Ezért nagyon rossz ötlet, hogy Handó szabja meg, ki mit mondhat a bíróságokról

Ezért nagyon rossz ötlet, hogy Handó szabja meg, ki mit mondhat a bíróságokról

freespeech-e1454456123390.jpg

Az irányításmániás Handó Tündének úgy tűnik, nem volt elég, hogy előírta, mit gondolhatnak a bírák, és milyen színű bugyit hordhatnak a bírósági alkalmazottak. Most ő akarja eldönteni azt is, ki mit mondhat a nyilvánosság előtt a bíróságokkal kapcsolatban. Hogy mi ezzel a probléma? Íme 5 indok.

A bíróságok legújabb sajtószabályzatának tervezete szerint Handó írhatja elő, hogy ki és mit mondhat a sajtónak a bíróságok munkájáról az egyes bíróságokkal kapcsolatos, sajtóérdeklődésre számot tartó ügyekben. Továbbá szükség esetén a tájékoztatást és annak módját is kötelezően előírhatja.

Az OBH elnöke által külön, esetileg meghatározott, országos jelentőségű témákban a bíróság csak az OBH elnökének előzetes jóváhagyásával adhat tájékoztatást.

Az új szabálytervezet szerint a nagy sajtóérdeklődést kiváltó ügyekben kommunikációs tervet kell készíteni, amit az OBH-nak is meg kell küldeni, és az OBH válna a bírósági tájékoztatás elsődleges fórumává.

Ezzel 5 alapvető probléma is van:

  • Ha valaki lemarad egy bírósági ítélet nyilvános kihirdetéséről (például mert egy másik ítélethirdetésen ült) akkor nem juthat hozzá egyhamar a döntéshez és annak indokláshoz.
  • Ráadásul nincs olyan szóvivő sem, aki az átlagemberek számára is érhetően megmagyarázna egy-egy politikailag kényes ügyben született döntést.
  • A legkézenfekvőbb az lenne, ha az ítéletet hozó bíró indokolná meg a döntést. Ám a hatályos jogszabályok alapján a bíró nem beszélhet az általa tárgyalt ügyről még akkor sem, ha az már jogerősen lezárult.
  • A bíróságok is tisztában vannak azzal, hogy ha az emberek értik, mi miért történik a tárgyalótermekben, az jelentősen hozzájárulhat a bíróságok iránti közbizalom erősödéséhez. A tiltás és központosítás azonban csak ront a helyzeten.
  • A számonkérhetőség pont hogy nem csorbítja a bírói függetlenséget. Pont ellenkezőleg: bizalmat kelt, ha az esetleges jogellenesen, önkényesen működő bíró/bíróság is kontrollálható és ellenőrizhető.

Az új tervezet szerint ráadásul minden lényeges információ attól származna, aki egy személyben felelős a bírósági igazgatásáért. Ráadásul ez a személy, az OBH elnöke, Orbán Viktor jó barátja.

Facebook Comments