Duplán esett pofára a Fidesz a CEU miatt

Duplán esett pofára a Fidesz a CEU miatt

Először is azért, mert láthatóan meghátrálni kényszerültek: most már elég a kormánynak a New York állammal való megállapodás is, hogy maradhasson a Magyarországon a CEU.  De a saját törvényük szerint nem elég.ceu.jpg

A hvg.hu híre szerint zajlanak az egyeztetések

Altusz Kristóf, a Külügyminisztérium tárgyalások lebonyolításával megbízott helyettes államtitkára és New York-i kormányzat illetékese, egy-két héten belül pedig az aláírás is megtörténhet.

A lap szerint az Orbán-kormány sok tekintetben puhít az álláspontján, de a leglényegesebb mégiscsak az, hogy egyáltalán leültek tárgyalni, és elfogadták tárgyalópartnernek New York államot.

Ez azért figyelemreméltó, mert az eredeti szándék kifejezetten az volt, hogy a szövetségi (washingtoni) kormányzattal akarnak tárgyalni. Ezt egy pillanatig nem is tagadták. Már a törvény elfogadása előtt erről beszélt például Répássy Róbert, a parlamenti törvényalkotási bizottság fideszes alelnöke.

Azután ezt a hivatalos kommunikációban felváltotta a sorosozás, kamuegyetemezés, a magyar egyetemek esélyegyenlősége, de a lényeg mégiscsak az volt, amit Répássy is is mondott

 (a CEU) vezetőinek a saját kormányuknál kell lobbizniuk, hogy az állapodjon meg a magyar kormánnyal. 

A törvény tervezetében még az szerepelt:

„(1) Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó
képzési tevékenységet, ha
a) magyarországi működésének elvi támogatásáról szóló nemzetközi szerződés kötelező hatályát
a szerződő felek elismerték,

Az elfogadott változat már így fogalmaz:

„(1)  Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha
a) magyarországi működésének elvi támogatásáról szóló, Magyarország Kormánya és a külföldi felsőoktatási intézmény székhelye szerinti állam Kormánya által kötött – föderatív állam esetében, amennyiben a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, annak központi kormányzatával létrejött előzetes megállapodáson alapuló – nemzetközi szerződés kötelező hatályát a szerződő felek elismerték,

A kettő között az történt, hogy az USA budapesti nagykövetsége felvilágosította a magyar kormányt, hogy

  • az Egyesült Államok föderatív állam,
  • a központi kormányzat oktatási kérdésekben nem illetékes.

Erre a Fidesz-KDNP beleírta a törvény szövegébe, hogy külön a washingtoni adminisztrációval akarnak tárgyalni, akkor is, ha az nem illetékes.

Sőt, a törvény szövege szerint akkor különösen.

Ezek után hiába nyilatkozza azt Szijjártó, hogy 

nagyon gyorsan meg lehet ám állapodni a magyar kormánnyal, valaki nem politikai balhét akar kreálni,

ez a megállapodás semmiképpen nem az, amit Orbánék akartak kötni. Ők Trumppal szerettek volna egyezkedni, legrosszabb esetben Tillersonnal.

Májusban ki is kukáztak 3 olyan megállapodást, amit az amerikai és a magyar kormányzat kötött oktatási ügyekben, de  a New York állammal aláírandó szerződés (amelynek az elődje amúgy hatályban volt), semmiképpen nem ilyen.

És ebből fakad a másik probléma (amiről korábban itt írtunk).

A budapesti és a washingtoni kormány között ugyanis semmilyen olyan tárgyalás nem történt, amit a CEU ügyében előzetes megállapodásnak lehetne tekinteni.

  • A magyarországi amerikai követség egyszerűen elhajtotta Szijjártóékat.
  • Trump pedig, aki akármennyire is ideológiai szövetségese Orbánnak, nem engedett a zsarolási kísérletnek, és levegőnek nézte Orbánt.

A probléma ezért az, hogy a felsőoktatási törvény jelenleg hatályos szövege szerint hiába állapodott meg az Orbán-kormány már 2 Magyarországon működő amerikai egyetemmel, és 1-2 héten belül szerződik a CEU-val, az nem jogosítja fel ezeket az intézményeket, hogy Magyarországon “oklevelet adó képzési tevékenységet” folytassanak.

Törvényesen nem.

Mert nincs meg a központi kormányzattal való előzetes megállapodás.

Duplán esett tehát pofára Orbán.

  • Egyrészt hiába próbált generálni egy problémát, hogy fölkerüljön a térképre, ne nézzenek át rajta, az amerikai elnök találkozzon vele – lesöpörték az asztalról.
  • Másrészt módosítani kell a törvény szövegét, ha azt akarják, hogy törvényesen működjön Magyarországon a 3, itt jelen lévő amerikai egyetem, köztük a CEU. (Ha nem akarnák, akkor nem kellett volna egyezkedniük már az amerikai tagállamokkal sem.)

Már a New Yorkkal kötött megállapodás is meghátrálás. A törvény majdani módosítása nagyon látványos kudarc lesz.

Adtak a szarnak egy pofont. Kettőt kaptak vissza.

Facebook Comments