Operettdiktatúra: az ügyészség szerint az országgyűlési képviselők nem hivatalos személyek többé és még ellenük indítottak nyomozást

Operettdiktatúra: az ügyészség szerint az országgyűlési képviselők nem hivatalos személyek többé és még ellenük indítottak nyomozást

Polt Péter ügyészsége szerint emiatt nem is történt velük szemben erőszak, amikor a fegyveres biztonsági őrök kidobták őket az MTVA-ból.fegyveresek_verik_varju_laszlot_a_teveben.JPG

A december 16-i ellenzéki tüntetésen Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Tordai Bence, Varju László és több más ellenzéki képviselő bement az MTVA székházába, hogy képviselői jogaikkal élve találkozhassanak a vezérigazgatóval, a hírhamisító Papp Dániellel és köztévében felolvassák az ellenzék öt pontját. (Korábbi írásunkat a témában lásd itt, az eseményről készült fotókat pedig itt.) Mivel az MTVA biztonsági főnökén nem jutottak túl, ezért bent töltötték az éjszakát a köztévé épületében. December 17-én délelőtt Hadházy Ákost és Szél Bernadett-tet a biztonsági őrök erőszakkal kihajították az MTVA székházából. Emiatt a két független országgyűlési képviselő feljelentést tett. Több olyan felvétel is készült, amelyen az látszik, hogy a biztonságiak erőszakkal lépnek fel a képviselőkkel szemben.

 

Polt Péter ügyészsége szerint azonban nem történt semmi, sőt, a képviselők a hibásak.

Érvelésében az ügyészség ugyanis szinte szó szerint idézte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert: az országgyűlési képviselőknek ugyan joguk van ellenőrizni közintézmények működését, a közintézmények működését befolyásolni azonban nincs.

 

Itt jön a második csavar:

a képviselők nem is hivatalos személyek az ügyészség szerint.

A határozat ugyanis kimondja, hogy az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el. Hogy ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések felolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsort megszakítsák.

Vagyis az országgyűlési képviselő megszűnik hivatalos személynek lenni, ha valami olyasnit csinál, ami az ügyészségnek (Orbánnak) nem tetszik. 

Az ügyészség szerint tehát nem az erőszakos biztonsági őrök, hanem a képviselők a sárosak, méghozzá a „rendbontó magatartásuk miatt”. Az ügyészség szerint az ellenzéki politikusokkal szemben „jogszerűen fellépő MTVA Fegyveres Biztonsági Őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak”. A határozat szerint a felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt.

„Nem volt tehát alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek. Mindezek alapján az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasítottuk”

– hangzik az ügyészségi közlemény.

A harmadik csavar itt jön: az ügyészség megpróbálja ráhúzni az ellenzéki politikusokra a vizeslepedőt is. Szerintük megállapítható a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja is, amit „ismeretlen tettesek” követtek el az MTVA és munkatársai sérelmére, ezért hétfőn ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el.

Vagyis:

hiába vannak felvételek arról, ahogy erőszakot alkalmaznak a biztonsági őrök az ellenzéki képviselőkkel szemben, azok nem hivatalos személyek, azok akadályozzák a közérdekű üzem működését és emiatt az ügyészség rájuk kezdett el vadászni.

A másik sokkoló következtetés: bármi is történik az országban, az Orbánhoz hű hivatalok, az ügyészségtől a z Alkotmánybíróságig, mindent törvényesítenek Orbánék szája íze szerint. Ugyanez történt az Eios-ügyben és ezer másik korrupciós esetben is.

Adódik a harmadik következtetés: az ellen a hatalom ellen, ami a saját törvényeit sem tartja be, vagy úgy értelmezi, ahogy neki tetszik, felesleges törvényes eszközökkel fellépni. 

„Mondhatnám, hogy mit is vártunk, de Polt Péter vezette ügyészség azért még mindig képes meglepetést okozni. Az várható volt, hogy valamilyen módon majd elmismásolják a fegyveres biztonsági őrök és a nekik parancsokat adó személyek elleni nyomozást, de az indoklás egészen elképesztő: azért nem történt hivatalos személy elleni erőszak, mert mi, országgyűlési képviselők állítólag „nem hivatalos személyként” jártunk el az MTVA székházban, ugyanis – itt jön a legjobb rész – „hivatalos eljárást nem folytattunk”. Tehát, ha jól értem, a képviselő megszűnik hivatalos személynek lenni, ha kilép az Országházból? Hab a tortán, hogy a kormányt vidáman kiszolgáló ügyészek szerint mi eleve azért mentünk oda, hogy „a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsuk”, ezért még közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete miatt indul nyomozás – hivatalosan ismeretlen tettes ellen, de ne legyünk naívak – ellenünk”

– írta Hadházy Ákos a Facebook-oldalán az egésszel kapcsolatban.

– Ilyen mélypontja nem volt még a magyar demokráciának. Mindig azt mondjuk, hogy ez vagy az a mélypont, de ennél szerintem tényleg nem voltunk még mélyebben. Az ügyészség sem engem, sem Szél Bernadettet nem hallgatta meg, hogy miért voltunk a tévészékházban, hogy mi történt ott. Egész biztosan nem fogom ennyiben hagyni a dolgot. Hivatalos értesítést nem kaptunk még a nyomozás megszüntetéséről, ilyenkor mi is betekinthetünk a keletkezett iratokba, azokat át kell nézni, hogy mi szerepel bennünk pontosan – mondta a politikus a 444-nek. Hozzátette: szerda este 6 órára tüntetést szervez az MTVA székházához, ahová a többi érintett országgyűlési képviselőt is meghívja.

Facebook Comments