Handó Tünde főnökévé válhat az őt beperelő bíró

Handó Tünde főnökévé válhat az őt beperelő bíró

00302900.jpegHónapokon belül esedékessé válik az Országos Bírói Tanács (OBT) új tagjainak megválasztása. Ha az OBH elnököt beperelő Vasvári Csabát beválasztják, ő is Handó Tünde főnökévé válhat. Sőt, még az elnökasszony leváltását is kezdeményezheti.

Miért olyan fontos, kik lesznek az OBT tagjai?

Az OBT 2012-ben felállított testületének 6 évre szóló mandátuma tavasszal jár le. Egyelőre elég bizonytalan, kik lesznek jövőre az új tagok. Mindenesetre a tét nagy: a 15 főből álló tanács ugyanis felügyeletet gyakorol az OBH elnöke felett, vagyis elvileg Handó Tünde főnökei lesznek. Ráadásul a tanácsnak még arra is van hatásköre, hogy kezdeményezze az elnök leváltását, igaz, ebben a végső döntést a parlament hozza meg.

Múlt hét elején mintegy ötszáz fővárosi bíró választott küldötteket maguk közül, akik – az ország többi részéről delegált társaikkal együtt – várhatóan télen döntenek majd arról, kik legyenek közülük az OBT új tagjai. Az esemény egyik résztvevője szerint, amikor a zárt ajtós gyűlésen Vasvári neve elhangzott,

kollégái megtapsolták a Handó Tündét perbe fogó bírót.

(A több mint két tucat jelölt közül egyedül Vasvári kapott hangos tetszésnyilvánítást.)

Vasvári Csaba bíró azért jelentette fel Handó Tündét, mert az Orbán családdal jó kapcsolatot ápoló OBH-elnök, véleménye szerint, visszaél hatalmával.

Ahogy korábban megírtuk, Handó nem csak azt írja elő, mit gondolhatnak, és mit mondhatnak a bírák, hanem azt is, milyen színű bugyit hordjanak. Illetve összegyűjtöttünk már mi is jó néhány példát arra, ami egyértelműen megkérdőjelezi Handó OBH-úrnő pártatlanságát:

Vasvári egészen konkrétan azért perelte be Handót, mert az elnök két, általa megnyert pályázatot is jogellenesen érvénytelenné nyilvánított. Azt – írta keresetlevelében, 

Handó Tünde visszaél hatalmával, s csak abból lehet bíró, akit ő akar.

Ez egyébként azért is aggályos, mert bár kollégáitól tapsot kapott, Handó kiskapukkal simán megvétózhatja Vasvári OBT-tagságát. Elég egy fegyelmit kiosztania annak a bírónak, akit nem akar az őt felügyelő tanácsban látni, a fegyelmi eljárás ugyanis kizárja a pályázót a választásból. 

Ezek után jogos a kérdés, hogy 2018-ban vajon olyanok kerülnek-e az OBT székeibe, akik tényleges felügyeletet gyakorolnak Handó felett, vagy – ilyen-olyan trükkök révén – orbánhű bírákkal töltik fel a tanácsot?

(Kép: Népszava)

Facebook Comments