Előléptette a Fidesz a NER lényegét leleplező politikusát

Előléptette a Fidesz a NER lényegét leleplező politikusát

Oroján Sándor közgyűlési frakcióvezető lett.  os.jpg

Nem mindenki bukott bele az önkormányzati választás kampányában róla kiszivárgó hangfelvételekbe és videókba.

  • Borkai Zsoltot éppen csak újraválasztották Győr polgármesterévé, de a Fideszből kiléptették, és nem kizárt, hogy csak néhány hónapig irányíthatja a nagyvárost.
  • A kispesti Lackner Csabát szintén újraválasztották, de jelentős szavazatveszteséggel, és miután MSZP elnökének felszólítására nem mondott le a mandátumáról, Tóth Bertalan kezdeményezte a pártból való kizárását az etikai bizottságnál.

Az egri fideszes Oroján Sándort viszont semmilyen retorzió nem érte, sőt. Nem kellett lemondania a Fidesz helyi ügyvezető alelnöki posztjáról, bekerült a városi közgyűlésbe is, ahol pénteken őt választották a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjévé.

Büntetés helyett inkább előléptették.

Mint emlékezetes, Oroján volt az, aki egy, a kampányban nyilvánosságra hozott hangfelvételen leleplezte a NER lényegét, valódi természetét:

aki nincs velük, azt megsemmisítik,

aki a Fidesz ellen mer politizálni, az Magyarországon nem kaphat munkát.

Arról van szó, hogy van egy Nemzeti Együttműködés Rendszere, amelynek mindannyian tagjai vagyunk, és ha ezt a rendszert valaki nagyon durván sérti és a nyilvánosság előtt próbálja lejáratni, az olyan, mintha a rendszer minden tagját sértené. Mert ha valaki Tiszafüreden a polgármestert bántja és megy a sajtóhoz, ha bármelyik polgármesterünket vagy akár engem személy szerint bántana.

Tehát mi ezt így látjuk, és nyilván nem tartjuk szerencsésnek, ha az egyik fronton valamely személy küzd a rendszer ellen, kard ki kard, a másik fronton pedig próbál lojális lenni, megfelelni és végezni a munkáját. Nem hiszünk abban, hogy egy embernek lehet két személyisége, az egyik pozitív, a másik negatív. Ahol ennyire nyíltan beleáll valaki a konfliktusba, ott nekem az látszik, hogy az nyilván máshol sem tud jó, megfelelő munkát végezni. És hát azt szeretnénk elérni itt, minél hamarabb, záros határidővel, hogy váljunk meg más fronton is ettől az embertől, aki egyébként Tiszafüreden nagy problémákat okoz, biztos láttátok már az újságcikkeket, Index satöbbi. 

Ha valaki politizál és az ellenfelünk a politikában, a politikai térben, akkor azzal nem beszélgetünk, nem próbáljuk meggyőzni, hanem legyőzzük. Pont!

És ha valaki politikai ellenfele a tiszafüredi polgármesternek, akkor úgymond politikai ellenfele nekem is és Nyitrai Zsoltnak, meg a közösségnek, mert ő a rendszernek a politikai ellenfele.

Orojánnak nem ez volt az első NER-kompatibilis megnyilvánulása az elmúlt évekből:

  • 2011-ben mentegette a Fidelitas Moulin Rouge-beli luxusrendezvényét, mondván nekik “joguk van bulizni”.
  • 2012-ben pedig a lopáson kapott akkori államfőt védte, aki más munkáját adta be a doktorijához:

Ki az, aki nem puskázott a suliban? (…) ) És tegyük szívünkre a kezünket: olyan nagy bűn, ha egy sporttörténetből húsz éve írt kisdoktori akár nagyban megegyezik egy korábban, más nyelven írt tanulmánnyal? (…) De ez olyan nagy dolog, hogy emiatt le kéne mondania Schmitt Pálnak? 

Alighanem ugyanez a “mindent meg lehet úszni” logika diktálta, hogy a helyben Nyitrai Zsolt fideszes képviselő jobbkezének, legbizalmasabb emberének tartott politikus fejében meg se fordult a hátralépés gondolata; eszébe se jutott lemondani, sőt ő lett a városi frakció vezetője is. Annak ellenére, hogy minden bizonnyal az ő szereplése is közrejátszott a Fidesz eredményében.

Az egri polgárok mindenesetre keményen megbüntették a “nekünk bármit szabad” elvén működő kormánypártokat:

  • a közgyűlési képviselőik számra 11-ről 6-ra csökkent,
  • és elveszítették a polgármesteri posztot is az ellenzéki Mirkóczki Ádámmal szemben.
Facebook Comments