A Testről és lélekről című filmet nevezi Magyarország Oscarra

A Testről és lélekről című filmet nevezi Magyarország Oscarra

Enyedi Ildikó rendezésében a Testről és lélekről című alkotást nevezi Magyarország az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában – közölte az illetékes bizottság keddi döntését a Magyar Nemzeti Filmalap.  

mecs_muhi.jpg

A főszereplő Borbély Alexandra és Morcsányi Géza. Producerei Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András, operatőre Herbai Máté. Az Inforg-M&M Film gyártásában, a Filmalap 420 millió forintos gyártási támogatásával készült. A magyar mozikban márciusban mutatta be a Mozinet, eddig több mint 77 ezren váltottak rá jegyet. 

Az alkotás

februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét,

a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) a díját, az ökumenikus zsűri díját, valamint a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. Júniusban – első magyar filmként – elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját, az amerikai fesztiválpremier a szeptember 7-én kezdődő torontói filmfesztiválon lesz.

A fanyar humorú szerelmesfilmben két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra. A férfi főszereplő Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót. A filmben szerepel mások mellett Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is. 

testrol-es-lelekrol-borbely-alexandra.jpg

A testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai –

  • Havas Ágnes, a Filmalap igazgatója,
  • Kálmán András forgalmazási szakember,
  • Kovács András Bálint egyetemi oktató
  • és Andy Vajna kormánybiztos –
  • mellett Divinyi Réka forgatókönyvíró,
  • Goda Krisztina rendező
  • és Sándor Pál rendező-producer

vett részt, akik mintegy 20 hazai alkotásból választották ki a Testről és lélekről című alkotást.

 

Az amerikai filmakadémia szabályzata szerint az idegen nyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban. Az egyes országok hivatalos nevezései (entry) közül az amerikai filmakadémia képviselői választják ki az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek – áll a közleményben.

A jelöltek listáját 2018. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjakat március 4-én 90. alkalommal adják át Los Angelesben.

Korábban sokszor írtunk a filmről, a producerek nyilatkoztak is nekünk. – De legalább ilyen lényeges, hogy minél több ember menjen be a moziba és nézze meg azt, amit vászonra álmodtunk – foglalta össze Mécs Mónika – A szakmai- és fesztiválsikereken túl ez egy igazi közönségfilm, egy nagyon szép szerelmes történet, amin sokszor lehet nevetni is. Hiszen hányan élik át azt, milyen nehéz közel kerülni a másik emberhez. Milyen nehéz előbb magunknak bevallani, hogy szeretjük, aztán neki. És mindez mennyi ügyetlenkedéssel, félreértéssel jár. Enyedi Ildikó nagyon szépen fogalmazta meg ezt a történetet. Öröm nézni.

Facebook Comments