Orbán megint belengette a gyermektelenségi büntetőadót

Orbán megint belengette a gyermektelenségi büntetőadót

Bebukott az a stratégia, hogy kedvezményekkel növelik a gyerekvállalási kedvet. Most majd büntetésekkel próbálkoznak. ra_5.jpg

A Fidesz elnöke ún évértékelőjén ugyan elismerte, hogy nem sikerült megállítani a népességfogyást, de azt állította, hogy 2010 és 2018 között 90 ezerrel több gyerek született, mint ha a 2010-es pályán maradt volna Magyarország.

A KSH népmozgalmi adatai viszont egyáltalán nem támasztják alá Orbán állítását. Legalábbis a másodikat, mert az elsőt, miszerint nem sikerült megállítani a népességfogyást, azt igen.

Az alábbi táblázat mutatja a főbb demográfiai adatokat: dem_1.jpgEbből az látszik, hogy

  • az első Orbán-kormány idején csökkent az éves születésszám először 100 ezer alá.
  • a második Orbán-kormány idején csökkent először a szülések száma évi 90 ezer alá.

Miközben a szocialista-szabaddemokrata kormányok alatt a 90-es években stabilan évi  bő100 ezer, a 2000-es években pedig évi több mint 90 ezer gyerek született. Ez azért jól mutatja, hogy

hamis a sikerpropaganda, teljesen hatástalanok voltak a gyerekszámnövelési tervek.

A házasságkötések száma ugyan jelentősen, évi 35-36 ezerről 50 ezerre nőtt, és átmenetileg 90 ezer fölé az évi születésszám is – mielőtt 2018-ban  ismét 90 ezer alá esett volna.

Ebből a három adatból együtt okkal lehet arra következtetni, hogy a gyerekvállalási kedv érdemben nem változott, legfeljebb előrehozták a szüléseket azok, akik amúgy is gyereket akartak.Továbbá össze is házasodtak, hogy hozzájuthassanak a kormány adó-, lakás- és autóvásárlási kedvezményeihez.

Innen nézve világos, hogy az ún. családpolitika kudarc, annak sikere puszta illúzió, a Fidesz-kormány legfeljebb szavazatvásárlást folytat közpénzből ennek ürügyén.

Mindennek ellenére Orbán nem tágít azon voluntarista tervétől, hogy adminisztratív eszközökkel vegyék rá a magyarokat olyanra, amit maguktól nem tennének meg:

A gyermek nem pénzkérdés, de számítanak az anyagiak. Olyan intézkedés kell, hogy a gyermeket vállalók valóban jobban járjanak, mint azok, akik nem vállalnak.

Mivel már most is jobban járnak, világosan előrevetíti, hogy megfordítják a dolgot, és kedvezmény helyett büntetéssel próbálkoznak. Olyan

represszív adó bevezetésére készülnek,

ami nemcsak a gyerektelenekkel (vagy nem elegendő gyereket vállalókkal) fizetteti meg a többiek gyerektartását (eddig is ez történt), hanem amelyik egyértelművé teszi és tudatosítja ezt.

Magyarországon először és utoljára Rákosi Mátyás és Gerő Ernő vezetett be gyermektelenségi büntetőadót, korabeli nevén legény- vagy agglegényadót.

  • Ennek egyrészt jól látható pozitív hatása volt a születésszámra.
  • Másfelől viszont olyan népszerűtlen volt, hogy Rákosiék nem a saját nevükön, hanem az – ezt egyébként eredetileg ellenző – Ratkó Anna akkori népjóléti miniszter (a felső képen) nevén futtatták.
  • Saját népszerűségének javítása érdekében az 56-os forradalom után a Kádár-kormány azonnal eltörölte.
Facebook Comments