Orbán ragaszkodik hozzá, hogy ő jelölhesse meg, ki ellen emelnek vádat Magyarországon

Orbán ragaszkodik hozzá, hogy ő jelölhesse meg, ki ellen emelnek vádat Magyarországon

Ez a rezsim sarokköve, és az is marad. orpolt.jpg

Nem támogatja Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez Trócsányi László igazságügyminiszter-jelölt – erről az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságában beszélt újabb kormányzati ciklusa előtti meghallgatásán.

Trócsányi azzal indokolta az elhatározást, hogy

  • uniós források elosztásával kapcsolatos visszaéléseket és az áfaügyeket vizsgáló ügyészség koncepciója végiggondolatlan és elhibázott;
  • feleslegesen duplázza a bürokráciát, hiszen létezik az Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) és az uniós igazságügyi együttműködés;
  • továbbá hogy Magyarország és Lengyelország számára az ügyészség szuverenitási kérdés.

Éppen csak azt nem mondta, hogy majd mi – ti. Fidesz vezetése, az Orbán-kormány és a miniszterelnök a Polt Péter újraválasztásán keresztül kezünkben tartott ügyészség útján – eldöntjük, hogy ki ellen emeljenek vádat.

Arra ugyanis se az OLAF-nak, se egyéb uniós hatóságnak nincs joga, hogy bíróság elé vigye a korrupciós ügyeket – csak javaslatot tehet erre a Polt-féle ügyészségének. Arra meg a miniszterelnök vejének ügye mutatott rá világosan, hogy mennyit ér egy ilyen javaslat: az ügyészség egyszer már bűncselekmény hiányában lezárta a Tiborcz-fiú csalási ügyét. Kétség nem fér hozzá, hogy ugyanezt fogja tenni másodszor is, illetve bárhányszor, ha ilyen javaslat kerül elé.

Az  tervezett új hatóság

az ügyészség vádemelési monopóliumát

szeretné megtörni, ami annyira fontos volt Orbánékénak, hogy még az alaptörvényükbe is belefoglalták.

A helyzet emiatt az, hogy ugyan a bíróság dönthet arról, hogy a vádlott bűnös-e vagy sem, de azt már kizárólag Polt Péter és ügyészsége mondja meg, hogy a bíróság kiről mondhat egyáltalán ítéletet. Ennél fogva a magyar igazságszolgáltatás (jelen állapotában még) nem alkalmas arra, hogy koncepciós ügyeket rendszerszerűen sikerrel vigyen végig és (mondjuk orosz mintára) ellehetetlenítse a politikai ellenfeleket, arra kétségtelenül megfelel, hogy elleplezzen bizonyos bűncselekményeket és megakadályozza a felelősségrevonást.

Tulajdonképpen olyan futballjátékvezetőhöz hasonlít, aki nem fúj ugyan be kamutizenegyeseket és nem ad jogtalan kiállításokat, de az egyik csapatnak megtorlás nélkül hagy bármilyen faultot, csak a másik felé érvényesíti a szabályokat.

A tervezett európai ügyészség ez a fideszes versenyelőnyt vonná kétségbe, nyilvánvalóan még az sincs az Orbán-kormány kedvére, ha egyáltalán beszélni kell róla.

Az viszont a bűnösség, a rendszerszintű korrupció egyfajta beismerése lesz, ha az Unió létrehozza az korrupciós ügyészséget, de Magyarország nem csatalakozik hozzá. Hiszen egy ilyen, a bűncselekmények üldözésére hivatott intézményt csak az ellenez, akinek félnivalója van tőle.

Azért az valamennyire rámutat, hogy Nyugat-Európa és általában a civilizált világ mennyire nem tud mit kezdeni az Orbán-rezsimmel, hogy tőle magától kell engedélyt kérniük, hogy üldözhessék azokat a bűncselekményeket,

  • amiket egyébként a rezsim saját hatóságainak kellene,
  • és amiket a rezsim saját kivételezett helyzetben lévő kedvezményezettjei maguk követnek el.

Ez már-már egészen olyan, mintha

a gyanúsított hozzájárulását kellene kérni a nyomozáshoz.

Amely gyanúsított most Trócsányi miniszter útján miniszter útján jelezte, hogy az engedélyt megtagadja.

Orbán Viktor nem tud mindenkit bíróság elé állítani, akit szeretne, de ahhoz ragaszkodik, hogy ne kerülhessen bíróság elé senki, akit ő nem akar ott látni.

A szuverenitásról szóló össze bullshit csak ennek leplezésére szolgál.

Facebook Comments