Az „Alapjogokért Központ” teljes mellszélességgel állt ki ártatlan emberek táborba zárása mellett

Az „Alapjogokért Központ” teljes mellszélességgel állt ki ártatlan emberek táborba zárása mellett

A menekültek mind bűnözők, akik csak kihasználják a jogi kiskapukat – állítja közleményében a magát „alapjogvédőnek” beállító fideszes kifizetőhely.
alapjogokert_kozpont.jpg

Az „Alapjogokért Központot” 2013-ban hozták létre, mint írják magukról, „fiatal jogászokból és joghallgatókból” alakult szervezet célja „a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés”. Ehhez képest a honlapjukon tudományos mázzal leöntött Orbán-rajongást találtunk.

Egy kicsit tudományosabb, egy kicsit jogi nyelven indokolják, 

miért helyes, amit a Fidesz csinál.

Kis keresgélés után persze kiderül, hogy az Alapjogokért Központnak semmi köze az alapjogokhoz, hanem egyszerű fideszes kifizetőhely. Az Átlátszó szerint a Központ a kormánypártokhoz köthető munkatársakkal, (mindeddig) átláthatatlan pénzügyi háttérrel, fideszes pártpénzből működik, de az alapjogok helyett a kormányt védi. Bónusz: a szervezet igazgatója gyanús körülmények között kapott közpénzből finanszírozott ösztöndíjat Amerikába.

Az Alapjogokért Központ mai közleménye tette fel az i-re a pontot: szerintük „az illegális migránsok őrizetbe vételéről szóló javaslat bezárná a jogi kiskapukat”. Az egész közlemény apropója az, hogy a kormány kedden nyújtotta be a parlamentnek a határőrizeti területen lefolytatott eljárás szigorításával kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló javaslatot. A javaslat célja – az általános indokolás szerint – „a határt illegálisan átlépő bevándorlók őrizetbe vétele és visszakísérése a határra, valamint a schengeni országhatárok megvédése”.

Bár a szervezet azt írja magáról, hogy

„A Központ elkötelezett az alapvető jogállami értékek, a hagyomány és a szabadság kultúrája iránt, feladatának tekinti, hogy időről időre megvizsgálja az aktuális közjogi kérdéseket, ügyeket, és azokról mértéktartó, de mértékadó elemzéseket hozzon nyilvánosságra. Ennek megfelelően a kutatásaink, elemzéseink módszertana kizárólag jogi szempontokat vesz figyelembe.”,

úgy látszik, nincsenek tisztában az alapvető emberi jogokkal, sem a menekültekre vonatkozó nemzetközi egyezményekkel.Vagy nem is akar tisztában lenni vele: 

teljes mellszélességgel állnak ki ártatlan emberek táborba zárása, vagyis elzárása mellett.

Sőt, mi több: szerintük a „tömeges bevándorláskor elrendelhető válsághelyzet eseteit” ki kell bővíteni, azaz

  • táborokba kell zárni a menekülteket;
  • az egész országban vadászni kell rájuk és, ha szökni próbálnak, vissza kell őket vinni a táborokba;
  • aki illegálisan lépi át a határt, vagy nem kapott pozitív elbírálást a hatóságoktól, annak vissza kell mennie onnan, ahonnan jött.

Hogy a menekültek olyan országokból jönnek el, ahogy háború, vagy éhínség dúl, az Alapjogokért Központot nem izgatja túlzottan: őket a jogi szempontok érdeklik. Az se érdekli őket, hogy a menekülteknek esze ágában sincs maradni az országban és mindennapos elszenvedői a rendőri brutalitásnak. De a jogi szempontokat is elég furcsán kezelik: a közlemény gyakorlatilag az összes menekültet potenciális bűnözőknek tekinti, megbélyegzi, és jogi köntösbe bújtatva egyfajta másodrangú emberként beszél róluk – pont az alapvető jogaikat figyelmen kívül hagyva. A Fidesz javaslata, amit ők is támogatnak, tulajdonképpen a jelenlegi helyzet legalizálását jelentené, még jobban kiszolgáltatná a menekülteket a hatóságok szívatásának és brutalitásának.

Lehet sokat vitatkozni azon, hogy mit kezdjen Európa a menekültekkel. Érdemes sok szempontot behozni a vitába. De az, hogy a menekülteket egyszerű bűnözőként kezeljék és alapjogaikat vegyék el tőlük, hogy a Fidesz még több szavazatot gyűjtsön – 

egyszerű embertelenség. 

„A módosítással tehát paradigmaváltás küszöbére érkezett a jogalkotás, a küszöb átlépését viszont valójában az első menedék országa elvének alkalmazása jelentené” – írta a közlemény.

Ha valaki tanult történelmet – mindenkinek kellett – biztos ismerősek neki a szavak, hogy „gulág”, meg „koncentrációs tábor”. (Pont erről írt a mai Financial Times, amit a B1 blog is szemlézett.)

Amikor ezeket építették, akkor is voltak szervezetek, amelyek lelkesen tapsoltak a hatalomnak és másodrendű embereknek bélyegezték a hatalom ellenségeit. Hol a jobboldaliakat, hol a komcsikat. Hol a zsidókat, hol a cigányokat. Éppen mire volt szükség. 

Facebook Comments