10 pont, amiben Orbán rendszere hasonlít Hitleréhez

10 pont, amiben Orbán rendszere hasonlít Hitleréhez

Mennyiben hasonlít Orbán Viktor Magyarországa Adolf Hitler Németországához? Sokban. Ott vannak például ők, akiiktl félni kell, akiket gyűlölni kell: a zsidók / migráncsok. És vagyunk mi, fehér, keresztény európaiak, azaz: árják.orban-hitler-bajusz-kerites.jpg

Meglepően sokban hasonlít Orbán Viktor rendszere Adolf Hitleréhez. A gimnáziumi érettségi tétel segítségével végigmentünk, milyen hasonlóságok vannak a náci Németország és az illiberális Magyarország között. 

Orbán Viktor kísérletezget. A kérdés mindig az: meddig bírja a hazai és a nemzetközi közvélemény a „különutasságát” (így hívják azt a tevékenységet finomkodva jobber körökben, hogy lebontja a demokráciát és aljas módon építi a diktatúrát). Hol a fal? Meddig mehetek el? – teszi fel a kérdést Orbán minden húzása előtt, mikor újabb és újabb antidemokratikus intézkedésre készül. Így halad oldalazva Magyarország a fasiszta diktatúra felé. Most például Orbán a német jobboldaltól, a CDU-tól kapott figyelmeztetést. Ezen múlt, hogy a Stop Soros nem lett „olyan kemény”. Ugyanis Orbánék éppen betiltották a szolidaritást és törvényre emelték a xenofóbiát. A német kereszténydemokraták azt üzenték: ha Orbán a civileket vegzálja és a CEU-t elkergeti, kizárják a Fideszt az Európai Néppártból. Több német és európai politikus figyelmeztette Orbánt: bizonyos vörös vonalat nem léphet át, egyre inkább fogy a türelem a Fidesszel szemben, amelyről mind inkább úgy gondolják, hogy már „messze került a politikai főáramlattól”. (Ez megint csak egy finomkodó kifejezés arra, hogy a Fidesz tulajdonképpen színtiszta szélsőjobboldali párttá vált). Ennek köszönhető, hogy a Stop Sorosból kimaradt a civilek különadója és belügyminiszteri különengedélye, de

a változások így is egyfajta fasiszta rezsim kiépítése felé mutatnak.

A szélsőjobboldal felé oldalazás sokaknak azért nem annyira szembetűnő, mert Orbán és bandája lépésről-lépésre számolja fel a jogállamot és a szabadságjogokat, nem pedig egyszerre. Sokszor finomítja a történéseket az is, hogy Orbán csak a kommunikációban harcias, de ha teheti, inkább oldja meg pénzzel a konfliktusokat, mintsem erővel. Azaz: kivet extra adókat, vagy valamelyik strómanja vásárolja fel a rendszeridegen médiát például. Közben pedig vannak pozitív változások és visszalépések is. Orbán Viktor a „béka alatt kezdjük el forralni a vizet”-típusú kísérletbe kezdett az elmúltnyolcévben: mire felforr a víz a békával, az belehal. Mivel lassan melegszik a környezet, mire a béka észreveszi, hogy ki kellett volna ugrania belőle, addigra a víz már felforrt. A forrásponthoz egyébként most kezdünk elérkezni az újabb alaptörvény-módosítással és a Stop Sorossal. Most válik reálpolitikává az, ami eddig propaganda volt csupán. Eddig a kormány csak magyarul üzengetett óriásplakátokon, meg konzultációnak mondott gyűlöletpropagandával bombázta a magyarokat, de most mindezt a gyűlölet-kotyvalékot törvényi szintre emelik.

Ha a technikai részletekre kíváncsi, a Stop Soros-törvénycsomagról és az Alaptörvény módosításáról itt olvashat bővebben a HVG-n.

Orbán Viktor iránya csak azoknak nem egyértelmű, akik a kormánypropagandához szoktak hozzá. Számukra tényleg két választási lehetőséget hagyott az agymosás:

  1. Magyarországot elözönlik a migráncsok, mint a sáskák és igazi biblikus pusztulás következik be, apokalipszis, vagy
  2. Orbánra szavaznak, akik kivont lángpallossal űzi ki a migráncsokat az országból. És Magyarország fényre derül. (Irónia.)

Mindezekből jól látható, hogy Orbán ugyanazokhoz az eszközökhöz nyúl, mint annak idején Hitler. Azaz:

1. Állami, vegyes ideológia

Az „illiberalizmus”, vagy „kereszténydemokrácia”, mint államideológia: Orbán és Hitler is új ideológiát hozott létre a nemzeti (nacionalizmus) és baloldali (szocializmus) összedolgozásával. A teljes foglalkoztatás baloldali ígérete a szegényebbeknek (közben sakkban tartani őket a közmunkával), a család és kereszténység fő értéknek való kikiáltása, ami pedig tipikusan jobboldali. Az így létrejövő vegyes ideológiában az a jó, hogy bármikor megváltoztatható, bárminek átcímkézhető. 

2. Idegenellenesség 

Ehhez jön hozzá az idegenellenesség: míg Hitlernél a zsidóság elleni fajgyűlölet volt az ütőkártya a német/germán/árja felsőbbrendűségből (Übermensch, Untermensch) kiindulva, addig Orbánnál ugyanez a migráncsok elleni gyűlölet az európai/fehér/keresztény felsőbbrendűségből kiindulva.

3. Rasszizmus

A rasszizmus (az emberi rasszok közötti különbségek hangsúlyozása) ugyanúgy jellemző mindkét rendszerre: Orbánék az „európai, keresztény, fehér embert” tartják kiemelkedettnek, míg a kormánypropaganda a menekülteket rendszeresen állítja be terroristának, züllöttnek, erőszakoskodónak, kultúranélkülinek, vagy akár egyszerűen majomnak.

4. A nagyság ígérete

Míg Hitler Németország helyreállításával, a létbiztonság megteremtésével kampányolt, addig Orbán „merjünk nagyok lenni”- alapon akarja Magyarország helyzetét megerősíteni Európában. Vagy gondoljunk csak arra a téves elképzelésre, hogy “Magyarország a kreítéssel védi a keresztény Európát”, ami bődületes hazugság, mégis sok százezren kajálják be. 

5. Szociális demagógia

A szociális demagógia szintén megvan, ahogy Hitlernél is megvolt: bár az Orbán-kormány állítása szerint családközpontú, de semmit nem tesz azért, hogy a nők helyzete javuljon a munkaerőpiacon, vagy ne csak a felső középosztály érezze magát anyagi biztonságban.

6. Antikommunizmus

Antiliberalizmus, marxizmus-, kommunizmus-, bolsevizmusellenesség – ez azóta megvan, amikor a Fidesz még liberális párt volt a rendszerváltás idejében. Kövér László jóízűt komcsizik minden interjújában, miközben ő maga alkalmazza a legsötétebb bolsevik húzásokat az ellenzék elhallgattatása érdekében. Hitler is utálta a kommunistákat, be is tiltotta a pártjaikat, ajtójukat és el is küldte őket a gázkamrába. Akkor ugyanis még voltak kommunisták. 

7. Führerprinzip

A vezetőben való feltétlen hit (Führerprinzip) – Orbán, akárcsak Hitler, ugyanúgy egyfajta vallási vezetője is Magyarországnak, a hardcore Fidesz-szavazók igazi sámánként/istenként tekintenek rá. Vagy gondoljunk csak GFG-re, annak a propagandaterméknek a főszerkesztőjére, amelyik lemajmozta a kislányt megmentő “pókembert”: GFG Orbánt egy ágaskodó faszhoz hasonította – hogy hízelegjen neki. 

8. A demokrácia korlátozása:

A demokrácia korlátozása, ennek következményeként a nem együttműködő politikai pártok, szakszervezetek és sajtótermékek megszüntetése – bár Hitler és Orbán eszközei különbözőek, de ugyanez megtörtént Németországban és megtörténik Magyarországon is (a média szintjén lásd Népszabadság, vidéki lapok, Magyar Nemzet, közmédia, stb.) Orbánnak elég volt a saját embereit beültetni mindenhová – Polt Péter, vagy Alkotmánybíróság -, Hitler azért messzebb ment: egyszerűen betiltott mindent, még a parlamentet is. Orbán “csak” kiüresítette. A demokrácia korlátozására szép példa a mostani “Stop Soros”, vagy az Alaptörvény-módosítás: a demonstrációhoz való jog szűkítése és a civilek elleni törvénykezés, vagy a saját, fideszes bírósági rendszer felállítása.

9. Homofóbia:

A homoszexuális beállítottságú emberek iránti erőteljes ellenszenv; a homoszexualitás korlátozása, tiltása és büntetése (homofóbia) – a „családbarát kormány” többször adta jelét annak, hogy nem tekinti a melegeket teljes jogú állampolgárnak, bár a hivatalos diskurzusból ez a fajta megkülönböztetés hiányzik. Sőt: nemrég járt Magyarországon az alt-right-mozgalom egyik botrányhőse, aki szintén meleg Milo és Orbán sleppje odavolt érte. Hitler egyszerűbben intézte el: a zsidókkal és a kommunistákkal együtt a melegeket is bevagonozták.  

10. Vallásszabadság korlátozása:

Hitlerhez hasonlóan Orbán is korlátozta az egyházak működését. nemrég cikkezett arról a Népszava, hogyan vérezteti ki az állam például Iványi Gábor egyházát, míg más egyházak állami milliárdokat kapnak. Megint csak az eszközök mások, de a cél ugyanaz: oszd meg és uralkodj. 

(Kép: Magyar Narancs)

Facebook Comments