6 jel, ami azt mutatja, hogy Rogánra kiadták a kilövési engedélyt

6 jel, ami azt mutatja, hogy Rogánra kiadták a kilövési engedélyt

raov_1.jpgNagyon erős jelek utalnak arra, hogy a miniszterelnök személye körüli propagandaminiszternek meg vannak számlálva napjai a kormányban.

1. Nyomozás indult ellene a belvárosi ingatlanügyek miatt

Ez nyilván nem történhetett volna meg Orbán engedélye nélkül: ennél jelentősebb, nagyobb kárértékkel járó lopásokat se akar kinyomozni az ügyészség. Az eljárást utóbb “bűncselekmény hiányában” lezárták, de figyelmeztető jel volt Rogánnak: senki, még ő sem érinthetetlen.

2. Nem állt ki mellette a Fidesz-sajtó, amikor Portik elmondta, hogy lefizette

Portik júniusban a Rogán által Juhász Péter ellen kezdeményezett személyiségi jogi perének tárgyalásán tanúként beszélt arról, hogy egy alkalommal 10 millió forintnak megfelelő eurót adott át az akkori V. kerületi polgármesternek egy ingatlan áron aluli értékesítésében való közreműködésért.

rapt.jpegAz ügyészség szerint Portik vallomása nem volt életszerű, de a kormány kitartotta propagandasajtó nem áll ki mellette, nem plankolta fel, mint az ellenzék által igazságtalanul és ártatlanul meghurcolt politikust.

3. Leállítanák a letelepedési kötvénybizniszt

Bár a kormányoldalon és a kitartottjaik között sokan járnak jól azzal, hogy a magyar államtól monopoljogokat kaptak az állami bevételek lenyúlására, a letelepedési kötvényeket a parlament gazdasági bizottságának elnökeként Rogán járta ki; neki akkor nem volt más hozzáférése az állami mézesbödönhöz.

A kiszivárgó hírek szerint viszont ezt még a Fidesz-szavazók se látják másnak, mint törvényesített lopásnak és a klientúra kifizetőhelyének, ezért Orbán a kötvénybiznisz – valamilyen mondvacsinált indokkal történő – megszüntetését fontolgatja. Ha így lesz, akkor ez egyrészt bevételt von el, másrészt bűnbakot is kell találni, akire rá lehet kenni a felelősséget a közvélemény előtt. Kézenfekvő lenne például, hogy a kötvények legnagyobb lobbistája vigye el a balhét.

4. Érvénytelen lett a népszavaztatás

Bár azt állítják, hogy 98 százalék, meg óriási siker és elsöprő győzelem, legyünk nyugodtak afelől, hogy a Fideszben, a kormányban és Orbán környezetében egészen pontosan tudják, hogy a népszavaztatás érvénytelensége hatalmas kudarc, mert teljesen váratlanul érte őket.

A 2006-os választás után már a második nagy horderejű szavazást bukták el Rogán vezetésével, de nem a Gyürk András-féle kampányszervezetet hibáztatják: a vereség okaként a Rogán-féle médiakampány üzeneteinek túlzásait jelölte meg a Fidesz. Úgymond, túltolták a kampányt.

Emiatt Rogán kreatív tehetsége és szervezőkészsége egyre kevésbé tűnik nélkülözhetetlennek Orbán számára.

Az érvénytelen népszavazás miatt más fénybe kerül az a javaslata is, ami a vasárnapi boltbezárás eltörlését eredményezte, hogy elvegye az MSZP-től a legfőbb kormányellenes témáját. Ha ugyanis a Fidesznek 15 milliárd forintból, az állami média, a kormány és az elfoglalt hatóságok minden erőveszítése ellenére sem sikerült elvinni 4 millió embert az urnákhoz, a szocialistáknak még kevésbé lett volna esélye erre.

roglaz_1.pngAmi tavasszal kiváló politikai érzékkel meghozott döntésnek látszott, ti. visszavonulás a vereség elkerülése érdekében, az ma már talán inkább gyáva menekülésnek tűnik egy korántsem megnyerhetetlen összeütközés elől.

5. Lázár köztörvényes bűnözők között emlegette

Hogy Lázár és Rogán nincsenek különösen jó viszonyban, az köztudott, párton és kormányon belüli riválisok, ellenfelek az Orbán utáni második helyért vívott harcban. Ennek ellenére váratlan volt, hogy a héten a kancelláriaminiszter Rogánt Mengyi Voldermort és Farkas Flórián között említette, akikkel szemben köztörvényes bűncselekmények gyanújával folyik nyomozás. Lázár azt mondta, ahogy Mengyi és Farkas mellett sem áll ki a Fidesz,

személyes ügyeit Rogánnak is magának kell tisztáznia.

Ez egyfelől annál is különösebb, mert Rogán ellen tudtunkkal nincs folyamatban eljárás. Másfelől Lázár itt nem a saját véleményét – bármi is legyen az – mondta el, hanem a miniszterelnök távollétében, a kormányfőt helyettesítve, Orbán nevében beszélt.

Nehéz elképzelni, hogy amit mondott, Orbán tudomásul mondta volna. A miniszterelnöki kabinettel viszont szinte biztosan nem egyeztetett, tekintve, hogy azt Rogán vezeti.

6. Már a Békemenet is a bukását jósolja

gyfl.jpgGyurcsány Ferenc Borospohár nevű lován 10 éven át nagy fölénnyel vezette a legnépszerűtlenebb politikusok versenyét, de aztán jött Rogán, és Pasa Park nyergében előbb beérte, majd váltott lovakon, előbb Portikot, majd Homárlevest, aztán Feltalálót, legvégül Helikoptert lovagolva meg is előzte.

A békemenetes Bencsik főszerkesztette Demokrata közvélemény-kutatásának módszertana legalábbis megkérdőjelezhető, mivel náluk nagy fölénnyel Orbán a legnépszerűbb, amit rajtuk kívül senki más nem állít, d abban minden kutatás egyetért, hogy Rogán Gyurcsánnyal együtt a támogatottsági lista utolsó két helyét foglalja el. 

Hogy Bencsiknél már Gyurcsányt is alulmúlva egyedül a tökutolsó, 2 dolgot jelezhet. 

  • Rogán már annyira népszerűtlen és elutasított, hogy az már árt a Fidesznek.
  • Még mindig Gyurcsány az utolsó, Bencsikék manuálisan tették mögé Rogánt, de biztosan nem önállóan cselekedtek: valakik a Fideszben akarják Rogánt a legnépszerűtlenebbnek láttatni, Bencsik meg úgy érezte, nem szabad a vesztes mellé állnia.

Rogán számára egyik eshetőség se nagyon vigasztaló. Ha fogadási iroda lennénk, már nem vennénk föl téteket a propagandaminiszter bukására.

Facebook Comments