragasztva a “kiszolgálót felveszünk” felirat. 

A péksütemények ára 150-200 forint körül mozog, de akárhányszor adtam újabb és újabb esélyt a Friss Pékségnek, utólag mindig azt kívántam, bár ettem volna inkább a Városligetben drága száraz perecet. Azt is utálom, de az legalább nem sótlan.

Facebook Comments