Besült a Fidesz Botka elleni háborújának csodafegyvere

Besült a Fidesz Botka elleni háborújának csodafegyvere

Megint nem sikerült levadászni.botl_1.jpg

Ha nem mindenki emlékezne már, 2008-ban egy komolyabb megrázkódtatás, az utóbbi évtizedek legnagyobb krízise érte el a világgazdaságot. A válság mindent és mindenkit megviselt, a leginkább természetesen azokat az iparágakat, amelyek felelősek voltak a buborék felfújásáért. Világszerte elsősorban a bank- és pénzügyi szférát, Magyarországon pedig a mesterséges konjunktúrával fenntartott építőipari ágazatot.

Ennek megfelelően 2008-2010 között százával dőltek be az építőipari vállalkozások Magyarországon. Ha a fantom-, számlázó- és közbeiktatott cégeket is számoljuk, akkor ezrével.

Ezek közül azonban csak egyből lett komolyabb ügy, a szegedi Szeviép nevű cégbirodalom csődjéből. A dolog aligha független attól, hogy 2010 után a magyar vidéken egyetlen nagyváros maradt ellenzéki irányítás alatt: az (akkor még) szocialista Botka László megőrizte a csongrádi megyeszékhely polgármesteri posztját.

A Szeviép-ügy inkább értelmezhető Botka elleni hadjáratként, mint puszta gazdasági bűncselekményként.

Ennek a látszatnak nemigen mondott ellent az sem, hogy a kormánysajtó mindenáron összefüggésbe igyekezett hozni a polgármestert a bedőlt építőipari céggel. Mint utóbb kiderült, ok nélkül.

A nyomozás az állítólagos 2010-es csődbűntett miatt csak három évvel később(!) indult, ami minden bizonnyal erősen összefüggött azzal, hogy 2014-ben önkormányzati választások voltak, amikor a Fidesz ismét hadba szállt Botka ellen.

Ha a szegedi polgármesterséget akkor megszerzik a kormánypártok, akkor könnyen lehet, hogy bűncselekmény hiányában le is zárták volna az eljárást, de mivel Botka hivatalban maradt, folytatódott az ügy.

A 2015-ös vádemelés után a lakájmédia Botka elleni eljárásként tálalta a történteket, noha a polgármester nem csak vádlottként, de még gyanúsítottként sem volt érintett az eljárásban. A hadjárat azután erősödött fel, hogy Botka 2016 karácsonyán bejelentette, az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként szembe kíván szállni Orbán Viktorral.

szblj_1.jpgA Fidesz sok pártot megjárt politikai kalandort, Szabó Bálint jogászt léptette fel vele szemben, aki a kormányoldal polgármester-jelöltjének szerepére jelentkezett (sikertelenül), a kampányát pedig a Szeviép-ügyre építette.

Szabó – illetve rajta keresztül a Fidesz – azt a látszatot igyekezett kelteni, hogy Botka érintett lett volna az évtizeddel korábbi – és állítólagos – pénzeltüntetésben, de a NAV elutasította az ügyben tett feljelentését. (Amihez hozzájárulhatott, hogy Botka akkorra visszavonult az országos politikától: már nem volt a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, “csak” szegedi polgármester.)

A kormánypropaganda ettől függetlenül a a 2019-es önkormányzati kampányban is igyekezett Botkára tolni a Szeviép-ügyet, de megint csak kudarcosan. Kubatov hiába irányította személyesen az ellene folyó kampányt, az ellenzék fölényesen győzött októberben Szegeden. Botka hazaküldte Szegedről Kubatovot.

Ezután már nem is volt szükség a Szeviép-ügyre.

Az ítélethirdetéssel megvárták az önkormányzati választást, de a kormánysajtó reakcióból ítélve a döntés még így is megrázta a Fideszt és holdudvarát.

A bírónő ti. másodfokon bizonyítékok hiánya miatt felmentette a Szeviép 3 volt vezetőjét a csődbűntett gyanúja alól. Az ítélet nem azt állította, hogy nem követtek el bűncselekményt, hanem azt, hogy az ügyészség nem bizonyította, tudták volna törleszteni az adósságaikat az alvállalkozóik felé, csak nem akarták.

Akkor viszont a vádlottak állítását kell elfogadni: akartak volna ők fizetni, csak nem tudtak, mert nekik se fizettek. Ha a vád nem bizonyított, akkor a vádlottak ártatlanok, haza is mehettek. 

Legfeljebb az adófizetőknek került néhány 10 millióba az eljárás. Nem is beszélve arról a több mint 3 milliárd forintról, amivel az ügyben teljesen vétlen adófizetők kártalanították a hitelezőket. Az erről szóló kormányhatározatot Lázár János akkori miniszter személyesen vitte el Szabó Bálint akkori fideszes Botka-kihívónak.

A Szeviép-történet csak azért nem ért még teljesen véget, mert az ügyészség fellebbezett és a táblabíróságon folytatódik eljárás. Valakit nyilván mindenképp el akarnak ítéltetni, nehogy úgy tűnjön, már nem is érdekli őket, miután a fő célt nem tudták elérni, és Botkát a Szeviép-üggyel sem sikerült levadásznia a Fidesznek.

Facebook Comments