Újabb áldozatokat szed az Orbán interjú

Újabb áldozatokat szed az Orbán interjú

Kirúgták a Pannon Lapok ügyvezető igazgatóját is, ha úgy tetszik ő a hatodik áldozata a meghekkelt karácsonyi Orbán interjúnak, amely a Fejér megyei Hírlapban jelent meg, s amelyért már öt embert korábban öt embert elbocsátottak. (Utólagos megjegyzés: A Pannon Lapok szerint nem is azért – bár ki tudja.)

 

fmh.jpg

A Fejér megyei Hírlap pedig a Pannon Lapokhoz tartozik, a Pannon Lapokat pedig nemrégiben kebelezte be a Mediaworks – amely előtte nem sokkal egy szemvillanás alatt lett „Fidesz-közeli” vállalkozás. Első dolga volt a Népszabadság statáriális bezáratása, aztán odavittek sorra megbízható, mindenhol csak a Fidesz érdekeit szolgáló vezetőket.

Karácsonyra pedig egy benyalós propaganda interjúval kedveskedtek a Kis Vezetőnek, amelyet a cég úgynevezett központi szerkesztőségének a vezetője készített. A központi szerkesztőség vezetőjét is már ebben az új rendszerben hozták oda – szintén eltávolítva elődjét – s ez az új ember is megbízhatóan jobboldali, sőt, szélsőjobboldali. Szakmainak nevezhető előélete szerint gondolatvilága inkább jobbikos – de a Fidesz nyilván jobban fizet.

Szóval, készült egy másodosztályú propaganda interjú, amelyiket a központi szerkesztőség készített el, azzal, hogy a Pannon Lapokhoz tartozó több mint fél tucat megyei lapban ennek minden változtatás nélkül meg kell jelennie.

Mit az közismert, a Fejér megyei változatba valaki beleírt pár apróságot – kétségtelen ezeket nem mondta Orbán – ám ettől az egész hazug interjú ironikus módon közelebb került a valósághoz.

Persze, hogy botrány tört ki. S bár akadnak olyan elképzelések, hogy esetleg a kiadó maga hekkelte meg az interjút, hogy alapot teremtsen a tisztogatásra, azért valószínűbb, hogy nem ez történt.

A Pannon lapok és a Mediaworks  vezetői persze statuálás végett, mert a statuálás fontos egy diktatúrában, azon nyomban egy tízórás, statáriális tárgyalás után kirúgott öt embert. S bár nem gyanúsítják őket az interjú meghamisításával, de azzal igen, hogy azt nem vették észre.

Miközben a szabályok szerint nekik nem is szabad belenyúlni az efféle anyagokba, arról nem is beszélve, hogy a lapzárta idején idejük sem lett volna észrevenni az átírást.

Mindegy, repültek.

Nyilván, ezúttal, ha fontos kormánypárti szöveg érkezik a lapba – s érkezni fog – majd összeolvasó brigádok létesülnek, akik ellenőrzik a vezéri szövegeket. Felhívom már most a cenzorok figyelmét arra, hogy nagyon óvatosnak kell lenniük. A régi-régi Magyar Nemzetben, amikor nyilvánvalóan hazug hírt kellett közzétenni, akkor egy hashajtó víz reklámját tördelték mellé, ezzel érzékeltetve a lehetőségek határain belül, mit gondolnak a dologról. Szóval, tessék figyelni.

 

khe.jpeg

Amúgy érdekes, hogy a magát mind mélyebbre küzdő újságíró szövetség, a MÚOSZ honlapján sem leltem annak nyomát, hogy szót emeltek volna a nyilvánvalóan ártatlanul kirúgott kollégák mellett. Akad egy nyilatkozat az elnöktől, Tóth Károly, aki valami olyasmit mondott, hogy „Viccnek is rossz” az interjúba javítás. Korábban ő volt az, aki egyetértőleg bólogatott, hogy a Népszabadságot „gazdasági okok” miatt zárták be.

A lapcsoport vezetőjének, Kázmér Juditnak sem halljuk a felháborodott tiltakozását, hogy védené kollégáit. Értjük persze, kapaszkodik a székébe, bár halkan megjegyezzük, akárhogy paríroz, nagyobb összeggel nem fogadnánk a maradására.

Felidézzük, hogy még a múltban, kétségkívül, akkor egészen más volt a tulajdonos, így fogalmazott: „azt szertnénk elérni, hogy (…) tőlünk menjenek nyugdíjba a kollégák. Ennek mi most alakítjuk az infrastrukturális hátterét, mert elfogadjuk, hogy az újság emberközpontú termék.”

Kétségtelen 2015-ben Kázmér már levezényelt egy nagyarányú kirúgási sorozatot, akkor többek között,a  képzettebb, gyakorlottabb és ezért relatíve magasabb fizetést kapó dolgozókat hajították ki, hozva helyettük olcsóbbakat, akik tapasztalat, gyakorlat és képzettségben jóval alatta maradtak korábbi társaiknál.

Kázmér közreműködött idén tavasszal például Szabó Miklós ügyvezető kirúgásában is, aki pedig komoly szolgálatokat tett a Fidesznek a kiadó fideszizálásában. És ez sem mentette meg.Ahogy az sem, hogy Kázmérral együtt a enve szerepelt egy választási alkalmi kiadvány impresszumában, amelyik, ki hinné, a Fidesz mellett kampányolt

És ez sem mentette meg.

Szóval, a lejtőn nincs megállás. Egészen az aljáig.

 

Facebook Comments