Orbán visszautasítja, hogy bocsánatot kérjen

Orbán visszautasítja, hogy bocsánatot kérjen

Az egész a Weber hibája. orweb.jpg

Aláíratlan, ún. szerkesztőségi cikket közölt a félhivatalos kormánylap szerdán, amiben állást foglalnak az Európai Néppárt és a Fidesz, illetve Orbán Viktor közötti konfliktusban. Mivel az igen valószínűtlen, hogy a Magyar Nemzet a Fidesztől és a kormánytól független véleményt engedne meg magának az ügyben, a cikket joggal tekinthetjük a Központi Bizottság a Rogán-féle propagandairoda, így

a Fidesz és az Orbán-kormány hivatalos álláspontjának.

A Weber súlyos hibája című opusz visszautasítja Manfred Weber EPP-listavezető feltételei közül a másodikat:

nem életszerű, hogy a Fidesz bocsánatot kérjen azért, mert kiáll a konzervatív értékek mellett, és hangsúlyozza, milyen Európát képzel el, milyen út mellett kardoskodik. A migránsválság jelentette nagyon súlyos fiaskó és politikai térvesztés nem a Fidesz hibája, hanem az eredeti értékeket sutba vágó nyugati tagpártoké.

Valamint a harmadikat is:

Ezen érdekek és értékek közé pedig nem tartozhat az, hogy egy legalábbis gyanús hátterű amerikai magánegyetemet kiválasztanak, s arra szólítják fel a magyar tagpártot, egyben a magyar kormány vezető erejét, hogy azzal kivételezzen, a hazai törvényeket áthágva hagyja, hadd tevékenykedjen a CEU, ahogy akar.

Orbán Viktor tehát visszautasítja a bocsánatkérést, valamint a CEU működésének törvényesítését is.

Ezzel Manfred Weber 3 feltételéből csak egyet hajlandó teljesíteni: március 15-étől Timmermansra cserélik Junkerst a kormányplakátokon.

Most azon ne is akadjunk fel, hogy arra utalást se tett az újságcikknek álcázott kormányközlemény,

  • hogy nem a Néppártól a Fidesznek, hanem Junkertől személyesen Orbánnak kellene/kellett volna bocsánatot kérni,
  • hogy a plakátokat ezután nem közpénzből (ti. az ellenzéki szavazók befizetéséből) finanszírozzák,
  • hogy a sajtónak álcázott kormánypropaganda se fogja támadni az Európai Bizottságot.

Azonban a 3 feltétel kétharmadának elutasítása azt jelenti, hogy Orbán elutasítja a kompromisszumot (amire Weber is utalt már), és nem lesz védhető a Fidesz pozíciója a Néppártban. Immár semmi sem áll a kizárás útjába.

Ezzel végképp bedőlt Orbánnak a szélsőjobb fordulatot vízionáló stratégiája,

hogy az EPP-t majd ő viszi koalícióra a rasszistákkal, és az erősebb fél képviseletében ő lehet a közös nevező Juncker utódjának, a Bizottság következő elnökének megválasztásakor.

A MN-közlemény azonban nem tartalmaz arra nézve utalást, hogy a Fidesz az EP 3 szélsőjobboldali frakciójához csatlakozna, vagy hogy egyáltalán mi lesz a magyarországi állampárt stratégiája a következőkben.

Orbán egyelőre a felelőst igyekszik megtalálni, ez pedig (mint a már a cikk címe is utal rá): Manfred Weber. A listavezetőt Orbán a hétvégén még a mi emberünknek nevezte, most pedig azzal vádolja, hogy neki köszönhető a két fél közötti konfliktus, mert a nyilvánosság előtt is rögzítette az EPP tárgyalási pozícióit, amiből arcvesztés nélkül már nem lehet visszatáncolni.

Weber miatt így vagy a néppárti vezetés (ha mégsem zárják ki a Fideszt), vagy Orbán (ha meghunyászkodik) szenved jóvátehetetlen presztízscsökkenést. A Nemzet cikke arra utal, hogy

Orbán inkább a befolyását hajlandó elengedni, semmint az imázsát.

Csak azért mindenki mást tesz felelőssé.

  • Kedden az ún. Alapjogokért Központ kormányszolgái még azzal turnézták körbe a propagandafelületeket, hogy a Bizottság követett el nagy hibát (ti. hogy válaszolni mert a Fidesz kampányhazugságaira).
  • Szerdán már Weber a hibás.

Felkészül: Soros György.

Facebook Comments