A Fidesz megtalálta a vasárnapi vereség 10 fő felelősét

A Fidesz megtalálta a vasárnapi vereség 10 fő felelősét

Bár egy azért hiányzik közülük. hopp.jpg

Először is – természetesen – nem is veszítettek. Sőt, nyertek.

Másodszor: ha mégis veszítettek volna, akkor se közlik ezt a propagandabuborékban élő választóikkal.

De ha – esetleg, neadjisten – mégis feltűnne valakinek, hogy ha már megint nyertek, akkor miként lehet, hogy elveszítettek 67 várost (köztük Budapestet, 14 főváros kerületet, 10 megyei jogú várost, etc.), akkor sikerült megtalálni néhány felelőst az eredményért.

1. Borkai

A “Borkai-faktor”. A legkézenfekvőbb és legegyszerűbb a győri polgármester meztelen fenekére fogni a vereséget, bár ezzel három probléma is van.

  1. Borkait az orgiavideó és a korrupciós gyanúk ellenére újraválasztották.
  2. A tavalyi országgyűlési és az idei EP- választáson ugyanilyen, vagy ennél is nagyobb arányban szavaztak az ellenzékre, azaz a kormány ellen a nagy- és főváros polgárok.
  3. Orbán nem engedte visszaléptetni.

2. Az ellenzék

Tehát a moslék-, horror-, szörny- és szivárványkoalíció. Mert össze bírtak fogni, és egy az egy ellen álltak ki (legalábbis sok helyen) a Fidesz ellen. Bár a kormány figyelmeztette őket, hogy ne tegyék.

Sőt, hogy nehogy meg merjék tenni.

3. A sajtó

Amelyik – legalábbis  a Magyar Nemzet nevű kormánylap szerzője szerint –  

olyan leplezetlenül kampányolt az ellenzéki összefogásnak, olyan lelkesen tartotta napirenden a győri polgármester ügyét, és közben olyan szemérmetlenül hallgatta el, tagadta el a kispesti százmilliós lenyúlásokat és a Wittinghoff-videót, hogy arra tényleg nehéz szavakat találni.

4. A Facebook

Amelyik “gátlástalanul cenzúrázta a jobboldali véleményeket az önkormányzati választás idején” – ahogy arról a hitelességéről közismert kormánylap, az Origo panaszkodott.

5. Európa I.

Ezt a megoldást Kósa Lajos találta ki, de már Fritz Tamás is terjeszti. Hogy tehát a Budapesten élő 90 ezer külföldi segítségével verte volna meg Karácsony Gergely Tarlós Istvánt. Bár ez egyáltalán nem magyarázza, hogy miként kapott ki a Fidesz például Baján vagy Egerben.

6. Európa II.

Nemzetközi jelenség, hogy a világvárosok balliberális vezetésűek, s az Európai Unióban is csak két tagország fővárosa képez jelenleg kivételt. Múlt vasárnapig ez Budapestről is elmondható volt, de a globális trendtől jelentős eltérésnek számít, hogy a 23 fővárosi kerületből kilenc még mindig konzervatív vezetés alatt áll.

Ezt Gulyás Gergely bírta közölni. De a Magyar Nemzet több cikkben is nyomatja, Tehát a Rózsadombon azért szavaztak a Fidesz ellen, mert Londonban is baloldaliak, meg liberálisok vannak. De – mondjuk – Hódmezővásárhely vagy Tatabánya is a nyugat-európai fővárosokra vetette vigyázó szemeit?

7. A közvéleménykutatók

Eszerint a kormánypárti cégek, mint a Századvég és a Nézőpont elmérték a dolgok állását, ezért a Fidesz nem tudott reagálni, mert azt se tudta, hogy kell.

Alighanem Mráz Ágoston Sámuel nyilvános kivégzésével lehetne kezelni ezt a problémát. Mert az természetesen fel sem merülhet, hogy MÁS azt közölte, amit mért, és azért mérte azt, mert az emberek tartanak a következményektől, ha idegeneknek – pl. kérdezőbiztosoknak – elmondják a véleményüket.

8. A jólét

Ez a legkülönösebb okfejtés. Amit nyilván az magyaráz, hogy ez Bayer Zsolt hozzájárulása a bűnbakkereséshez:

a kormány által ezekben a városokban – ellenzéki vádak szerint – „túltámogatott” felső- és középréteg szavaz balra, míg a vidéki kis- és közepes települések lakói a leghívebb támogatóink.

A polgárok a fene nagy jódolgukban már nem tudják, mit csinálnak.

9. Az emberi butaság és irigység

Azaz ostoba választók, akik megölték Budapestet (és valószínűleg a többi 66 várost is). Ezt az értelmezést (lásd a fenti képen) Hoppál Péter magyar egyházzenész, karnagy, országgyűlési képviselő, volt kultúráért felelős államtitkár” bírta publikálni a Facebookon.

Egészen biztos volt, hogy eljutnak ehhez. Csak ezúttal nehéz prolizni, tekintve, hogy kik szavaztak rájuk és kik ellenük. Azonban minden bizonnyal ez lesz a házon belüli narratíva, hogy a Fidesz jó és jót akart, csak a nép irigy és buta. Amiből persze az is következik, hogy lehetőleg le kell váltani.

10. A Fidesz és Orbán

A fentiek tehát a nem is létező kormánypárti vereség fő felelősei.

Az eddigi értesülések szerint egyelőre egyáltalán nem merült fel, hogy maga a Fidesz, a NER, a miniszterelnök és rezsimjének korrupt és represszív politikája bármilyen módon hozzájárult volna vasárnapi választási eredményhez.

Facebook Comments