Rendőrökkel dobatnák ki az irodájából Poltot és Matolcsyt

Rendőrökkel dobatnák ki az irodájából Poltot és Matolcsyt

Elkezdődött az ellenzéki kampány.elle.jpg

Bár még vagy 3 hét van hátra a hivatalos kampánykezdetig, szombaton elindították az ellenzéki pártok a választási hadjáratukat.

A kampánynyitókon legalább annyit bírálták egymást, a konkurenciát az ellenzéki szavazókért, mint a kormányt és a Fideszt.

  • Gyurcsány például azt mondta, csak az ő pártja, a DK nem kötött tisztességtelen alkut Orbán rendszerével.
  • Vona szerint a többi ellenzéki párt féleszű vagy félszívű, akik nem válthatják le a Fideszt, ellentétben persze a Jobbikkal.

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egy interjúban – amit a Népszavának adott, amit Gyurcsány szerint a Fidesz finanszíroz – valami olyasmit üzent Gyurcsánynak, hogy az MSZP-szavazók nem fognak a DK egyéni jelöltjeire szavazni, hiába koordináltak tehát a pártok,

jobb lenne a közös lista.

Egyes tudósítások szerint még a közös lista 3 helyét is felajánlotta a DK elnökének, ha mégis csatlakozni akarnának az széles ellenzéki összefogáshoz.

Molnár Gyula elment a Párbeszéd születésnapjára, ahol azt mondta, áprilisban több mint kormányváltás, majdnem rendszerváltás kell Magyarországon. 

Első látásra ez csak egy frázisnak tűnik (Orbán mondott ilyesmit ellenzékből az 1998-as kampányban), de valószínűleg több van mögötte: az a vita, hogy fenn kell-e tartani a jogbiztonságot vagy Orbánt minden eszközzel le kell váltani.

Molnár ezzel minden bizonnyal Szigetvári Viktornak válaszolt, mert pár órával korábban az Együtt miniszterelnök-jelöltje a csepeli kampánynyitó rendezvényén úgy fogalmazott,

az Orbán-rezsimet a ’89-’90-esnél sokkal keményebb rendszerváltással kell leváltani.

Ami szerinte azt jelenti, hogy az Együtt az egyetlen párt, amely demokrataként bátran megszakítaná a jogfolytonosságot és feles többséggel elhajtaná Polt Péter legfőbb ügyészt és Matolcsy Györgyöt, a jegybank elnökét. (Az nem kérdés, hogy ők az Orbán-rezsim támaszai, hatalmának forrásai, főleg Polt.)

Mert 89-90-ben nagyon ügyeltek a jogi és procedurális formaságok betartására, amit Szigetvári most mellőzni szándékozik. Azt mondjuk nehéz elképzelni, miként hajtaná végre.

  • Választást nyer az ellenzék, majd rendőri erővel dobatja ki Poltot és Matolcsyt az irodájából?
  • Lesz bíróság, amelyik ezt nem semmisíti meg azonnal?
  • Vagy egyszersmind a bíróságokat is kontroll alá vonná?

De akkor meg minek rendszert váltani?

Az a legvalószínűbb, persze hogy ezeket Szigetvári is éppen olyan jól tudja, csak az ellenzéki versenyből akart kitűnni a nagyotmondásával.

(A kép illusztráció. Forrás: MNO)

Facebook Comments