Orbán 5 legnagyobb hazugsága az évértékelőjében

Orbán 5 legnagyobb hazugsága az évértékelőjében

Az aktuális és fontos dolgokról, mint az olimpia, korrupció, olimpiai népszavazás, nem beszélt. Az oktatásról és az egészségügyről is csak érintőlegesen. De amit mondott, abban sem volt nagyon sok valóságtartalom.ovi_4.jpg

1. A miniszterelnök az mondta például, hogy népszavazással megtiltottuk, hogy valakit idegeneket telepítsenek Magyarországra.

Ezzel szemben a valóság az, hogy

  • senki nem akart idegeneket telepíteni Magyarországra,
  • de ha akart volna, se lehetett volna megtiltani népszavazással,
  • a népszavazás amúgy érvénytelen lett, tehát nem is tudott volna megtiltani semmit,
  • és még egy vacak, semmire se kötelező, politikai publicisztika-szerű jogszabály szöveget sem sikerült elfogadtatniuk utána.

2. Orbán azt is mondta, hogy a határkerítés építésével megvédte Magyarországot – és mellesleg Európát is – a migrációtól.

Ezzel szemben a valóság az, hogy

  • a migrációt Angela Merkel, illetve a uniós-török megállapodás állította meg,
  • az Orbán-kormány nemhogy megállította volna a migrációt, hanem maga szállította a migránsokat Európába. (Erről például itt írtunk bővebben.)

3. Azt is mondta, hogy igazi menekülteket Magyarország befogadja, például németeket, hollandokat, franciákat, olaszokat.

Tekintsünk most el attól, hogy a németek, hollandok nem jönnek Magyarországra, ellenben a magyarok mennek élni s dolgozni Nyugat-Európába, szóval az előbbieket nem is kell befogadni, nem kérnek menekültstátust, tehát nem is kell befogadnia őket. Orbán állításából az is következik, hogy 

szerinte Nyugat-Európában háború van, Szíriában meg nincs.

Ehhez csak annyit, hogy ez a kép nem egy nyugat-európai no-go zónában készült, hanem a szíriai Aleoppóban, amelyet a kormányerők ostromolnak orosz segítséggel:aleppo.jpg

4. Orbán szerint hét év alatt elérték, hogy 700 ezer új munkahely jöjjön létre.

Ez csak azért nem direkt hazugság, mert nem mondta, hogy Magyarországon jött létre ennyi munkahely. A teljes foglalkoztatás elérése úgy könnyű, hogy 

hétéves kormányzás alatt kb. félmillió magyar ment külföldre dolgozni és élni.

5. Orbán egész külpolitikai vízióját arra építette fel, hogy a nép, a választók fellázadtak a globalisták, az unionisták, a bürokraták és úgy általában az elit ellen, és mivel népek többen vanni, szavazatokkal le is fogják győzni az elitet.

Ezzel szemben a valóság az, hogy

  • az Egyesült Államokban Clintonra többen szavaztak, mint Trumpra,
  • Ausztriában a zöldek baloldali, liberális, centrista szavazók az államfő-választáson többen voltak, mint a szélsőjobboldaliak,
  • Németországban nem a szélsőjobboldal, hanem a szocdemek vették át a vezetést Merkel CDU-jától,
  • Franciaországban bár Le Pen a legnépszerűbb, az államfő-választás második fordulójában ki fog kapni az ellenféltől, bárki is lesz az.

Szóval nem a nép lázadt fel, csak a szélsőjobboldali választók vannak sokan, de a nem szélsőjobboldaliak még többen vannak. És ha a választási rendszer lehetőséget ad rá, össze is fognak a szélsőjobb (Orbán szerint “a választók”, “a nép”) ellen. 

Csak Magyarország van olyan szerencsétlen helyzetben, hogy a választók legnagyobb kisebbsége, és további pechünkre szélsőjobboldali kisebbsége határozhatja meg, ki kerüljön kormányra.

A miniszterelnök talán azért merte ezeket elmondani, mert abban bízott, és hogy választói zöme

  • teljesen tájékozatlan, bedől annak, amit tőle vagy propagandistáitól hall,
  • valamint a memóriája se a legjobb, és nem emlékszik már, mi volt itt tavaly, meg tavalyelőtt.

Mert amit viszont láthatnak és emlékezhetnek is rá, arról Orbán egy szót sem ejtett, pedig kampány van: nem mondta el,

hogyan fogják túlélni, ha sikeres lesz a közvetve, közvetlenül a politikája lényege, a nemzeti középosztály feltőkésítése (egyszerűbben: korrupció, rövidebben: lopás) ellen indított népszavazási kezdeményezés az olimpiai pályázat ellen.

Az olimpia=korrupció, helyette egészségügyre és oktatásra kellene költeni az 1000 milliárdokat – erről szól ma a Magyarországi közélet, és erről nem beszélt Orbán.

És még valamiről nem ejtett szót: amikor a diplomácia sikereket ecsetelte, és arról beszélt, hogy Putyin után Budapestre jön majd a kínai miniszterelnök és Netanjahu is, egy szót ejtett arról, mikor fog találkozni Trumppal, akihez pedig olyan nagy reményeket fűzött.

De aki elfelejtette meghívni a beiktatására, bár boldog-boldogtalan mehetett.

Egy látszik, nincs már szó Orbán-Trump találkozóról, az amerikai elvtársak nem kérik ki a bölcs magyar vezető tanácsait. Még nem nagyon látszik, hogy lesz ebből egy gyönyörű barátság kezdete.

Facebook Comments