5 bizarr étel és ital, amit székletből vagy vizeletből készítenek

5 bizarr étel és ital, amit székletből vagy vizeletből készítenek

luwak-640x427.jpg

Éppen eszik vagy iszik, miközben a neten szörfözik? Hagyja abba, legalábbis addig, míg ezt a cikket elolvassa. 5 olyan ételt mutatunk, amit vizelet vagy széklet felhasználásával csinálnak. Kávét, sört, bort, sőt, kolbászt is készítenek ürülékből. Lehet, hogy ön is kóstolta már?

Bébikaki kolbász

6b1d2f887ee83de0b3b700de8ad778d6--childrens-halloween-costumes-first-halloween.jpg

A bébikaki kolbásszal kapcsolatban a legérdekesebb tény – azon kívül, hogy valóban létezik – az, hogy állítólag nagyon ízletes. Ezeket a speciális kolbászokat Spanyolországban hozták létre olyan kutatók, akik háromféle baktériumot használták fel a baba kakiból. Jó kérdés azonban, hogy vajon miért pont a kisbabák széklete inspirálta őket a kolbászok megalkotásakor. Nem tudok mosolygás nélkül arra gondolni, ahogy a babaszagú bébikaki valódi kis kolbászkákká válik. De vajon elég cuki ez ahhoz, hogy a grillre, majd a szánkba helyezzük?

Koreában berúghat “széklet bortól”

poo-wine-000-1420658056.jpg

A Ttongsul egy hagyományos koreai ital, amely Dr. Lee Chang Soo nevéhez fűződik. A különleges bor gyermekszéklet erjesztésével készül, és nem csupán alkoholos ital, hanem egyfajta gyógyszer is. Nem tudom egyébként, hogy juthatott valaki arra a következtetésre, hogy a széklet nagyszerű alapanyag lesz a borhoz. Képzeljék el, ahogy az apuka nézi a gyerek kakiját, és azon gondolkodik, milyen jó lenne meginni ezt. 

Méregdrága kávé macskakakiból

kopi_luwak-civet-coffee.jpg

A kávé szerelmeseinek bakancslistás kávéja a Kopi Luwak, más néven civet coffee. Ez a világ egyik legritkább és legdrágább kávéja, amelynek kilónkénti ára eléri a 700 dollárt (~ 180 000 foint). Ezt a csillagászati összeget a kávé különleges előállítása indokolja. A nedű úgy készül, hogy az indonéziai cibetmacska elfogyasztja a kávé gyümölcsét, megemészti, majd távozik belőle, és ezt az ürüléket használják fel a kávéhoz.

Engem is kíváncsivá tesz, hogy vajon milyen íze lehet egy olyan kávénak, ami már átment egy macska emésztőrendszerén. A válaszban egyébként a kritikusok sem értenek egyet. Van, akinek nagyon ízlik, mások szerint a macskakaki és a belőle készült kávé is a kukába való, illetve biztos vagyok benne, hogy vannak olyanok is, akik csak azért isszák, mert ritka és drága, azzal villognak, hogy megtehetik.

Az elefántok nem csak fogyasztják, hanem csinálják is a kávét

elephant-640x427.jpg

Észak-Thaiföld buja hegyeiben 20 elefántcsorda üríti a világ egyik legdrágább kávéját. A cibetmacskákhoz hasonlóan ugyanis az elefántok is előszeretettel fogyasztják a kávé gyümölcsét. Néhány ambiciózus thaiföldi üzletember pedig hasznot is húz ebből. Az ürülékükből készített Black Ivory kávét szintén a világ legdrágább kávéi között tartják számon. A kávénak állítólag kellemes, sima, földes íze van. A civet coffee után egy igazi kávérajongónak ezt is illik kipróbálnia.

Vizelet, ami sörré válik, majd vizeletté, majd megint sörré

toitoibike.jpg

A tudósok Belgiumban létrehoztak egy olyan napenergiával működő gépen, ami a vizeletet sörré változtatja. A gép először vizet készít a vizeletből, ami az űrhajósoknál is bevett módszer. Ám itt nem áll meg a dolog, a gép sörré főzi a folyadékot. Sört iszunk, kipisiljük, megisszuk, kipisiljuk, megisszuk – a folyamat végtelen lehet. Hiába késztet bennünket mosolygásra, ez a technológia nagyon hasznos lehet a fejlődő országokban. Már csak egy kérdést kell megoldani: vajon mi volt előbb a vizelet, vagy a sör?

Forrás: toptenz

Facebook Comments