Veszprémből szabotálták Orbán Fejér megyei interjúját

Veszprémből szabotálták Orbán Fejér megyei interjúját

Természetesen, ahogy az illik, komoly vizsgálat indult, hogy kiderítsék, vajon ki hekkelte meg a Fejér megyei Hírlapban megjelent Orbán-interjút.khe.jpeg

A lap munkatársai között az is elterjedt, hogy esetleg a Mediaworks kiadó maga követett volna el önprovokációt, hogy aztán erre hivatkozva elküldhessék a dolgozókat.

Ugyanis többé-kevésbé nyílt titok, hogy mindenkitől meg kívánnak szabadulni, aki nem elég fideszes, aki nem áll be a sorba, akiről feltételezik, hogy nem szolgálja majd elég hűségesen az új urakat – akiket valahol Mészáros Lőrincen is túl, Orbán környékén kell keresni.

Más ott dolgozók viszont azt mondják, hogy az önprovokáció nem túl valószínű, már csak azért sem, mert a Mediaworks „tartalomfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese”, a megbízhatóan elfogult, jobber

Csermely Péter több izgatott telefonbeszélgetést is folytatott

a Fejér megyei lap vezetőivel, hogy kiderítették-e már, hogy ki írt bele a Kis Vezető szövegébe.

Számítógépeket kezdtek el vizsgálni, a potenciális gyanúsítottak laptopjait, gépeit számítástechnikai szakértőknek kellett átadni, hogy azok ellenőrizzék, esetleg azokról nyúltak e bele a szent szövegbe.

A B1 blog információ szerint most úgy tűnik, hogy

valaki Veszprémben javított bele a szövegbe.

Hogy szándékosan azért, hogy megjelenjen nyomtatásban a „javított” szöveg, vagy csak tréfából nyúlt hozzá, aztán így jelent meg, még nem lehet tudni.

Tudják már, kinek a belépőkódjával fértek hozzá az oldalhoz, ahol az orbáni interjú volt, ugyanakkor többen állítják, egyáltalán nem valószínű, hogy ő volt az, aki belenyúlt a szövegbe. (Ettől persze még lehet, hogy vele vitetik el a balhét.)

Ám még azt sem zárják ki teljesen, hogy esetleg kívülről fért volna valaki a rendszerhez, és esetleg bosszúból tette volna – ugye azok a fránya tisztogatások.

A Mediaworks – ez a kiadó adta ki, majd szüntette meg a Népszabadságot – működtet egy központi szerkesztőséget. Ez állít elő tartalmakat a megyei lapok számára, amelyet azok változtatás nélkül átvesznek. Csak a lap tetején futó csíkban – a paginán – írják át a lap nevét, majd „levilágítják” az oldalt, azaz elkészítik a nyomtatáshoz szükséges technikai verziót.

A szerkesztőségekben nem ellenőrzik a központtól kapott oldalakat, nem is tudnák, ugyanis mihez is hasonlítanák ezeket? Kész oldalakat kapnak, különben is, ki merne belenyúlni egy Orbán-interjúba? Ráadásul idő sem nagyon van a lapzárta környékén érkező oldalakat átnézni, korrigálni.

Egyszerűen csak egy számítógépes rendszeren „áthúzzák” az oldalt, átírják a tetején a lap nevét, aztán mehet.

A mostani vizsgálatok eddigi eredményei szerint

  • Veszprémben nyúlt bele valaki az oldalba, hozta egy kicsit közelebb az igazsághoz.
  • Székesfehérváron meg csak „áthúzták” az oldalt tartalmazó file-t a saját számítógépes rendszerükbe.

Ezzel egyelőre itt tartunk.

De az átírt interjú kapcsán komolyabb és hosszabb távon ható dolog is előkerült: az Orbánnal készült durván seggnyaló és propaganda interjút egy bizonyos Szakács Árpád készítette.

Szakács a Mediaworks megyei lapjainak országos tartalmát előállító szerkesztőség vezetője, akit már a cég fideszizálása után neveztek ki, elődjét nagy ívben kirúgva. Szakácsról már az is sokat elárul, hogy

a Magyar idők című, kormányzati pénzekkel kitömött propagandalaptól érkezett.

De ha még ez sem elég, nevére sokan akkor figyeltek fel, amikor pár éve, mint az úgynevezett Nemzeti Konzervatív Történetkutató alapítvány egyik vezetője jobbikos politikusokkal együtt követelte a Szabó Ervin Könyvtár nevének a megváltoztatását.

Előéletét tekintve Szakács inkább tűnik a jobbikos eszmevilághoz közelállónak, semmint fideszesnek. (Persze, ha már teljesen összetartozik, ami összeért, akkor az egészen más.)

A kitűnő és alapos Balogh S. Éva így írt a megyei lapok központit tartalmának előállításáért felelős szerkesztőről pár éve:

És mit tudunk Szakács Árpádról? Erdélyi származású fiatalember, aki 2000-ben fejezte be középiskolai tanulmányait a Nagyváradi Ady Endre Líceumban, de már Budapesten folytatta tanulmányait: joghallgató lett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Ezzel egyidejűleg gyakorta írt cikkeket a Magyar Nemzetbe. 2001 és 2004 között 480 rövid cikket közölt le az újság Szakácstól. Ma már a Magyar Hírlapba küldi inkább történelmi vonatkozású írásait. Például a 2010. május 14-i számban az 1919-es köröstárkányi magyarirtásról. Úgy látszik, Szakács, aki jogot tanult, frusztrált történész vagy újságíró is. Szakács a Nagy Magyarország lapigazgatójaként vett részt a Magyar Gárda és a Jobbik által rendezett Rongyos Gárda emléknapon Harkán. Ott olyan emberekkel jelent meg egy pódiumon mint Zagyva Gy. Gyula, ma ugyancsak jobbikos parlamenti képviselő, aki karikás ostorral várta a Hetek újságíróit a Magyar Szigeten.

A Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány minden valószínűség szerint a Jobbik fiókszervezete.

Ha minden igaz és nem névrokonáról van szó, akkor

a most Orbán Viktorral rosszízű propagandainterjút készítő figura például a Kurultaj sajtófőnöke volt.

Szóval a baj nagyobb, mint első látásra tűnt.

Facebook Comments