A Fidesz nem ismer kíméletet: oxigénpalackkal, tolókocsival ment szavazni a meghalt képviselő

A Fidesz nem ismer kíméletet: oxigénpalackkal, tolókocsival ment szavazni a meghalt képviselő

Ellenzéki képviselők emlékeztek meg erről.rgy2.jpg

Múlt csürtökön annyira fontos volt a Fidesznek, hogy átmenjen a Simicska-Jobbik üzlet elleni kétharmados törvényük, hogy mindenki mozgósítható képviselőjüket berendelték a szavazásra. Még a KDNP-s Rubovszky Györgynek is be kellett mennie, pedig róla tudható volt, hogy nagybeteg. Egy éve a parlamentből vitte el a mentő, tegnap halt meg.

Az Együtt-képviselő Szabó Szabolcs ezt írta:

Múlt héten csütörtökön történt: Gyuri bácsi oxigén palackkal a kezében jött be szavazni, majd a szavazás után felállt, és a Fideszes képviselők padsorai között nagyon lassan és gyötrelmesen elindult kifelé. Egy képviselőtársa sem állt fel, hogy segítse. Rossz volt látni ezt az ülésterem túlsó feléről.

A szocialista Gőgös Zoltán meg ezt:

74 éves volt, éppen annyi, mint édesapám, amikor meghalt. A múlt heti szavazásokra tolókocsiban, oxigén pumpával érkezett. Akkor már lehetett látni, hogy nagy a baj.

A Fidesz háborúban áll, és háborúban nincs kímélet. Se ellenségnek, se barátnak. Se Simicskának, se Rubovszkynak.

A törvény azonban ellenére nem kapta meg a szükséges többséget, hogy egy DK-s képviselő is hiányzott. Eggyel még mindig kevesebben voltak a kormánypártok,  mint kellett volna.

A kétharmados részek hiánya miatt értelmetlen (eufemisztikusan: koherenciazavaros) jogszabályt Áder visszaküldte, és a Fidesz azonnal visszarendelte a képviselőit a szabadságról, amire korábban maga Orbán párt- és miniszterelnök küldte el őket.

Pedig a 60 napos határidőbe belefértek volna szeptemberben is, ráadásul a holnapi (pénteki) rendkívüli ülésen már a Fidesz-KDNP sem lesz jelen teljes létszámban:

  • Orbán Brüsszelben, az EU-csúcson tartózkodik majd,
  • minden bizonnyal Szijjártó is ott lesz,
  • a tetejébe Rubovszkyt is elveszítették.

De azt ülést nem fújták le, bár így már 5 ellenzéki képviselőnek kell átszavaznia, vagy legalább hiányoznia.

Néhány hete előbb az LMP-t próbálták befűzni, majd – miután a zöldek visszatáncoltak – a szocialistákat. De erősen úgy tűnik, hogy az MSZP kijátszotta őket: csak felhasználták a Fideszt, hogy szerezzenek maguknak néhány 100 plakáthelyet Simicskától. (Most már a Fidesz is így tudja. Németh Szilárd a számot is ismerni véli: 1200 plakáthelyről beszélt csütörtök reggel.)

Úgy néz ki, kudarcba fulladt a Fidesz hadjárata a saját korábbi gazdasági mecénása ellen. Az elhunyt KDNP-s képviselőt nemcsak embertelen, hanem fölösleges is volt berángatni a betegágyából.

Facebook Comments