Botka hazaküldte Szegedről Kubatovot

Botka hazaküldte Szegedről Kubatovot

De csak miután feltörölte vele a padlót. kubo.jpg

A Fidesz előzetesen egyáltalán nem számított arra, hogy a városi polgárok múlt vasárnap egyértelmű nemet mondanak az Orbán-rendszerre. Sőt, abba a hitbe ringatták magukat, hogy simán nyerik az önkormányzati választásokat. és még javítani is tudnak a pozícióikon.

Ezeknek a várakozásoknak adott hangot bőt két héttel ezelőtti kongresszusi beszédében a pártelnök-miniszterelnök is, aki előre ivott a medve bőrére

Nagy győzelmet arathatunk, és az igazság az, hogy meg is érdemlitek ezt a győzelmet.

(Mármint a fideszesek az önkormányzati választáson.) Orbán Viktor egyedül csak azt sérelmezte, hogy Szeged nem látszik csatlakozni a jövőbeli hihetetlen fellendüléshez.

Már csak a szegedieket várjuk. Nem értjük, miért akarnak kimaradni a fejlődésből, és végképp nem értjük, hogy miért akarnak migránsvárossá válni.

Orbán abban tévedett, hogy Szegeden kívül mindenki más csatlakozik a NER-hez (vasárnap 67 kisebb-nagyobb várost veszítettek el a kormánypártok), abban viszont nem, hogy

a szegediek nem akarnak fideszes megszállást.

Pedig az helyzet az, hogy Orbán mindent bevetetett azért, hogy elfoglalja a várost.

A Fidesz országos pártközpontja már 2017 elejétől, azaz több mint két és fél évvel az önkormányzati választás előtt elkezdte előkészíteni Szeged átvételét. Akkor delegálták Szegedre Maróti Gábort, aki deklaráltan Kubatov embereként járt el, és átvette a helyi Fidesz irányítását.

Egy évvel a választás előtt azután megkezdődött a flottafelvonulás. Lecserélték a városi Fidesz elnökét, B. Nagy Lászlót a lojálisabb Bartók Csabára, és elkezdődött a pécsi és budapesti propagandisták beáramlása Szegedre. Megérkezett Belénessy Csaba, Kapitány Gergely és Kobza Miklós is, hogy átvegye a helyi kormánypropaganda irányítását.

2019 év elején aztán újabb erőt vetettek be: szombatonként minden héten Szegedre utazott Kubatov Gábor, Orbán párton belüli jobbkeze, a Fidesz ügyvezető alelnöke, hogy kézzel vezérelje a helyi Fideszt és a Botka elleni kampányt. Ezzel Szeged lett az egyetlen magyarországi település, amelyik

külön Fidesz-komisszárt kapott Orbántól.

Ráadásul az önkormányzati kampányt irányító hármasból (Rogán, Kósa, Kubatov) az egyiket. Ilyen figyelem még Budapestnek se jutott: Kocsis Máté egyszerre felelt a főpolgármesteri kampányért és a 23 kerületért is. (Utólag tudható, mekkora sikerrel.)

Miután a független sajtó maradéka megírta, Kubatov nem is tagadta a szegedi szerepvállalását, sőt, az egyik helyi propagandalapban hangsúlyozta

mennyire szeretnék elfoglalni a várost: 

Úgy érzem, hogy a csongrádi megyeszékhelyen egészen jók a kilátások. A helyi Fidesz- csoport egységes, erős és bátor. (…) Szeged nem veszhet el, komoly szándékaink vannak ezzel a csodaszép várossal, akár még régióközpont is lehet a jövőben.

Kubatovnak két feladata volt. 1. meg kellett akadályoznia, hogy Lázár János, Orbán korábbi jobbkeze, a bukott kancelláriaminiszter kaparintsa meg a helyi jobboldal irányítását. 2. el kellett foglalnia a városházát a szegedi ellenzéki összefogás élén álló Botka Lászlótól.

Ennek megfelelően minden eszközt bevetettek.

  • Komoly negatív kampányt indítottak Botka ellen.
  • Megfenyegették, megzsarolták a szegedi választókat, hogy elapadnak az állami pénzek, ha nem a Fidesz jelöltjét választják polgármesternek.
  • Természetesen bevetették (sőt, éppen Szegeden buktak le vele) a Kubatov-listát, a Fidesz-szimpatizánsok és a kormányellenesek azonosítására is szolgáló adatbázist.
  • És mindennek tetejébe egymilliárd(!) forintot költöttek a szegedi önkormányzati kampányra.

Az összeg nagyságrendjének elhelyezéséhez érdemes tudni, hogy a NER létrejötte előtt egy párt országos kampánya került ennyibe a parlamenti választásra. Mind az (akkori) 176 választókerület + az országos listakampány együtt. És ekkora összeg elköltése már anno sem volt legális.

Most pedig csak Szegeden szórtak el ennyit.

Azonban nem tudtak érdemi fogást találni se Botkán, se a szegedi ellenzéken.

A kampányhajrában már oda fajult a belső feszültség, hogy egymást árulózták: Kubatov azzal vádolta meg Lázárt, hogy ártani akar a Fidesz kampányának, és azért dicsérte meg Botkát egy interjújában, mert ellenérdekelt a Fidesz szegedi győzelmében.

Ez már csak a veszett fejsze nyele és a bűnbakkeresés volt. Hiába ugyanis a kiemelt figyelem, az őrületes erőforrások, a legalábbis morálisan megkérdőjelezhető kampányeszközök.

  • Botka 24 százalékot, 16 ezer szavazatot vert a Fidesz polgármesterjelöltjére.
  • Az ellenzéki összefogás képviselőjelöltjei pedig az egyéni körzetek 90 százalékát, 20-ból 18-at nyertek meg.

Botka sorozatban ötödször verte meg a Fideszt a szegedi polgármester-választáson, és bármennyire is akarta, bármennyit is költött rá, bármilyen eszközöket bevetett, Orbán Viktor nem tudta elfoglalni a dél-magyarországi nagyvárost.

Hiába küldte oda saját komisszárját, csak annyit el, hogy Botka Kubatovval is felmosta a padlót, és visszaküldte Szegedről Orbánnak.

Facebook Comments