A jó vita – jó eredménye

A jó vita – jó eredménye

Az előválasztás miatt fanyalgók frappáns választ kaptak vasárnap este arról, mire is jó mindez. Az ATV-n sugárzott vita megmutatott abból valamit, mi is a demokrácia. Értelmes jelöltek értelmes elgondolásaikat fogalmazzák meg.

Mire jó a vita? Egyrészt ez adja a demokrácia alapját, az eltérő elképzelések közül ki-ki tudjon választani magának valót. Eldönthesse, kinek a programját tartja nemcsak értelmesebbnek, de megvalósíthatóbbnak. A Fidesz egyik fő politikai törekvése a vita, az értelmes párbeszéd, a tisztességes verseny megakadályozása.

elovalasztas_vita.jpg

Mindig és mindenben a főnöknek van igaza. Mert ő a király, minden úgy van, ahogy ő mondja. Verseny abban lehet csak, ki tudja alaposabban dicsérni. („Dicsér eléggé e hitvány sereg.”)

Az előválasztás tehát megmutat valamit abból, ami nagyon hiányzik innen. Ami szükséges ahhoz, hogy szabad országban élhessünk – s talán még akadnak olyanok, akik emlékeznek arra, hogy ha az nem is egyszerű, mégiscsak más, mint ez a diktatúra felé haladó állapot. Amelynek egyik helytartója éppen Tarlós István. S bizony, az ő bőrére megy most minden, hiszen az előválasztás favoritjának őt kell majd legyőznie, ez a lényeg.

A vasárnapi vitából kiderült az is, hogy a kétségkívül városvezetői gyakorlattal rendelkező Karácsony Gergely mellett (többször utalt is rá, hogy az ő tapasztalatai mennyit érnek) a két politikai újonc, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor is beletanult a város működtetéséhez szükséges dolgokba. Legalábbis semmi jele nem volt annak, hogy ne ismernék az alapvető dolgokat – amire egy ilyen vita egyáltalán kitérhet.

Az is lényeges, hogy Budapest következő főpolgármesterének nem csak a szakmai részletekhez kell értenie – sőt, gyakran elsősorban nem is ahhoz – , hanem víziója kell, hogy legyen a jövőről, s egy kétségtelenül erős politikai ellenszélben, egy nyilvánvalóan ellenséges kormányzati közegben megmutathassa, képviselhesse a budapestieket, életben tarthassa a reményt, hogy a demokrácia visszatérhet. Kálmán Olga határozott válaszai azt mutatták, hogy igen, ha a gyakorlati politikában kezdő is, pontosan tudja, mire megy ki a játék.

Hála az előválasztásnak ez még idejében kiderülhetett.

Facebook Comments