Felépítették Orbánék második kerítését – Budapest szívében

Felépítették Orbánék második kerítését – Budapest szívében

A Városligetben dupla kerítés, őrtornyok és reflektorok vigyázzák Garancsi István érdekeltségét, az épülő Néprajzi Múzeumot. 

varosliget_ortorony.jpg

A múlt héten kétszer is akcióztak a Ligetvédők a Néprajzi Múzeum munkagödrénél, információink szerint az egyik alkalommal annyira sikerült leblokkolniuk az építkezést, hogy a munkavezető könyörgött nekik: oldják fel a blokádot az gödör bejáratánál, mert ha nem öntenek betont az egyik lyukba, beszakad a Dózsa György út. Mindez azért történt, mert előkészítés nélkül akartak fákat átültetni az építési területen, a Rondó környékén. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. állítja, hogy a fák túlélik, de azok, amiket már átültettek, nem rügyeztek ki idén tavasszal. Az átültetők szakértelmét mi sem bizonyítja jobban, hogy egy száz éves tölgy az átültetés közben a múlt héten kidőlt és szét kellett darabolni. Bár az Ingatlanfejlesztő Zrt. azt állítja, hogy a fa beteg volt, ehhez képest Bardóczy Sándor tájépítész és a Ligetvédők az ellenkezőjét gondolják.

A Ligetvédők folyamatosan próbálják felhívni a figyelmet az áldatlan állapotokra, a korszerűtlen technikára, egyáltalán arra, hogy a Városliget nem építési terület,

valószínűleg az Orbán-kormány egyik legidiótább és legkárosabb ötlete, hogy beépítsék a parkot.

Korábban a B1 blogon is írtunk az új Néprajzi Múzeumról, 10 pontban szedtük össze, miért felesleges és rossz ötlet pont a Városligetbe múzeumot építeni. (Bécsben, vagy Berlinben elképzelhetetlen lenne, hogy a város egyik legnagyobb és Európa egyik legrégebbi közparkjába két lakótelepnyi beton öntsenek, mert Orbán Viktor a Várba akar költözni és emiatt az ott lévő kulturális intézményeknek távozniuk kell.)

Arról is írtunk, hgy messze nem új Múzeumi Negyed épül a Városligetben, hanem inkább új bulinegyed – rengeteg szórakozóhellyel és étteremmel, ami mindenképpen tönkreteszi a park nyugodt hangulatát.

A Ligetvédők akciói miatt a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market is lépett: az építési gödröt először csak gyengébb, fém kerítéssel vették körbe, amikor elkezdték ásni múlt év végén, egy hónapja ezt is körbevették egy lebetonozott, összehegesztett szerkezetű verzióval. A múlt heti történések hatására pedig újabban

őrtornyokat építettek a kerítésen belülre,

ahonnan biztonsági őrök – a Valton security kopasz verőemberei – figyelik árgus szemekkel a parkban hancúrozó kutyákat, vagy a babakocsijukat tologató anyukákat.

Éjszakánként reflektorok világítják be a kerítés környékét, igazi kelet-berlini hangulatot kölcsönözve a kihalt Városligetnek.

Abszurd az abszurdban, hogy miközben egyre több a kerítés, munkagödör és építési terület, ahol a fák útban vannak (a park, ahol a fák útban vannak), az Ingatlanfejlesztő Zrt. milliós kampányt folytat, hogy a budapestiekkel megszerettesse a beépített Városligetet. A kampányt pedig pont arra a fogalomra fűzték fel, amiből egyre kevesebb van a Városligetben: a szabad térre. A „teret adunk” című kampány különös ízt kap annak fényében, hogy a Ligetben kutyát sétáltatókat elkerített kutyafuttatókra zsúfolják be, a sportpályákat is elkerítik és a Városliget beépítettsége jelentősen megnő majd az új épületekkel. Aligha lehet majd csak úgy össze-vissza sétálgatni a csendben, a füvön, a fák között.

Facebook Comments