Hallottak már ilyet? “A Fidesz nem tűri a korrupciót”

Hallottak már ilyet? “A Fidesz nem tűri a korrupciót”

Tavaly, év végén Kósa Lajos még úgy vélte, teljesen természetes, hogy mindig az lop, aki kormányon van. (Azaz kicsit finomabban: aki kormányon van, annak a környezete gyarapodik.)

korkomm_1.jpegLázár ezzel szemben viszont most azt állította

a Fidesz nem tűri a korrupciót.

Hát döntsétek már el végre, urak.

Szigorúan véve persze mindkettejüknek igaza van: az, hogy gyarapodik a Fidesz-vezetők környezete, nem feltétlenül jelenti, hogy korruptak lennének. 

És ez nem pusztán szómágia. Nem olyan, mint a nemmegszorítás, a negatív növekedés vagy a szocialista brókerbotrány. A korrupció ugyanis a köznyelvben egyszerűen megvesztegetést jelent. A megvesztegetéshez pedig

jogilag két fél kell: akit vesztegetnek és aki veszteget.

Itt már rég nincs két fél. Rég elmúltak azok az idők, amikor egyes alföldi városok polgármesterei százalékot, alkotmányos költséget kértek azért, hogy boltot nyithass vagy építési engedélyhez juss. Ez kicsiben még lehet, hogy megy, de már nem számít.

Nagyban ma már nincs két fél. Nem úgy működik, hogy a fideszes politikus abból gazdagszik, amit a zsebébe tömnek.

Magának osztja.

Orbán veje és vagyonkezelője, Rogán szomszédja, Szijjártó haverja vagy Matolcsy unokatestvére nem másik fél. Nem független tőle. Ugyanaz a kör, ugyanaz a brancs, ugyanazok az érdekek.

A korrupcióval, az alkalmi megvesztegetéssel mindig csak a gond van. Bizonytalan pénz, esetleges büntetés. A tőlük független másik félnek lehetnek más érdekei, meg lehet fenyegetni, és akkor ellenük vallhat.

Ezt a kockázatot nem jó vállalni, ki is zárták. A hosszútávú együttműködésé, megbízható kapcsolatoké, a rendszeres jövedelemszerzésé a jövő. Igaz, ezt a jogi szaknyelv

bűnszervezetnek hívja.

De arra meg ott van a Polt Péter.

És mint az ideológusuk ezt már jókorán megmondta: ez nem korrupció.

Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.

És valóban. Ez nem korrupció. Már nem az.

Ez jövedelemátcsoportosítás tőlünk többiektől a Fidesz és köre felé. Bár a hűtlen kezelés jogi kategóriája még mindig illik rá. Ezt valószínűleg csak azért nem törölték el a Btk-ból, mert akkor bárki más is lophatna. De ők azt akarják, hogy csak az lophasson, akinek saját ügyészsége van.

Mert ugyan lehet, hogy nem korrupció, azaz megvesztegetés, de a lopás attól lopás marad, bárhogy próbálják átnevezni.

Facebook Comments