Orbán kirúgja Navracsicsot, Trócsányi követheti az Európai Bizottságban

Orbán kirúgja Navracsicsot, Trócsányi követheti az Európai Bizottságban

Nem volt elég lojális.orban_navra.jpg
Közzétette a Fidesz a listáját a május végi európai parlamenti választásra. A névsor nagy meglepetést nem tartalmaz. Hiányzik róla Tőkés László, de a református püspök már korábban közölte, hogy nem indul. Tehát inkább nem indítják, mint ahogy lemaradt róla Schöpflin György, aki nyáron paktumkötésre szólította fel az ellenzéket.

Az egyetlen komolyabb fejlemény azonban, hogy a korábban kiszivárogtatott információknak megfelelően Trócsányi László igazságügyi miniszter vezeti a listát. Ami 2 dolgot jelent:

  • Trócsányi lesz a Fidesz kampány arca (és nem Orbán).
  • Orbánnak új igazságügyi minisztert kell keresnie (mert az EP és a magyar kormány tagsága összeférhetetlen).

Persze csak akkor, ha Trócsányi valóban átveszi a strasbourgi mandátumot. Valószínűleg azonban átveszi, mert nincs más indok, amiért neki kellene vezeti az EP-listát.

ep_4.jpgHa Orbán egyszerűen csak meneszteni akarná, azt megtehetné anélkül is, hogy más pozícióba küldené. Továbbá ha az EP akarná száműzni, akkor elég lenne valahová a lista 5-10. helyére tenni, nem kellene, hogy ő legyen a kampány arca.

Az sem látszik ugyanakkor, hogy

miért akarná Orbán kirúgni Trócsányit.

Az igazságügyi miniszter lojalitása soha egy pillanatig nem kérdőjeleződött meg, a kormány bármilyen jogtipró intézkedéséhez képes volt a nevét adni. Ő dolgozta ki például a kormánytól függő tagokból álló ún. közigazgatási bíróságok felállítását, amit a múlt héten legalábbis vitatható körülmények között vertek át az Országgyűlésen.

Trócsányi tehát Orbán lojális embere, leváltására nincs látható ok. Hogy mégis ő vezeti az EP-listát, arra jobb magyarázatot ad, ha az nem száműzetés, hanem előléptetés, és valójában a mostani igazságügyi miniszter a magyar kormány delegáltja a következő Európai Bizottságba (és ebben az ezesetben majd mégis kénytelen lesz lemondani a képviselői mandátumról).

Trócsányival szemben ugyanis igazságügy miniszteri elődje,

Navracsics Tibor lojalitása megkérdőjeleződött.

Orbán korábbi jobbkeze migrációs vagy CEU-ügyben is ellenvéleményt mert nyilvánítani, valamint közvetlenül elhatárolódott a Fidesztől és politikájától.

Az nem meglepetés tehát, hogy Orbán nem jelöli újra volt kabinetfőnökét és kormánybeli helyettesét. Trócsányi delegálása pedig azt is jelenti, hogy az eredetileg Navracsics utódjának kinézett Balog Zoltán – akinek tavaszra lett elege az Orbán-kormányból és ősszel a parlamenti mandátumáról is lemondott – politikától való visszavonulása tartós: nem vállalta az európai bizottsági jelöltséget sem.

Facebook Comments