Lázár többször vallott maga ellen, egyre kínosabb közeli kapcsolata Tiborczékkal

Lázár többször vallott maga ellen, egyre kínosabb közeli kapcsolata Tiborczékkal

Úgy néz ki, hogy Lázár János többször, nyilvánosan bevallotta, hogy aktívan részt vett a Tiborcz-féle csalássorozatban. Most próbál magyarázkodni. 

lazar_1.jpg

A miniszterelnökséget vezető miniszter teljesen mással mentegeti Tiborczot, mint a kormánypropaganda. Néha még saját magának is ellentmond. 

Az Elios-ügy gyorstalpalója: 

Tiborcz István, Orbán Viktor vejének közvilágítással foglalkozó vállalkozása úgy jutott EU-s pénzekhez, nyert meg önkormányzati pályázatokat, hogy

  • a tenderek kiírásáról előre egyeztetettek velük;
  • a kiírások kifejezetten úgy készültek, hogy más cég ne tudjon nyerni,
  • és a munkát jóval drágábban végezték el, mint amennyiért reális volt.

(A költségeket az EU állta.)

Az ügyben évekig nyomozó európai csalásellenes hivatal (OLAF) nemrég megállapította, hogy csalás történt és jelentésében azt javasolta, hogy a magyar ügyészség tegyen lépéseket az ügyben. Szóltak az Európai Bizottságnak is, hogy kérjék vissza a pénzt.

Az Elios-ügyről korábban sok alkalommal írtunk, például itt, itt és itt. Meg itt is. Ja, és itt. 

Az ügy napról-napra kínosabb a Fidesznek és személyesen Orbán Viktornak és Lázár Jánosnak is. Orbánnak nem Tiborcz az első családtagja, aki előnyökhöz jut a Nemzeti Együttlopás Rendszerében. Viszont úgy alakította ki a médiát, hogy ne lehessen nagyon kérdezni tőle. Amikor az Index újságírójának sikerült a múltkori bécsi látogatásán megkérdezni, mit szól az egészhez, azzal válaszolt, hogy nem foglalkozik üzleti ügyekkel. 

 

Lázár viszont nem söpörheti le az asztalról ilyen könnyen az egész ügyet, hiszen számos helyen kapcsolódik hozzá, vett részt benne és a média minden héten kérdezhet tőle. 

Nézzük, hogyna értinett a miniszterelnökséget vezető miniszter az Elios-ügyben: 

  1. A 24.hu cikke szerint az OLAF által vizsgált összes Elios-nyeremény közül a hódmezővásárhelyi volt a legdrágább: a jelentés szerint 940 millió forintba került. (Innen is indult, ez volt az első város, ahol megnyerték a tendert.) Az OLAF azt írta, a pályázatban a Lázár János-vezette megrendelő önkormányzat nem kötötte ki, milyen technológiával kell elérni, hogy energiatakarékosabb legyen a város közvilágítása, a pályázókra bízták a kidolgozását, és az ES Holding (a későbbi Elios) úgy nyerte el a megbízást, hogy 2008-ban nem volt bevétele, 2009-ben pedig csak 9 millió forint forgalma volt, ráadásul nem volt tapasztalata a közvilágításban.
  2. Sőt, amikor már a miniszterlenökséget vezető miniszter lett, ő nézte át Tiborczék pályázatait – és nem talált semmit. (Ahogy a rendőrség sem. Nahát!)

Így a Fidesznél igyekeznek mindent kitalálni, hogy lemossák magukról az egész csúnya történetet:

  • Simicska volt,
  • az előző kormány volt (Gyurcsány a hibás!),
  • még Soros Györgyöt talán nem vették elő.
  • Különben is, a rendőrség sem talált semmit. 

Lázár érintettsége láthatóan nagyon kínos a miniszternek. Pláne, hogy a legtöbbször a saját nyilatkozataival is bajba keveri saját magát. Tegnap valaki előásott egy felvételt a tavaly novemberben megtartott egyik Kormányinfóról, amikor Lázárt azt mondja:

„Tiborcz Istvánt ismerem polgármester koromból. (…) Közösen találtuk ki, hogy Hódmezővásárhelyen hogy fogjuk a közvilágítást modernizálni, ami nagyszerű program volt.”

Lázár ugyancsak, a múlt év novemberében találkozott nyilvánosan Tiborcz Istvánnal a belváros Börze étteremben. Az Azonnali hozta le a találkozóról készült fényképet. Lázár akkor az alábbi magyarázatot adta a HVG.hu-nak a találkozóval kapcsolatban

“ez egy magántalálkozó volt, amit azért bonyolítottam, mert hétfőn a parlamentben Szilágyi György képviselőtársam megkérdezte Tiborcz István gazdasági tevékenységével kapcsolatban a véleményemet, és gondoltam, megkérdezem, amit Szilágyi képviselőtársam nálam kérdezett, megkérdezem az illetékestől, akire ez tartozik. Ennyi történt, semmi más.”

 lazar_tiborcz.jpeg

A jobbikos képviselő már akkor jó helyen kaparászott, mert arra volt kíváncsi, hogy Orbán Viktor a kormányzást nem a saját családja gazdagodására használja-e. (Most hivatalosan is kiderült, hogy de.) Akkor is a cinizmust vette elő Lázár és annyit reagált:

méltatlan bárkinek a családját támadni.

A hvg.hu-nak aztán még hozzátette, hogy “az egész kamu”, amit Szilágyi kérdezett, mert “teljesen világos”, hogy Tiborcz nem nyer közbeszerzéseket.

“A közvilágítási program még ennek a kormánynak a kormányzása előtt kezdődött meg, például, Hódmezővásárhelyen”

– próbálta hülyére venni a politikát figyelő közönséget a miniszter, aki még azzal is védekezett, hogy „más városban mi történt, azt én nem tudom”. Sőt, még maga ellen is vallott:

saját bevallása szerint már 2015-ben alaposan átnézte Tiborcz üzleteit, és ő vezette a Tiborczék pályázatait elbíráló Miniszterelnökséget is.

A Népszavának ugyanerről a találkozóról úgy magyarázkodott:

„Én az az ember vagyok a kormányban, akinek az a dolga, hogy mindenkivel beszéljen.”

Aztán hozzátette, még polgármestersége idejéből ismeri a vállalkozót, aki akkor még nem volt Orbán Viktor rokona és ő csinálta a közvilágítást Hódmezővásárhelyen. 

„Hát kin kérjem számon, ha valamelyik égő elromlik?”

Szerinte nagyon ritkán fordul elő, hogy Magyarország több ezer vállalkozójából egyet név szerint említenek a Parlamentben, amiatt, hogy sikeres. Lázár szerint unfair, hogy Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök vejét belekeveri a politikába, nem tisztességes, amikor valakit egy családtaggal támadnak.

Lázár egyébként semmi szégyellnivalót nem látott abban, hogy találkoztak.

Mindehhez képest a kormánypropaganda aktuális állása szerint Simicska Lajos csalt (összefogásban Gyurcsány Ferenccel) és nem Tiborcz.

Az ellenzék is reagált Lázár hazugságaira:

  • Gyurcsány Ferenc a Facebookon jelentette be, hogy feljelenti Lázár Jánost az Elios-ügy miatt, hiszen gyakorlatilag elismerte, hogy részese volt az egész nagyívű csalás-sorozatnak.
  • Jávor Benedek szintén a Facebookon írt hosszú bejegyzést arról, hogyna hazudik és mentegeti magát Lázár Elios-ügyben:

 

Facebook Comments