Der Standard: Orbán ezt elbaltázta, de azért még próbál lavírozni

Der Standard: Orbán ezt elbaltázta, de azért még próbál lavírozni

  • Hogy elkerülje a nyilvános megszégyenülést a magyar kormányfő még a kizáratás előtt elhagyni készül az EPP-t, de ezért még megpróbálkozik a zsarolással;
  • Orbán még fölül is kerekedhet a Néppárton, már ha a populisták pártok jól szerepelnek az európai választáson és képesek lesznek összefogni;
  • O1G – azaz Orbán egy géniusz, nem akad párja a világban – populizmusban! 

orban-ep-1024x576.jpg

FT

financial_times.jpg

Töréspontig jutott Orbán Viktorral a CDU viszonya, a német pártnak most arról kell határoznia, hogy túlad-e az engedetlen magyar vezetőn. Ám Orbán a korábbi szívélyes viszony után tehertétellé vált a CSU számára is, és a konfliktus most azzal fenyeget, hogy törést okoz az Európai Néppártban. Ennélfogva a Fidesz kénytelen azzal szembesülni, hogy kidobják az EPP-ből. Az uniópártok véleménye keményedik és ez döntő lehet a március 20-i szavazáskor. A kereszténydemokraták elnöke azzal a nehéz választással került szembe, amit elődje, Merkel igyekezett elkerülni, hiszen a kancellár 18 éven át próbálta egyben tartani a konzervatívokat.

Pártja azonban a határozott retorika ellenére továbbra is bizonytalan, mert attól tart, hogy a kizárás felhozza a jobboldali, populista erőket éppen a választások előtt. Egy német vezető azt kérdezi: „Rendben, kidobjuk, de mi jön azután?” Merthogy a Fidesz összeállhat az EU-ellenes tömörülésekkel. Vagy ahogy egy CDU-s képviselő megfogalmazta: egy ilyen lépés csakis a baloldalnak és a szélsőjobbnak jönne kapóra. És mivel Webernek szüksége lehet a magyar szavazatokra a Bizottság elnöki tisztének elnyeréséhez, egy bennfentes szerint valószínűleg csak felfüggesztik a párt tagságát. Akkor a Fidesz idővel visszatérhet a pártcsaládba, ha nem támadja állandóan Brüsszelt.

Az összeállítás idézi Milan Nicet, a Német Külkapcsolati Tanács elemző intézet szakértőjét, aki szerint Orbán arra épített, hogy a bajorok ismét mellé állnak, de elszámította magát, mert nem értette meg, hogy a CSU és a CDU most jobban összezár, mint tavaly. Azon kívül azt sem fogta fel, hogy a bajoroknál sokan immár tehertételnek tekintik a Fideszt.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Szorul a hurok Orbán Viktor körül a Néppártban, de a magyarok maguk akarják eldönteni, hogy menjenek-e. A kormányfő ezúttal már nyilvánosan is kifejtette véleményét és csatlakozott azokhoz, akik azon vannak, hogy a Fidesznek új szövetségeseket kell keresnie az EPP helyett. Orbán persze nem ment olyan messzire, mint pl. a Magyar Nemzet kommentárja, de ő is úgy látja, hogy a törésvonalat a bevándorlás képezi. Szerinte a konzervatívok között vannak, olyanok, akik migránsokat hoznának be Európába és ily módon kevert lakosságot szeretnének. Ezzel szemben a magyar párt igyekszik megvédeni a keresztény kultúrát és a határokat. A magyar véleményt osztja a PiS, a párt egyik EP-képviselő a minap kijelentette, hogy ők nagyon örülnének, ha a magyarok az ő frakciójukba ülnének át. Csak persze előbb-utóbb felvetődne közöttük, hogy teljesen másként ítélik meg az Oroszországhoz fűződő viszonyt.

Die Welt

die_welt.jpg

A Néppárt ugyan hosszú időn át óvakodott a nyilvánosság elé vinni a jogállam körüli vitáját Orbán Viktorral, ám az ügy pár napja rendkívül kiéleződött, így a magyar politikus most a B tervet mérlegeli. Ezért lehet, hogy nem is lesz sem kizárás, de még felfüggesztés sem, mert a Fidesz már előbb veszi a kalapját. Budapesten – Weber ultimátuma után – kettős taktikát alkalmaztak. A miniszterelnök egyfelől úgy jelent meg, mint az EPP hűséges híve, aki maradni szeretne. Másfelől viszont a kilépéssel fenyegetőzik és kilátásba helyezi, hogy erős jobboldali tömb alakul a következő Európai Parlamentben. A három feltétel kapcsán szavakban nem hajlandó semmilyen kompromisszumra, de pl. bejelentette, hogy leszedik a Juncker-plakátokat. És nem lesznek újak sem – Timmermans és Soros fotójával.

Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a CEU-val, de lehet, hogy Weber ez ügyben egyáltalán nem tette olyan magasra a lécet, ahogyan az látszik. A Daul elnöknek küldött levélben a frakcióvezető ezt a kikötést csak úgy említi, hogy tisztázni kell az egyetem maradásának jogi kérdéseit. Azaz nincs szó amerikai képzésről és diplomákról. Vagyis elképzelhető, hogy a magyar kormány megmondja, hány kurzust kell indítani a tengerentúlon és utána aláírja a keretmegállapodást New York Állammal. Orbán számára a legkeményebb dió, hogy kérjen bocsánatot, de senki sem tudja, miből is álljon a mea culpa. A már említett Weber-üzenetben erről csak az áll, hogy a politikus ismerje el: ártott a Néppártnak. Szóval itt elég széles az értelmezés lehetősége.  

A következő napok mutathatják meg, hogy a két fél közül melyik hátrál meg: Orbán vagy Weber. Utóbbi már felhígította követelését, amikor kifejtette, hogy a Fidesznek kell jeleznie, hová kíván tartozni. Azaz innentől kezdve akár kiindulási pontnak is lehet tekinteni a feltételeket, így az elvezethet a kompromisszumhoz. Hogy mennyire lehet/kell komolyan venni a kilátásba helyezett magyar kiválást, nos, ez ügyben az újság idézi a legutóbbi felmérést, miszerint a két euroszkeptikus frakció együtt több mandátumot szerez, mint a Néppárt. Vagyis akkor az igazi kérdés az, hogy ki fenyeget kit?   

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A „Maradni vagy menni” című tudósítás rámutat, hogy Orbán Viktor ugyan gerjeszti a találgatásokat a Fidesz néppárti tagsága ügyében, de azért az enyhülés jeleit is érzékelni Budapesten, miközben a német uniópártok még nem tudják, mitévők legyenek. A dilemma az, hogy repül a Fidesz, távozik magától, netán beadja a derekát. A sztori nap mint nap tele van fordulatokkal, a dramaturgiát Orbán adja hozzá, a tőle megszokott módon. Két lépés előre, egy vissza, majd következik egy oldalsasszé. Ez megzavarja az ellenfeleket, viszont lehetővé teszi, hogy a politikus egészen a legvégéig minden vasat a tűzben tartson.  

A szándékos zavarkeltés csúcspontját a közrádiónak adott interjú jelentette. Így azzal, hogy legelőször is Varsóban tárgyal a kérdésről. A vörös szőnyeget azonban már rég a lábai elé terítette az FPÖ, amely széles összefogásban bízik a többi közt a Liga és Le Pen pártjának bevonásával. Ennél fogva Orbánnak sokféle lehetősége van, amire újabban szívesen is hivatkozik. Közben azért jelezte, hogy a maga részéről nem lépne ki a Néppártból. A plakátakció befejezését pedig lehet akár visszavonulásként is értelmezni. Az összképbe azonban beletartozik a Magyar Nemzet által leadott EU-ellenes össztűz. Vagyis a partnerek folyamatosan kapnak hideget, meleget – nyilvánvalóan a megosztás szándékával. Március 20-ig még további tűzijáték várható.

 

Die Presse

die_presse.jpg

Azt már látni, hogy a Fidesz kizárásából nem lesz semmi, mert a magyar párt már előtte kilépne a közösségből. Orbán egy jobboldali tömörüléssel kokettál, de visszavesz az unióellenes kampányból. Weber ultimátumából főként az a kitétel hangzik keményen, hogy a magyar vezető kérjen bocsánatot, de lehet, hogy a végén nem eszik olyan forrón a kását. Hiszen a plakátok eltűnnek az utcákról, Timmermans pedig nem kerül a célkeresztbe, mert „nem ismerik Magyarországon”. Azaz az első pont ily módon kilőve. És a másik kettőt is meg lehet kerülni, tehát kínálkozik esély a megállapodásra.

Der Standard

Orbán körbenéz, hogy milyen alternatíva kínálkozik az Európai Néppárthoz képest. A vita kiváltó oka, a Juncker-Soros-plakát összeesküvés elméletre épül, és az üzletember esetében antiszemita felhangjai vannak. A magyar vezető a demokrácia lebontása és az idegengyűlölő, völkisch retorika miatt már jó ideje megvetés tárgya a konzervatívok soraiban. Ám mivel a Fidesznek 12 képviselője van Strasbourgban és lehet, hogy a szám hamarosan 14-re nő, továbbá hogy a párt támogatja Weber bizottsági elnökjelöltségét, nos, mindez idáig visszatartotta a pártcsaládot attól, hogy megbüntesse a problémás tagpártot. Ám a plakátakcióval  Orbán alighanem túllőtt a célon és egy háttérbeszélgetés során el is ismerte: lehet, hogy elszámította magát. De azért nagyon szeretné átalakítani a Néppártot, hogy azután beléphessen oda a Liga, a PiS és az ÖFP. De ha kizárják, az blama volna számára. Ezért inkább afelé tart, hogy kilép a maga elhatározásából. De látnivaló, hogy teljes nyugalommal igyekszik szőni a szálakat. Ezért megy vasárnap Varsóba.

 

Le Figaro

le_figaro_1.jpg

Orbán Viktor ellentámadást indított az európai jobboldal ellen, de a válság már oly régen lappangott, hogy ki kellett robbannia. A kormányfő azzal fenyegetőzik, hogy távozik a Néppártból, ha ki akarnák tenni. Nem kíván engedni Webernek, ám ezáltal a pártcsalád ismét csak lábon lövi magát, miközben közeledik az európai választás. A magyar politikus évek óta megosztja az EPP-t, a kérdést megoldatták volna még a kampány előtt, vagy május vége után. Hogy most veszik napirendre, az megterheli a konzervatívok választási hadjáratát. Az ügy túszul ejti Brüsszel és Budapest kapcsolatait – mondja egy jobboldali diplomata.

A viszály tükrözi a kelet-nyugati választóvonalat, aminek alapja a migráció. Az egykori szocialista országok mind inkább saját modelljüket forszírozzák. A kizárási javaslat pedig még inkább súlyosbíthatja az ellentéteket. A központi mag egyetért Németországgal és nem hajlandó megvitatnia a keleti államok álláspontját a migráció kapcsán. Csakhogy ebből még baj lehet, mert a szél Orbán és populista szövetségesei számára kedvező. És ha a Fidesznek, így vagy úgy, de mennie kell, az előrevetíti egy populista frakció megalakulását az EP-ben. Márpedig ez veszélyeztetné a földrész stratégiai autonómiáját, mert ahogy nemrégiben Michel Barnier összefoglalta: nem lesz európai diplomácia, ha nem beszélünk egy nyelven.

 

Politico

politico_1.jpg

1. Lehet, hogy Magyarország pislogott, miközben farkasszemet nézett az EPP-vel? Mindenesetre az eddigi engedmények aligha elegendőek ahhoz, hogy jobb belátásra bírják rá a Néppártot, tekintve, hogy mekkora az elégedetlenség a kereszténydemokratáknál a Fidesz miatt. A másfél hét múlva esedékes szavazáson a kizárás kezdeményezőinek elvileg 47 voksa van, az ellentábor kb. 20 támogatót tud felmutatni. A nagy kutyák, így a CDU-CSU egyértelművé tették, hogy Orbán miként tudja elkerülni a kirúgást, de még nem döntötték el, hogy ők maguk mitévők legyenek. Hírek szerint Daul azon ügyködik, hogy ne legyen nyilvános összecsapás az ítélet napján.

 

2. A portál azt jósolja, hogy a Néppártnak 177 helye lesz az új, 705 fős Európai Parlamentben, de ebből lejön 14, ha kiteszik a Fidesz szűrét. A második helyen a szociáldemokraták végeznek, 132 mandátummal. A liberálisok 72 képviselőt remélhetnek, de ez a szám felmegy 92-re, ha összeállnak Macronnal. Az euroszkeptikusok továbbra is megosztottak, ők kb. 250 embert küldhetnek majd Strasbourgba, de előreláthatólag egyik frakciójuk sem fog 60 helynél többet számlálni.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Több alkotmánybírósági elnök is arra figyelmeztetett egy budapesti tanácskozáson, hogy a politikának nem szabad nyomást gyakorolnia az igazságszolgáltatásra. A német taláros testület vezetője ezt úgy érzékeltette, hogy aki kiszolgáltatja a bírákat a politikai befolyásnak, az aláássa a polgárok bizalmát. Voßkuhle azonban nem nevezte néven Magyarországot. Az Európai Bíróság első embere elrettentő példaként említette ugyanakkor az orbáni illiberális demokráciát. megállapította, hogy demokrácia nem lehetséges a hozzátartozó szabadságjogok nélkül. Az ülésen a házigazda Trócsányi László kifejezetten állást foglalt a jogállam mellett.  

The Times

the_times_1.jpg

Magyarországon a korábbi szélsőjobb és a baloldal elássa a csatabárdot, hogy együtt vegye fel a harcot Orbán ellen, ezen belül a Jobbik jelenti a legnagyobb veszélyt a miniszterelnök számára. A szétaprózódott ellenzék kezd tömörülni a párt körül, miután az öt év alatt a „zsidó összeesküvés” hangsúlyozásától odáig jutott, hogy újra kitalálta magát, a liberális demokrácia utolsó reménysugaraként. A törékeny megállapodás az utóbbi hetekben kristályosodott ki, köszönhetően a rabszolga törvénynek, de egy dolog együtt menetelni és egészen más dolog kiütni a kormányfőt a hatalomból. Orbán helyzete szinte megingathatatlannak látszik. Hiszen legutóbb 49 %-kal kétharmadot ért el, a sajtó nagy része az ő kezében van, továbbá fölényesen vezet a közvélemény kutatásokban.

Gyöngyösi Márton azt mondja, a kormányfő szalámi taktikája kényszerítette őket az összefogásra. És ha képesek együttműködni az önkormányzati választáson, akkor meg lehet verni a Fideszt. A Jobbik az iskolapéldája annak, hogy egy szégyentelenül idegengyűlölő párt megpróbál szabadulni a múltjától és igyekszik a forradalmi középre pozícionálni magát. Ezen a területen Marie Le Pen volt az úttörő. A jelenség mögött az húzódik meg, hogy forrong a hangulat az elit ellen és ez még jobban megnyitja a kaput a populista üzenetek előtt, beleértve főként a munkásságot, de a középosztály egy részét is. De az ilyen pártok veszélyes útra térnek, mert ha beszüntetik a xenofób megnyilatkozásokat, mert ezzel elveszthetik a saját, radikális szárnyukat, és így könnyen beelőzheti őket egy még erőteljesebb populista mozgalom, illetve leszakadhat az elégedetlen régi gárda. Ahogy az a Jobbikkal is történt. Ráadásul egyes nyilatkozatok megkérdőjelezik a cukiság kampányt is, de Gyöngyösi szerint ők tényleg megváltoztak.

 

Guardian

guardian.png

Populizmus dolgában Orbán Viktor mindenkit kenterbe ver a jobboldalon. Erre a következtetésre jutott az a politológus csapat, amely legalább két választási beszéd alapján igyekezett meghatározni a sorrendet. Nos, a magyar kormányfő az igencsak populista kategóriába került, de csak kevéssel maradt el tőle Steve Bannon, aki ugyanakkor még a saját elnökén is túltett. Trump csak az 5. lett, őt megelőzi Nigel Farage, aki határeset a populista és a nagyon populista között, illetve Salvini, ő stabilan populista. A kutatók egyébként rámutatnak, hogy az ilyen vezetők igencsak el szokták vetni a sulykot, amikor választásra készülődnek. Viszont ha hivatalban vannak, már sokkal kevésbé ragadtatják el magukat, pl. ha szalagot vágnak át, vagy valamilyen nemzetközi eseményen szólalnak fel. Ez alól csak a Chavez-szerű politikusok jelentenek kivételt, ők ugyanazt nyomatják, bárhol és bármilyen alkalomból is jelennek meg.

Facebook Comments