Merkel már szóba sem áll Orbánnal

Merkel már szóba sem áll Orbánnal

A strukturált párbeszéd diplomatanyelven azt jelenti, le se hajlandó hányni. ormer_1.jpg

Már nem Donald Trump az egyetlen a nagyhatalmak vezetői közül, akivel Orbán Viktor találkozni szeretne, de az nem hajlandó vele: a német kancellár is csatlakozott az amerikai elnökhöz.

Angela Merkel tavaly nyáron tárgyalt utoljára Orbán Viktorral, azóta nem akar vele kettesben lenni. Júliusban Orbánnak még sikerült elodáznia a Fidesz kizárását az EPP-ből, amelynek a német CDU a legnagyobb pártja, azóta – tavaly ősz óta – ismét napirenden az ügy. A legegyszerűbb volna természetesen, ha Orbán felemelné a telefont, felhívná a kancellárt, és megbeszélnék a problémáikat.

Csakhogy Merkel nem akar vele beszélni.

Orbán próbált személyes találkozót, szűr körű tárgyalást is kérni.

  • Például Helsinkiben, a Néppárt 2018 novemberi kongresszusán. De Merkel kitért előle.
  • Aztán februárra meghívta Budapestre. De Merkel visszautasította a meghívást.
  • Próbált vele a múlt hónapban, a V4-ek és Németország találkozóján tárgyalni. De a németek tárgyaltak egyenként a lengyelekkel, a csehekkel a szlovákokkal is, Orbánnal Merkel nem volt hajlandó külön találkozni.
  • Mivel a németek az idén ünneplik a berlini fal lebontásának 30. évfordulóját, Orbán meghívta a kancellárt, ünnepeljék közösen annak előzményét, a vasfüggöny lebontásának évfordulóját. De Merkel azt is elutasította.

Marad az ún. strukturális párbeszéd. Azaz a német kormány csak alacsonyabb szinten hajlandó találkozni. Ezért van az, hogy Gulyás Gergely és Balog Zoltán volt kint Berlinben. Őket még hajlandók voltak fogadni a a CDU-nál, Orbánt saját protokollbeli partnere, a német kancellár viszont már nem.

A strukturált párbeszéd diplomatanyelven azt jelenti, hogy

Merkel le se hajlandó hányni Orbánt,

nem akar vele egy levegőt szívni, látni se akarja, csak ha végképp elkerülhetetlen (valamilyen plenáris eseményen), különtárgyalást végképp nem akar vele. (Ugyanígy nem hajlandó találkozni Orbán kifutójával, Szijjártóval Heiko Maas német külügyminiszter sem.)

És ennek oka nem a politikai nézetkülönbség. Hanem az, hogy

Orbán hazudik.

Egy-egy korábbi ilyen tárgyaláson mindent megígért. aztán visszajött Magyarországra, és semmit nem teljesített, megszegte a szavát. És annál nincs nagyobb bűn a diplomáciában, mint ha valaki nem tartja be, amiben zárt, szűk körben megegyeztek Azzal a továbbiakban nincs miről tárgyalni.

A Fideszt azért nem zárták ki a Néppártból a Sargentini-jelentés (amit az EPP jórésze is megszavazott) elfogadása után után tavaly szeptemberben, még jócskán az EP-kampány előtt, mert Orbán megígérte, hogy 

  • visszafogja a szélsőjobbos uszítást, hogy ne nyújtson támadási felületet a Néppárt európai ellenfeleinek,
  • nem a megy szembe a Néppárttal
  • és megszüntetik a CEU diszkriminációját.

Utóbbi esetben meg is indították a hivatalos eljárást, én is bedőltem neki, mint Merkelék, de aztán nem történt semmi, a CEU nem tud legálisan működni Magyarországon. Orbán csak időt akart nyerni, nem a szavát tartani.

A másik 2 kérdésben meg látjuk, mit csinált. Nemhogy visszafogta volna  rasszista hergelést, és beállt volna a Néppárt kampányába, éppen az EPP egyik kulcsfiguráját, az eddigi bizottsági elnököt tette fel az agymosó plakátokra,

Ezek után éppen meg lehet érteni Merkelt, hogy nem akar találkozni vele.

Mindegy mit mondana ugyanis, az számít úgyis, amit tesz.

Azt meg látjuk, és éppen úgy látják Berlinben is.

Úgyhogy az a furcsa helyzet állt elő, hogy ha esetleg fogadják Berlinben a magyar miniszterelnököt – mint egy múlt heti interjúban célzott rá -, akkor nem a kancellárián találkozik majd a kancellárral, hogy a magyar kormány amúgy súlyosan törvénysértő, közpénzből folytatott pártpropagandájáról tárgyaljon vele.  Hanem csak mint a Fidesz elnöke lehet jelen, és a tárgyalófél nem Angela Merkel, hanem a utóda a CDU elnöki posztján, Annegret Kramp-Karrenbauer lesz.

A szuverenitásért, meg egyenjogúságért folytatott harcában Orbán mostanra elérte, hogy a berlini kancellár helyett egy volt Saar-vidéki miniszterelnök hajlandó csak fogadni a regnáló magyar kormányfőt.

És ők még a CDU, a Fidesz szövetségesei.

Facebook Comments