Orbán nem engedte lemondani Borkait

Orbán nem engedte lemondani Borkait

Nem áldozza be Győrt Budapestért. orbor.jpg

Próbáljuk rekonstruálni, mi is történhetett itt.

A kormánypropaganda arról cikkezik, hogy “Századvég: Továbbra is Tarlós a legesélyesebb“, meg hogy “A kampány legnagyobb vesztese Karácsony Gergely és az ellenzéki összefogás“, szóval kb. biztosra vehetjük a tökéletes ellenkezőjét, ti. hogy Tarlós már nem is annyira esélyes, és korántsem az ellenzék a kampány vesztese.

Ezt látszik alátámasztani, hogy egybehangzó lapértesülések szerint a Fidesz azt érte, hogy a Borkai-féle szexvideó és azzal kapcsolatos korrupciós vélelmezések Győrön kívül is éreztetik a hatásukat, és érdemben képesek mozgósítani az ellenzéki szavazókat.

  • A Magyar Hang szerint csütörtök óta egyenesen válságstábot tartanak a Fideszben.
  • A válságot az is jelezte, hogy péntek este értesítették a médiát, hogy Borkai rendkívüli sajtótájékoztatón fog bejelenteni valamit. A várakozások szerint a választástól való visszalépését.
  • Azonban Borkai végül nem a jelöltséget mondta vissza, hanem sajtótájékoztatót. Közleményt ígértek, de abból se lett semmi.

A dolog kapkodást, káoszt és tanácstalanságot jelez, bár inkább csak azt, hogy ellenérdekű felek vettek részt a döntéshozatalban.

A Fidesznek 3 lehetséges stratégiája volt a helyzet kezelésére, a kár enyhítésére.

Az egyik, amit sokáig követtek, hogy agyonhallgatják az ügyet. Erre utalt például Kósa kampányfelelős, amikor azt mondta, a botrány le fog CSENGEni. Borkai csak legyen továbbra is szabadságon, annál kevesebbet tud ártani.

A kormánymédia buborékjában élő fideszes választókat ugyancsak meglepte volna, ha Borkai lemond péntek eset, mert

aki nem fogyaszt valódi híreket, az egy hangot se hallott a győri polgármester körüli botrányról.

Mivel azonban a Fidesz minden törekvése dacára még mindig milliók jutnak hozzá Magyarországon információhoz, az első stratégia megbukott.

A második az volt, amivel fideszes politikusok a héten név nélkül  próbálták etetni a médiát, hogy Borkait megválasztják, majd lemond, hogy ne kerüljön az ellenzék kezébe a város vezetése. Ekkor új polgármesterválasztást kellene kiírni, amint alkalmasint ismét a kormány embere nyerne meg a fideszes megyeszékhelyen.

Azonban ennek a Fideszen belül is több ellenfele volt. Gulyás kancelláriaminiszter például csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy ha Borkait újraválasztják, akkor a megbízása 5 évre szól. Tehát szó sincs lemondatásról.

Ugyanő arról is beszélt, hogy Borkainak tennivalója nincs az ügyben, az adatok viszont arra utaltak, hogy a választók ezt máshogyan gondolják. Különös tekintettel a billegőnek tekintett Pécsen, Miskolcon, Szombathelyen és főként Budapesten.

Ugyanerre utal, hogy a megkérdőjelezhetetlen alkalmasságú Tarlós már másodszor szegte meg az orbáni parancsolatot, hogy ti. ne mondj rosszat fideszes társadról. A kiéleződő versenyben kétségbeesetten próbál elhatárolódni, menteni a menthetőt, és a Magyar Nemzetben megjelent szombati kampányinterjújában

ismét lemondásra szólította fel Borkait:

Amit Borkai Zsolt csinált, és ahogy, az felháborító, védhetetlen, vállalhatatlan és méltatlan. Ez az ember méltatlanná vált. Olyan nincs, hogy ez magánügy. Nem értem, miért nem vonja le magától a konzekvenciát. Valójában Borkainak le kellene mondania. 

Valójában ez hosszú interjú egyetlen érdemi mondanivalója, a kormánylap mégsem ezt tetti címbe. Ez onnan nézve érthető, hogy előző nap már ők maguk is felszólították lemondásra Borkait (lásd a képet), amikor úgy látszott, hogy a Fideszben ez az álláspont kerül többségbe, de amikor mégsem ez történt, akkor kénytelenek voltak eltüntetni a cikketvt.jpg

Ha mindez igaz (romló adatok, válságstáb, visszaléptetési szándék, majd annak ellenkezője), az arra utal, hogy

a kampánystáb Győr beáldozásával meg akarta menteni a többieket, főleg a fővárost.

Arra gondolhattak, hogy a győri polgármesteri posztért nem nagy kár, a városi közgyűlésben úgyis többsége lesz a Fidesznek, a várható nyertes Glázer Tímeát pár hónapon belül lemondásra bírják, és jöhet is az új választás.

Ebben van is ráció, azonban egyvalaki ezt másként gondolhatta.

Orbán Viktor ugyanis csütörtökön az unga-bunga partik nagy rajongójával, Silvio Berlusconival találkozott, pénteken pedig Emmanuel Macronnal ebédelt. Ha volt vagy van válságértekezlet, ő biztosan nem tudott résztvenni rajta.

A kampánystáb maga próbálta kezelni a helyzetet, amikor viszont az elnök is elérhetővé vált, lefújták a már meghirdetett nyilatkozatot. Adódik a feltételezés, hogy az uralkodó, még a kormánypropagandisták által is osztott vélekedéssel szemben

maga Orbán Viktor, egyszemélyben döntött úgy, hogy nem áldozza be Győrt még Budapestért sem.

Másnak erre nincs se lehetősége, se hatalma. Valamint oka sem. Valójában nincs is más elképzelhető magyarázat; nyilván nem Borkai gondolta meg magát, és új adatokat se kaphatott a Fidesz, amelyek már nem sürgették a visszaléptetést.

Hogy Orbánt mi motiválhatta a Borkai melletti kiállásra, azt csak találgatni lehet.

  • Talál ő nem látja olyan rossznak az adatokat.
  • Vagy úgy gondolja, már a visszaléptetés se oldana meg semmit.
  • Esetleg azért döntött így, mert ha Berlusconit nem ítéli el a gruppenpartijai miatt, akkor miért ítélné el a győri epigonját.
  • Talán csak úgy gondolja, hogy a vezéri imídzsével nem fér össze a megfutamodás.
  • Vagy tartja magát ahhoz, hogy nem mondanak rosszat fideszesről, sőt, senkit nem hagynak az út szélén.

A legkevésbé valószínű az első lehetőség, mert Bayer vezéragitátor a mai Nemzetben arról cikkezett, az esetleges vereség nem az Orbán felelőssége lesz:

Ezen a választáson két szereplő egészen biztosan nem indul: Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány. Vagyis

amennyiben az ellenzék Magyarország összes településén győzelmet aratna, a magyar miniszterelnököt akkor is Orbán Viktornak fogják hívni,

2022-ig egészen biztosan.

Még nem is lehetett szavazni, pláne nem ismert az eredmény, de Orbán mosdatása máris elkezdődött. Biztos, ami biztos alapon elkészülnek minden eshetőségre.

Facebook Comments