Az Orbán-rezsim mellett már csak a szélsőjobb áll ki, Európa jelentős többsége szankciókat akar

Az Orbán-rezsim mellett már csak a szélsőjobb áll ki, Európa jelentős többsége szankciókat akar

Ismét beletörölték a Fidesz elnökének orrát a tavalyi kudarcába. ov_3.jpg

Semmi váratlan dolog nem történt az Európai Parlamentben, amikor plenáris ülés 446 támogató, 178 ellenző szavazattal elfogadta azt az állásfoglalást, amely felhívja a Tanácsot, gyorsítsa fel és bővítse ki a magyar és a lengyel kormány elleni, ún. jogállamisági eljárásokat, amelyek végső soron a rezsimet finanszírozó uniós támogatások, illetve a szavazati jog megvonásához is vezethetnek.

Közvetlen következménye ugyan nincs az EP szavazásának, mindössze megismételték a 2018 szeptemberi szeptemberi eredményt, amikor elfogadták az Orbán-rezsim hatalomkoncentrációját ellenző Sargentini-jelentést, és elindult a magyarországi kormány ellen a 7-es cikkely szerinti eljárás.

Az üzenetértéke azonban jelentős.

  • Egyrészt azt mutatja, hogy az erőviszonyok nem változtak: az EP (a tavaly megválasztott képviselők) jelentős többsége továbbra is elutasítja az orbáni politikát.
  • Másfelől azt is jelzi, hogy a Néppártban (EPP, a Fidesz “saját” pártcsaládja) sem nőtt a támogatás; sőt, a jobbközép képviselők túlnyomó többsége is megszavazta az állásfoglalást.

Megbukott a Fidesznek az az állítása, hogy őket nem lehet kizárni, mert a Néppártban jelentős a támogatottságuk. Orbán és a Fidesz mellett csak a spanyol, a francia és az olasz néppárti delegáltak tartottak ki, ellene szavaztak viszont az EPP-ben meghatározó súllyal jelen lévő skandináv, Benelux- és német képviselők.

Ez megmutathatja a Néppárt vezetésének, hogy a Fideszt kizárni jó lesz, nem kell félniük egy pártcsalád-szakadástól. Már csak azért sem, mert a kiszakadtaknak nincs hová menniük.

Az állásfoglalás elfogadása ellen szavazott ugyan az EP jobbszéle, néhány néppárti mellett a lengyel kormánypárt által dominált  konzervatívok és az egyértelműen szélsőjobboldali identitáriusok. Ez a három irányzat azonban jószerivel csak Orbán támogatásában ért egyet, minden másban egymással is szembenállnak.

Az internacionalista nacionalizmus fogalmi ellentmondás.

Pillanatnyilag úgy néz ki, nem vezet sikerre Orbán terve, hogy egyesesítse a jelenleg 3 különböző frakcióban és a függetlenek között is ülő európai szélsőjobboldalt, és az EP döntéseire nézve meghatározó erőcsoportot hozzon létre.

Ezen már másfél éve dolgozik.

Pedig már tavaly januárban, az évi egyetlen sajtótájékoztatóján közölte, hogy kudarc lesz, ha ez nem jön össze: 

Hát mi azt akarjuk, hogy Európában a bevándorlásellenes erők összefogjanak, adjuk össze az erőnket

– üdvözlöm az erre vonatkozó lengyel–olasz kísérletet, ami éppen tegnap történt –, és összefogva, európai léptékben mi együtt erősebbek legyünk, mint a bevándorláspárti és migrációpárti erők. Hát mi is összefogunk! (…) itt most az európai választások kapcsán nemzetközi méretekben mérik össze az erejüket a bevándorlásellenes és a bevándorláspárti erők. Szép dolog, hogyha a Fidesz lesz a legerősebb párt százalékban számolva az Európai Parlamentben, de

ez keveset ér, hogyha ott a migrációellenes erők továbbra is kisebbségben lesznek.

Tehát itt most nekünk európai léptékű, ha úgy tetszik, nemzetközi sikerre van szükségünk.

Valójában most ez történt. Orbán – főként Magyarországon – eladta győzelemnek, ami voltaképpen – saját bevallása szerint is – vereség volt, és most beletörölték az orrát a kudarcba.

A labda most a tagállami kormányok képviselőiből álló Európai Tanács térfelén van. A Parlament a csütörtöki szavazással megüzente, hogy továbbra is szorgalmazza az Orbán-rezsim elleni szankciókat. A Néppárt ismét elengedte a kezét, már csak a szélsőjobb áll ki mellette.

Facebook Comments