Kitört a hatalmi harc a Fideszben

Kitört a hatalmi harc a Fideszben

Lázár kampányt indított Kubatov és Rogán leváltásáért. lr2.jpg

A tavaly tavasszal leváltott (megbukott/kirúgott;, jellemző, hogy azóta sincs hivatalos magyarázat a kormányból való menesztésére) Lázár János volt kancelláriaminiszter állt az élére a Fidesz belső ellenzékének.

A harc értelmezhető puszta hatalmi közdelemként, meg tartalmi vitaként is; a kettő összefügg. Az utóbbi lényege, a hatalom megtartása, a kormányoldal 2022-es győzelmi esélye. A vita akörül forog, hogy az október 13-ai önkormányzati választáson nyert-e a Fidesz.

  • Mert ha igen, akkor minden rendben, akkor sínen vannak.
  • Ha viszont nem, akkor változásra és váltásra van szükség.

Innen nézve érthető, hogy Lázár ragaszkodik hozzá, októberben veszített a Fidesz. Saját, hódmezővásárhelyi újságjában – egyebek mellett – azt mondta:

Látványos a különbség a 2018. áprilisi kétharmados felhatalmazás és a 2019. októberi bizalommegvonás között: a Fidesz tanulságos vereségeket szenvedett. Tudomásul kell venni, új politikai korszak köszöntött Magyarországra, ahol két párt van: a Fidesz és a „NemFidesz”. A választókerületemben is csökkent a Fideszre szavazók száma, míg a nem ránk szavazóké stagnál, tehát nem egyre többen szavaznak ellenünk, hanem

elveszítettük bizonyos választói csoportok bizalmát.

Hogy mit jelent a valósághoz való visszatérés, azt Török Gábor politológus segíthet értelmezi, bár – mivel a Lázárral közismerten jó kapcsolatot ápol – ezúttal nem kívülállóként, hanem a belharc egyik szereplőjeként nyilatkozott még szombaton a Népszavának.

Török szerint 

  • a kormánypártban “válsághangulat jelent meg” az önkormányzati eredmények láttán;
  • a Fideszben sokan úgy vélik, már el is bukták a 2022-es választást: 

Lázár János sokak véleményét fogalmazta meg. A párt csúcsvezetői között is van olyan vélemény – ezt személyesen is tapasztaltam – miszerint ha nem változtatnak, akkor a 2022-es választást is bukják. És van egy nagyon erős törés a Fideszt irányító fővárosi csoport és az alapvetően az eredményeket hozó, a párt derékhadát képező vidéki politikusok között, akik szerint a központ nem látja, milyen helyben a véleményklíma.

Ugyancsak Török állítja, hogy a belső ellenzék személyi változásokat sürget

A leglátványosabb üzenet nyilván a személyi változás lenne. Az elmúlt években jól látszott, kik azok, akik kifelé tartanak a Fideszből és kik, akik szinte monopolizálják a vezetést. Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek kulcsszerepe van ebben, ő szimbolizálja és fogja össze az Orbán Viktor köré kiépült vezetői kört. Vagyis, ha a miniszterelnök azt akarja kommunikálni, hogy megértette a változtatás szükségességét, akkor alapvetően Rogán Antallal és a csapatával lehet kezdeni a folyamatot. (…)

A belső kritikák szerint Rogán Antalnak és Kubatov Gábornak mennie kellene.

A kérdésre, hogy kik jöhetnének a helyükre, gyakorlatilag megnevezi a belső ellenzéket:

Navracsics Tibor volt uniós biztos, Lázár János, és azok, akik teljesen más stílust képviselnek.

Orbán posztja egyelőre nincs veszélyben, a harc nem az első helyért, hanem a trónörökösi pozícióért folyik. Lázár hangsúlyozta, hogy

Orbán Viktornak nincs szüksége az én tanácsomra, az egész Fideszben neki a legerősebb a valóságérzékelése.

Ami gyakorlatilag üzenet arra nézve, hogy vegye észre a változást követelő fideszes derékhadat, és rúgja ki a legutóbb Szegeden megbukott Kubatovot, valamint a kormányzatot és a Fideszt érdemben irányító Rogánt. Mert ha nem teszi, akkor még az ő helye is megkérdőjeleződhet.

A kérdés most az, hogy Orbán beáldozza-e legbelsőbb embereit a túlélésért cserébe.

Facebook Comments