Elképzeltük, milyen lenne Európa Orbán kerítése nélkül. Pont ugyanolyan

Elképzeltük, milyen lenne Európa Orbán kerítése nélkül. Pont ugyanolyan

ker_1.jpgA magyar határkerítés lesz az új szemkilövetés.

  • Az “elmúlt nyolc év” morális csődje.
  • A 7 százalékos növekedés.
  • Az államcsőd 2010-ben.
  • A Békemenettel megakadályozott Orbán elleni puccs.
  • A magyar reformok működnek.
  • A Fidesz fellép a korrupció ellen.

Valami, ami amúgy nem létezik, de ha eleget ismétlik, akkor bekerül a köztudatba. Mítosz. Legenda. Illúzió. Közhazugság, mint az istenek léte. A propaganda teremtette alternatív valóság. Párhuzamos univerzum, amelyik tele van nyugat-európai no-go zónákkal.

A magyar határkerítés persze kétségtelenül létezik; nem is ez a kérdés, hanem a jelentősége. A kormánypropaganda mítosza ugyanis azt állítja, hogy

Orbán kerítése mentette meg Európát.

Ha az nincs, akkor megnézhettük volna magunkat.

Legutóbb a Mandineren jelent meg egy cikk, amely disztopikus világként ábrázolja a Kerítés nélküli Európát. Például kétszer annyi migráncs lett volna szilveszterkor Kölnben.

A valóság viszont ezzel szemben az, hogy az Európára (nyilván annak gazdag és élhető nyugati és északi országaira) irányuló migrációs nyomás az utóbbi fél-egy évben jelentősen enyhült, de ennek semmi köze nem volt Orbán kerítéséhez.

A helyzet az, hogy

Orbán kerítése egyetlen migránst/menekültet/bevándorlót se állított meg.

Mert mi is történt a kerítés előtt?

  • Az Orbán-kormány – az osztrákok és a németek rosszallását kiváltva – ellenőrzés és akadály nélkül ráengedte a fogadó országok menekültügyi infrastruktúrájára a 2014 decemberétől útnak induló koszovói tömegeket.
  • Ugyanezt tette 2015 tavaszán-nyarán a Törökországból érkező szíriaiakkal.
  • A magyar-szerb határkerítés tavaly szeptemberi elkészültéig, és a határ gyakorlati lezárásáig Orbán és kormánya 200 ezer menekültet/migránst/gazdasági bevándorlót zúdított Európára.
  • A magyar-horvát határ 2015 októberi lezárásáig, alig egy hónap alatt újabb 200 ezret. Ráadásul őket már nem is csak átengedte, hanem egyenesen maga szállította Ausztriába.

Ez összesen 400 ezer ember.

Miközben arról harsogtak, hogy köztük terroristák, meg az ISIS emberei vannak. És ellenőrzés nélkül továbbengedték őket Európába

Közben meg a “keresztény Európa” (ahol még a többségben lévő ateisták is keresztények) megvédéséről papoltak. (Amivel még a papok se értettek egyet, sőt, szembe is fordultak vele.)

A horvát határ lezárása ténylegesen megváltoztatta a helyzetet. Na, nem Európában. Hanem Magyarországon. Magyarország így már kimaradt a migrációs hullámból. Még át se vonultak rajtunk. (Mert a munkánkat senki egy pillanatig nem akarta elvenni.)

Európa viszont nem változott meg attól, hogy már a déli határ egész hosszában kerítés állt a magyar határon. Mitől is változott volna? Ha a víz útjába követ teszünk, akkor azzal megszüntetjük a vízfolyást? Nyilván nem, csak eltereljük.

És mindeközben

a haszontalan kerítés szimbólumává vált a keresztény, azaz egyszerűen fajvédő elkötelezettségnek.

De nemhogy a migráció nem állt le Orbán kerítésétől, hanem még a balkáni útvonal se zárult le. 

Orbán nagy hangon követelte a menekültkrízis megoldását, majd amikor azt megoldotta Brüsszel és Ankara tavaly novembertől idén márciusig tartó tárgyalásokon, akkor meg valamiféle német-török paktum veszélyeit vizionálta.

És mi történik azóta?

A tanulságok:

  • Orbán kerítése nem oldott meg semmilyen problémát, csak továbbpasszolta a probléma megoldását.
  • Orbán egy újabb menekülthullámban érdekelt.
  • Miközben a retorikája nyíltan uszító, hazug és rasszista, nincs semmi baja az olyan migránsokkal, akik nekik fizetnek.

Tulajdonképpen lesápolja a migrációt és a migránsokat.

(Annak igazán csak örülni tudunk, ha ebből a sápból, meg úgy általában a eltolvajolt közpénzekből jut a propagandistáknak is, akik szerint Orbán és kerítése mentette meg Európát. Mert ingyen nem jó ennyire hülyének lenni. Még látszani sem.)

Most tényleg képzeljük el Európát Orbán kerítése nélkül! Semmi, de semmi változás. A kerítés nem állított meg egyetlen migránst/menekültet/bevándorlót se, csak többe került a magyar államnak (nekünk), mint egy normális, tisztességes menekültellátás.

Viszont képzeljük el Európát Orbán nélkül! Itt viszont már van változás. Nincs, vagy legalábbis jóval kevesebb  lenne a rasszista, nettó náci hang a politikában. Magyarország nem volna hiszterizált, nem lennének a választókat uszító, a klientúrát hizlaló kampányok. Nem kellene másfél éve permanens, értelmetlen kampányban élnünk.

És ha Orbán, meg sleppje nem volna, nem volna senki, aki sápot szedne a migrációból. Se politikai, se anyagi értelemben. Illetve biztos volna, de a nyugati politika perifériáján, ahol a német Afd, valamint börtönben, ahogy egy jogállamban az embercsempészeknek, -kereskedőknek, állampolgárságot árulóknak kijár.

A legjobb, ami Orbánékról elmondható, hogy miközben retorikájuk (propagandájuk) kiáltó ellentétében van a valósággal (nem létezik semmiféle szervezett, Európa meghódítására, elfoglalására törő invázió), legalább a politikájuk is ellentétben van a retorikájukkal.

Legalább annyi időre nem hiszik el saját propagandájukat, hogy lopni tudjanak.

 

Facebook Comments