Teljesen kinyírja magát a Fidesz Szegeden

Teljesen kinyírja magát a Fidesz Szegeden

3 dologgal is lábon lőtték magukat. lob.jpgMiközben országosan minden elborít a migráncsozás és a Fidesz-propaganda, Budapest mellett Szeged is kilóg a sorból. Sőt, talán még inkább: hiszen bár jelentős többségben vannak a kormányellenes választók, fővárosban Tarlós Istvánnak van esélye megőriznie a  főpolgármesteri posztot. Szegeden azonban a 17 éve regnáló

Botka Lászlónak pillanatnyilag még csak ellenfele sincs, nemhogy esélyes kihívója.

A Fidesz-KDNP még tavaly ősszel tervezte megnevezni a jelöltjét, de ebből azóta se lett semmi. Olyannyira, hogy azóta már a második potenciális jobboldali polgármester-jelölt ellen tesznek feljelentést. És ami a legkülönösebb, mindkét esetben nagyon valószínű, hogy a hatósági eljárást a Fideszből kezdeményezték.

Tavaly decemberben még úgy tűnt, Szabó Bálint, a Fideszből indult, azután az MSZP-t, a Fiatal Baloldalt és a Demokratikus Koalíciót is megjárt, majd a Fideszhez visszatalált ügyvéd lesz a jobboldal szegedi polgármesterjelöltje. Szabó az utóbbi években a Botka-féle városvezetés elleni állandó támadásokkal szerzett magának hírnevet. Annyira jól feküdt a kormányoldalon, hogy a Magyar Időkben jelenthette be, elindul Botka ellenfeleként.

Akkor még úgy tűnt, a Fidesz támogatásával, de februárra fordult a szél:

  • egy délelőtt még Szabó Bálint sajtótájékoztatóját emelte ki egységesen a kormánypropaganda,
  • ugyanaznap délután viszont már arról számoltak be, névtelen feljelentés miatt eljárás indult ellene.

Szabó akkor – a B1 blogon közölt – interjúban arról beszélt, a hatósági vegzálás azért éri, mert el akar indulni polgármester-jelöltként. De nem – mint az kézenfekvőnek tűnne – Botkáék jelentették fel, hanem a Fideszből érkezett uszították rá a rendőrséget. (Erre amúgy az is utal, hogy a kormánypropaganda azóta is kiemelt publicitást biztosít a politikai kalandornak nevezett Szabó elleni eljárásnak).

Az ügyvéd elleni háborút még lehetett a Fidesz belharcaival magyarázni: Szabó Bálintot a kormányoldalon Lázár János klientúrájához sorolják, a volt kancelláriaminiszter ellenlábasai, különösen Orbán Viktor Szegedre küldött komisszárja, Kubatov Gábor (erről bővebben itt) viszont nem érdekelt abban, hogy Lázár juthasson befolyáshoz a csongrádi megyeszékhelyen.

lazorb.jpegMivel azt nehéz volna elképzelni, hogy az Orbán politikai verőembereként működő Kubatov pusztán saját megfontolásai alapján cselekedne, ráadásul felső utasítás nélkül állna mögé egységesen a kormánypropaganda, azt érdemes feltételezni, hogy

Orbán ugyan nem akarja Botka uralmát meghosszabbítani, de azt még kevésbé szeretné, ha – emberén keresztül – Lázár kerülne pozícióba Szegeden.

Lázár még tavaly év végén nyilatkozott úgy, hogy

nem tetszik a szegedieknek a szegedi Fidesz. Ez kétségtelenül így van.

Ezért “civil”, “független” polgármester-jelöltben gondolkodott. Több jelöltjelöltet is mértek, köztük például Szabó Gábort, a Szegedi Egyetem korábbi rektorát. Azonban eljött a május, és megjött a feljelentés Szabó Gábor ellen is. Ráadásul ugyanúgy a Fideszből.

Az nem nagyon meglepő, hogy a pártállam teljes apparátusát bevetik a potenciális polgármester-jelöltek ellen. Az már inkább, hogy a jobboldali aspiránsokkal teszik ezt.

  • Az eset leginkább úgy értelmezhető, hogy a szegedi Fideszben nem bírják a Szabó nevűeket.
  • Vagy úgy, hogy – a 24.hu állításával szemben – a volt rektor sem Kiss-Rigó László szeged-csanádi katolikus püspök, hanem Lázár köreihez sorolható.

Az mindenképpen jól látszik, hogy a pártállami gépezet éppen egyesíteni készül a jobboldalt, ezért takarítják el a pályáról a Fidesz-rivális jelölteket, ahelyett hogy beállnának valamelyik mögé.

A próbálkozás amúgy nem kecsegtet sok sikerrel, mert Szabó Bálint  – éppen a B1 blogon – közölte korábban, hogy mindenképpen elindul, és nemigen visszalépni az utolsó (2002 előtti) fideszes polgármester Bartha László sem.

Már-már egészen úgy tűnik, hogy a jelölt-jelöltek levadászásával a Fidesz nem is győzni szeretne, hanem azt

megakadályozni, hogy kialakulhasson egy jobboldali alternatíva.

Annál is inkább, mert – Szabó Bálint közlése szerint – a helyzet pillanatnyilag úgy áll Szegeden, hogy

  • Botkának 52 százaléknyi támogatója van;
  • a Fidesz-jelöltre 16 százalék szavazna;
  • egy pártonkívüli civilre viszont 32%.

bl.jpgRáadásul Botka bevezette a kampány-csodafegyvert is. Május elsején bejelentette, hogy minden szegedi nyugdíjasnak és általános iskolásnak 10 ezer forintos szociális támogatást ad az önkormányzat szeptemberben (egy hónappal a választás előtt), amit az iparűzésiadó-növekményből finanszíroznak.

Ez nem szokatlan eszköz, a Fidesz is rendszeresen élt vele, amikor megtehette. Elég csak a 2014-es rezsicsökkentésre, vagy legutóbbi országgyűlési választás előtti Erzsébet-utalvány osztásra gondolni. 

Ezúttal viszont nehezen magyarázhatót léptek: ahelyett, hogy az élére álltak, a saját érdemüknek tudnák be, és a propaganda útján azt sulykolnák, hogy erre Botkának csak a Fidesz kormányzása miatt van lehetősége, érthetetlen módon nyíltan közölték, hogy

nem támogatják a szociális juttatást, sőt, határozottan ellenzik:

a Fidesz határozottan elutasítja és ellenzi, hogy Botka László a lakossággal fizettesse meg saját lustaságát, gyávaságát és azt, hogy lélegeztetőgépre kapcsolta Szegedet.

A dolog tehát úgy áll, hogy

  • Magyarország 3. legnagyobb városában a Fidesznek még mindig nincs polgármester-jelöltje.
  • Ráadásul sorra jelentik fel a szóbajöhetőket, mert a belháború megnyerését fontosabbnak tartják a választási eredménynél.
  • Továbbá a kampánylogikával homlokegyenes ellenkező módon elutasítják a választók között minden bizonnyal népszerű szociális támogatásokat is.

Teljes teljes a káosz. Erősen úgy tűnik, hogy a Fidesz lábon lövi magát Szegeden.

Facebook Comments