Völner a TASZ-ra hivatkozik, miközben a kormány gyanú nélkül, titokban lehallgatná őket

Völner a TASZ-ra hivatkozik, miközben a kormány gyanú nélkül, titokban lehallgatná őket

Igazi orwelli történet van kibontakozóban a szemünk előtt: egy új törvénytervezet szerint már gyanú se kellene ahhoz, hogy valakit lehallgassanak. Az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára mindent letagadott és a TASZ-ra mutogat. Igazából egyszerű lapolvasóként nehéz eldönteni: most mi vagyunk a hülyék, vagy hülyének néznek bennünket?

megfigyeles.jpg

A Magyar Nemzet pénteken robbantotta a sztorit: már a bűncselekmény elkövetésének legkisebb gyanújára sem lesz szükség ahhoz,

  • hogy valakit lehallgassanak,
  • hogy titkos megfigyelés célpontjává váljon, vagy
  • hogy tudta nélkül felbontsák és elolvassák a leveleit, távollétében átkutassák a lakását, kocsiját.

Olvassa el Konok Péter írását ugyanebben az ügyben Gyanú címmel itt.  

A tárca a készülő új, a büntetőeljárásról szóló törvényhez kapcsolódóan tartja szükségesnek a rendőrségi, a nemzetbiztonsági, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) és az ügyészségről szóló törvények bizonyos rendelkezéseinek összehangolását, illetve módosítását. Ennek során egységesítené és újraszabályozná egyebek között a titkos információgyűjtés szabályait. Kimondanák például, hogy

„a bűnüldözési célú titkos információgyűjtés olyan különleges, leplezett tevékenység, amely a büntetőeljárásnak is szerves részét képezi”,

valamint azt is, hogy

„a titkos információgyűjtés az információk mellett eredendően a bizonyítékok megszerzésére irányul”.

 

A törvényjavaslat szerint a büntetőeljárás – fő szabályként – továbbra is bűncselekmény gyanúja alapján indul, de lenne egy apró kivétel: az előkészítő eljárás, amiben bárkit le lehetne hallgatni, bírói, ügyészi engedély nélkül.  

„A büntetőeljárás proaktív képességének kialakítása érdekében az előkészítő eljárással lehetőséget biztosít egyfajta előzetes felderítésre, amelynek a célja a bűncselekmény gyanújának megállapítása, illetve kizárása” .

Az MNO szerint ez nem jelent mást, mint hogy ezentúl minden nyomozásra jogosult hatóság, azaz a rendőrség, a NAV és az ügyészség is folytathat előkészítő eljárást minden olyan esetben, amelyben semmi gyanús nincs. Ezt bárki ellen fel lehetne használni:

  • politikai ellenfelek,
  • ellenzéki sajtó,
  • civil szervezetek…
  • bárki, aki veszélyt jelenthet a Fidesz uralmára.

A Fidesz persze reagált, Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkárát hívatták fel az MTI-vel, aki egyszerűen lehülyézte az ellenzéket és a Magyar Nemzetet. Nem győzte hangsúlyozni: továbbra is csak bűncselekmény gyanúja alapján lehet majd lehallgatni az állampolgárokat. Azt is elmondta:

“Az ellenzéki politikusok annyira valótlant állítanak, hogy nem is lehet őket szakmai alapon cáfolni, el kellene olvasniuk az új büntetőeljárási kódex tervezetét.”

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a Magyar Nemet és az ellenzék felháborodása, értelmezése “árnyékra vetődés”, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd politikusai pedig valótlant állítottak a témában tartott sajtótájékoztatóikon. Az újságíró és az ellenzéki pártok “téves következtetéseket vontak le egy hibás alapállásból” – szögezte le.

Völner szerint tehát az ellenzék és a média is annyira hülye, hogy egy másik törvényt olvastak el, ill. ragadtak ki egy részletet.

Azt mondta, arról van szó, hogy

  1. az úgynevezett leplezett nyomozati cselekmények egységesen mind a parlamenthez benyújtott új büntetőeljárási törvénybe kerülnek,
  2. emiatt módosítani szükséges más jogszabályok, így a rendőrségi vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény bizonyos rendelkezéseit, annak érdekében, hogy koherens legyen a jogrendszer.

A korábbi szabályozási helyekről ki kell venni azokat az elemeket, amelyeket a büntetőeljárási törvénybe tesznek – ismertette, megjegyezve: “ezt pillantotta meg az újságíró”, és ebből “vizionálta”, hogy már gyanú sem szükséges a lehallgatáshoz.

Völner Pál kiemelte, hogy a nyomozás során továbbra is érvényesül majd az ügyészi felügyelet, és a jövőben ugyanúgy kell bírói engedély a lehallgatáshoz, mint eddig. A garanciális szintet még emelik is az eddigihez képest – fűzte hozzá.

Abszurd az abszurdban, hogy az államtitkár elkezdett a TASZ-ra is hivatkozni:

közölte, hogy az új büntetőeljárási törvény ötpárti támogatást kapott, ezenkívül olyan, kormánykritikus szervezetek is előremutatónak nevezték, mint a Helsinki Bizottság vagy a Társaság a Szabadságjogokért.

A Magyar Nemzet szerint azonban ők nem tévedtek: a tervezetszöveg nem zárja ki az előzetes felderítés eszköztárából a rejtett (titkos) módszereket, így szerintük Völner „cáfolata” finoman szólva vitatható. Völner az ötpárti támogatást élvező büntetőeljárásról szóló törvényre mutatva bírálta az újságot, a Magyar Nemzet viszont nem arra, hanem az ahhoz kapcsolódó salátatörvényre vonatkozott. Amelyben az is olvasható, hogy

„a bűncselekmény megakadályozása a továbbiakban nem képezi a titkos információgyűjtés nevesített célját”,

csak olyan bűncselekmények esetében, amelyek előkészületét a törvény büntetni rendeli.

Facebook Comments