Elios-botrány: Lázárra húzhatják rá a vizes lepedőt, de lehet, hogy ez neki kapóra jön

Elios-botrány: Lázárra húzhatják rá a vizes lepedőt, de lehet, hogy ez neki kapóra jön

Lázár János izgalmas játszmákba keveredik a választások előtt a Fideszen belül is. Egyelőre úgy néz ki, hogy vesztésre áll és vele vitethetik el az Elios-balhét – így akadályozva meg, hogy Orbán fejére nőjjön. 

roglaz_1.png

Ma például kiderült, hogy az a Miniszterelnökség, amit Lázár János vezet, egymilliárdot fizetett titokban a lámpacserékért Tiborczéknak. (Itt a 24.hu újabb leleplezése.)

A háttérben Lázár a saját politikai karrierjét építi és úgy néz ki, hogy ez sokaknak szúr szemet a Fideszen belül, talán maga Orbán se örül neki. Korbábban azt írtuk, hogy Rogán Antalt szemelte ki magának utódként és Orbánnak az a szerencsés, ha Rogán és Lázár egymást tarják sakkban, így nem nőnek Orbán fejére.

Lázár többször jelezte, hogy nincs megelégedve a helyzetével és inkább visszamegy „mezei” képviselőnek Hódmezővásárhelyre (erről korábban itt írtunk). Ezt felfoghatjuk üzenetként is: vagy feljebb léptetik – miniszterelnök lesz-, vagy kiszáll és nem viszi tovább a cirkuszt. Jelenleg ugyanis ő állja a sarat a médiával szemben, amikor a korrupcióról kérdez a sajtó.

A jelek szerint Orbán és a Fidesz válasza nem egészen pozitív:

egyes lapok elmélete szerint megpróbálják Lázárra kenni az Elios-botrányt.

Először az Alfahír, majd rá hivatkozva a Magyar Nemzet, később a zoom.hu is írt arról, hogy miféle intrikák mennek a háttérben.

A jobbikos Alfahír egyenesen olyanokat ír, hogy „belháború van a Fideszben” az Elios-ügy miatt, illetve „kiadták a kilövési engedélyt a Miniszterelnökséget vezető miniszterre”. Sőt, a Magyar Nemzet pedig úgy értesült: Lázár János egyre többször beszél arról szűk körben, hogy a botrányban őt akarják beáldozni.

Hogy mindebből mi a sajtó kreálmánya és mi az igazság, azt valószínűleg sosem fogjuk megtudni.

Vannak azonban jelek, amikből következtetni lehet arra, hogy valami nem stimmel Lázár körül:

  1. Huth Gergely, a kormányközeli propagandalap, a PestiSrácok főszerkesztője az ATV-ben arról beszélt, hogy Lázár János intrikál Tiborczék ellen. Huth közölte, hogy „miközben Tiborcz István tényszerűen nem volt döntéshozói pozícióban”, nyilvánvaló, „hogy ez egy picike fricska, azért ezt a következtetést bátran levonhatjuk”. „Maradjunk abban, hogy ez a csipkelődés még a szalon keretei között marad, de azért csipkelődés” – fűzte hozzá.
  2. Korábban a B1 blogon is megírtuk, hogy az egész milliárdos csalási botrány pont Lázár polgármestersége alatt indult Hódmezővásárhelyről, a miniszter többször nyilvánosan elismerte, hogy „közösen találták ki” a világítás korszerűsítését célzó programot Tiborcz Isvánnal, a miniszterelnök vejével. Az OLAF jelentéséből kiderült, hogy az akkoriban Lázár vezette Hódmezővásárhely volt az első, ahol megágyazhattak Tiborczék lámpabizniszének. A jelentés szerint ugyanis noha szabálytalanságok árán zsebelte be a projektet az Elios, ez tökéletes referenciának bizonyult: győzelemhez segítette a későbbi pályázatok egész sorozatán. Nagy kérdés, hogy miért hangoztatta nyilvánosan, újságírók előtt Lázár, hogy nyakig benne van a csalási botrányban – vagy nagyon elbizakodott, vagy a szájába adták ezeket a mondatokat.
  3. Lázárról és Tiborczról megjelent egy fotó is, ahogy nyilvánosan együtt kávéztak a belvárosban – Lázárnak emiatt később magyarázkodnia kellett. Sőt, elismerte, hogy az Elios-ügyről egyeztettek.
  4. Ma hozta le a 24.hu, hogy a Miniszterelnökség egymilliárd forinttal segítette ki azokat az önkormányzatokat, akiknek túl nagy anyagi teher lett volna a világítás túlárazott korszerűsítése. A 2013. február 12-14-én meghirdetett 17 darab, 15 százalékos önrészt előíró KEOP-pályázat nyertesei közül csupán a két szekszárdi és a váci projekt nem részesült költségvetési támogatásban, kifizették viszont a Kalocsa mellett Cegléd, Szolnok, Kecskemét, Zalaegerszeg 2-2, valamint Keszthely, Tapolca, Mezőhegyes, Hévíz és Balatonfüred Elios-számláját.
  5. A múlt héten jelent meg Lázárral kapcsolatan az újabb korrupciós botrány, ami minden újság címoldalára került: hogy van egy vadászkastély, ami hivatalosan nem az övé, de az ő földjei veszik körül és az ő ismerősei irányítják, tulajdonolják, illetve az a vadásztársaság használja, amelyiknek Lázár is a tagja. 
  6. Az LMP-s Hadházy Ákos Lázár feleségét leplezte le, szintén a múlt héten, egy újabb korrupciós botrányban. Itt Lázár Jánosné alapítványa került a korrupció gyanújába, az ellenzéki képviselő szerint rengeteg támogatást nyertek, amit nem is kaphattak volna meg, illetve gyanús dolgokra költötték a pénzt. 
  7. Gyurcsány Ferenc is Lázárt jelentette fel az Elios-ügyben. 

A politikus helyzetét nehezíti, hogy minden kérdésre, ami a sajtó felől érkezik, neki kell válaszolnia a Kormányinfón. Így gyakorlatilag rajta van a legnagyobb nyomás a média felől. Eddig mindössze annyival tudott védekezni, hogy megpróbálta először Gyurcsányra, majd Simicskára, majd Brüsszelre kenni az egész sztorit.

Lázár János azzal érvelt, hogy a Közgép volt a társaság tulajdonosa, és így – amennyiben az Európai Bizottság nettó korrekcióról dönt – a felelősséget is neki kell vállalnia; illetve, hogy a projekt még a Gyurcsány-kormány idején indult el.

(A Simicska Lajos tulajdonolta Magyar Nemzet szerint a Simicska-féle E-OS 2013 közepén kiszállt az Eliosból, az OLAF-jelentésben vizsgált harmincöt projektből mindössze háromnál esett arra az időszakra a felhívás kiírása, vagy az Eliosszal történt a szerződés megkötése, amikor a Közgép még közvetett tulajdonos volt. A nyilvános cégadatok is azt bizonyítják, hogy Simicska nem vett ki osztalékot a cégből, amikor tulajdonrésze volt az Eliosban – a 24.hu arról számolt be, Tiborcz Istvánék vettek ki nagy pénzt a cégből, hiába volt ott Simicska is.)

A másik védekezés is elég gyenge: a Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón következetesen véleménynek nevezte az OLAF Elios-jelentését, és azt állította: elfogult magyar uniós megbízottak készítették a dokumentumot.

De tréjünk vissza Lázárhoz: Gulyás Gergely a Hír TV kérdésére válaszolva letagadta, hogy konfliktus lenne a Fideszen belül.

– Huth Gergely egy tévéműsorban azt mondta: hogy Lázár János intrikájának köszönhető, hogy Tiborcz István is az Elios-ügybe került. Önök úgy látják, hogy Lázár intrikált Tiborcz ellen?

– Nem. Nem így látjuk.

A sajtó mindenesetre szereti találgatni, mi lesz Orbán jobbkezének sorsa. A miniszter erről még a múlt év szeptemberében azt mondta, szíve szerint a választókerületét választja.

– Úgy gondolom, hogy az itteni közösségeknek szükségük van arra, hogy segítsek nekik, és én segíteni szeretnék. Többet, mint amennyit eddig tettem

– jelentette ki

A Zoom.hu „Lázár János kijött a fényre és Orbán Viktor babérjaira tör” címmel közölt cikket. Azzal kapcsolatban, hogy a miniszter újabban videókban enged betekintést munkájába és magánéletébe, azt írták: „szakértők” azzal egyetértenek, hogy a miniszter honlapjára mindenképpen érdemes odafigyelni. De nem feltétlenül azért, hogy követhessük életét, hanem mert a Fidesz-kormányban igencsak szokatlan – és tulajdonképpen példa nélküli –, hogy „egy magas pozícióban lévő politikus Orbán Viktor babérjaira tör”, hiszen csak Orbán épít ilyen mértékben rajongótábort magának az interneten.

Ha vkiszont Lázár inkább kiszállna a mókuskerékből és vissza szeretne vonulni, akkor az Elios-ügy még kapóra jöhet neki. A karrierje messze nem lefutott – akár ki is várhatja, míg Orbánnak leáldozik a Fideszben. Persze, olyan politikust még sosem láttunk, amely önkétn lemondott volna a hatalomról. 

Facebook Comments