A világsajtóban is visszhangzott a tegnapi tömegtüntetés Orbánék ellen

A világsajtóban is visszhangzott a tegnapi tömegtüntetés Orbánék ellen

A nemzetközi sajtó Washingtontól Bécsig hírt adott az újabb kormányellenes megmozdulásról. Lengyelország mind inkább magára marad az unióban és félő, hogy a végén hátat fordít a szervezetnek.

apu_viszketo_tenyere.jpeg

New York Times/Washington Post/AP

new_york_times.jpg

Ezrek tiltakoztak Budapesten a Lex CEU, illetve a civil szervezetek megfélemlítését célzó törvényjavaslat ellen. A tudósítás idézi a volt KDNP-s Lukács Katalint, aki szerint következetesen ki kell állni az értékek mellett, mert nem lehet feladni a jövőt. A kormány lépései ugyanakkor sem nem keresztények, sem nem demokratikusak. A Fidesz úgy reagált, hogy a felvonulás kísérlet volt a „Soros-hálózat” részéről, éspedig annak érdekében, hogy a bevándorlási politika módosítására vegye rá az országot. A jelentés magyarázatként megjegyzi, hogy Orbán ideológiai ellenfélnek tartja az üzletembert, akinek a nyílt társadalomról vallott nézetei ellentétben állnak a tervvel, hogy az ország legyen illiberális.

 

Reuters

reuters.jpg

A tegnapi megmozdulás volt a legutolsó a tüntetések sorában, amelyek részvevői elítélik, hogy Orbán Viktor a választások közeledtével lecsap a CEU-ra és a civil csoportokra. Budapest úgy reagál a Bizottság, illetve az Európai Parlament bírálatára, hogy vérbosszúról van szó Orbán ellen, aki a migráció egyik legkeményebb ellenfele, és aki sürgeti, hogy Magyarország orosz és török mintára legyen illiberális állam. A beszámoló hozzáfűzi, hogy a kormányfő keresztes hadjáratot indított Soros György ellen, mert annak liberális és nemzetközi világszemlélete ellentétben áll a magyar vezető nacionalista gondolkodásmódjával. A hírügynökség megszólaltatott egy felvonulót, aki szerint a kormány arrogáns hangvétele háborítja fel a legtöbb embert. És teljesen mindegy, mit mond vagy tesz Soros, a hatalomnak ellenséget kell kreálnia. Most azért húzták elő, mert támogatja a civileket.

 

NZZ/Süddeutsche Zeitung/Frankfurter Rundschau

neue_zurcher.jpg

Kereken 10 ezren demonstráltak Orbán ellen. Elsősorban azt követelték, hogy a hatalom ne sértse meg a tanszabadságot és ne vessen be hátrányos megkülönböztetést az olyan civil szervezetek ellen, amelyek bírálják. A jelentés emlékeztet arra, hogy az Európai Parlament a múlt szerdán jogi eljárást indított Magyarországgal szemben, mert veszélyben látja az olyan alapértékeket, mint a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok. Ehhez járul, hogy az Orbán-kabinet nemrégiben jogszabályt fogadtatott el, amelynek eredményeként bezárásra kényszerülhet a Közép-Európai Egyetem. Amióta a múlt hónapban megszületett a törvény, azóta egyre másra tartanak a tiltakozások a kormányfő politikája ellen.

 

Die Zeit

die_zeit.jpg

Sok ezren vonultak az utcákra Budapesten, mert veszélyben érzik a tanszabadságot és a hatalommal szemben kritikus civil szervezetek munkáját. A kormánypárt ugyanis olyan törvényt hagyott jóvá, amely a tekintélyes Közép-Európai Egyetem bezárásához vezethet. Márpedig utóbbi könnyen előfordulhat, ha a következő pár hónapban nem jön létre a megfelelő megállapodás Magyarország és az Egyesült Államok között. Ez esetben a CEU jövő januártól nem vehetne fel diákokat, majd 2021-től teljesen le kellene állítania a működését.

 

Die Presse

die_presse.jpg

Ezrek álltak ki nyilvánosan az Orbán-kormány megfélemlítő politikája, valamint a korrupció ellen és a jogállamiság mellett. A megmozdulást ezen túlmenően szolidaritási akciónak szánták a szabad sajtó, a CEU és a független civil csoportok mellett. A szervezők kifogásolták a kabinet Európa-ellenes politikáját és a módszeres hadjáratot a szabadság még megmaradt intézményeivel szemben. Azt is hangsúlyozták, hogy a különféle csoportoknak össze kell fogniuk, hogy a hatalom hallja az ellenállás hangját. Olyan plakátok tartottak a magasba, mint hogy ‚A jövő a miénk és nem adjuk!‘, „Elég volt!“, és hogy az CEU-nak Budapesten, a sok civil csoportnak Magyarországon, Magyarországnak pedig az unióban kell maradnia.

 

Wall Street Journal

 

wsj_2.jpg

Nagy bajokat vetít előre Lengyelország stratégiai elszigetelődése az unióban. Merthogy Varsó lazább uniót akar, mások viszont az összefogás elmélyítéséről vitáznak. Ráadásul a lengyel vezetés az eltelt időszakban alaposan félreértékelte a várható fejleményeket, lásd brit szövetségesük kiválását, most pedig Macron győzelmét. És ezt csak tetézi a régóta húzódó vita a Bizottsággal az Alkotmánybíróság, illetve a menekültpolitika ügyében. A lengyelek azonban nem engedhetik meg maguknak, hogy a partvonalra szoruljanak, ám egyelőre úgy áll, hogy brit távozás miatt megnő a szervezeten belül a németek, franciák és olaszok súlya. Ugyanakkor nem látni e pillanatban, hogy ki védi meg a kívül maradt államok érdekeit az euróövezet döntéseinél. A Jog és Igazságosság elsősorban a Visegrádi Csoportra épít, hogy érvényesíteni tudja álláspontját, ám a négyek ritkán vannak azonos véleményen. Szóval bőven elképzelhető, hogy tovább romlik a viszony Brüsszel és Varsó között. Utóbbi számíthat a magyar vétóra a 7-es paragrafus alkalmazásának megtorpedózására, az EU viszont nem hátrál. Így a jövőben keményebb feltételekhez kötheti a támogatásokat. Az ellentétek kedvezőtlen irányba befolyásolhatják az összefogáspárti lengyel közhangulatot, ezért nem kizárt, hogy az ország rátér a kijárat felé vezető útra.

 

Hangos sajtószemle.

Facebook Comments