Orbán a katasztrófa szélére sodorta az országot, és még most se látja, mekkora a baj

Orbán a katasztrófa szélére sodorta az országot, és még most se látja, mekkora a baj

Sikerült megvárni, amíg a vírus elterjed egész Magyarországon.orban-viktor_1.jpg

Nem az a baj, hogy Orbán Viktor diktatúrát készül bevezetni. Mert már megtette. Nem az a baj, hogy föl akarja számolni a jogállamot. Túl vagyunk rajta. Nem az a baj, hogy nem fog ülésezni az Országgyűlés, mert az amúgy is csak Orbán szavazógépeként működik a Fidesz – a választók kisebbségével összebuherált – kétharmadával.

Hanem az a baj, hogy a Fidesz-kormánynak egyáltalán fogalma sincs arról, mit tegyen, amikor valódi (és nem kitalált, mint a betelepítés) veszélyben az ország. Minden lépésük  elkésett és elégtelen, amit maga Orbán is elismert közvetve hétfő délelőtt, amikor azt mondta, hogy

  • a regisztrált 167 koronavírus-fertőzöttnél NYILVÁNVALÓAN (Orbán kifejezése) jóval több van Magyarországon;
  • a járvány átlépett a tömeges megbetegedések időszakába.

Az igazi baj az, hogy ezt minden józanul gondolkodó, vagy egyáltalán csak gondolkodni képes ember előre látta. (Volt szakértő, aki már többtízezres vagy akár százezres átfertőződést se zárt ki – ráadásul a kormánylapnak nyilatkozva.) Előre lehetett tudni, hogy ez lesz, ha nem végeznek tömeges teszteket és izolációt. De nem végeztek, csak azon, akinek elég súlyos tünetei voltak. Miközben a Sars-CoV-2 legfőbb veszélye az, hogy a népesség négyötöde tünetmentes vagy -szegény, de súlyosan fertőző.

Magyarország miniszterelnöke azonban csak most fogta fel mekkora a probléma.

Vagy még most se. Orbán hétfőn azt is közölte, hogy 12 nappal(!) a veszélyhelyzet jogi deklarációja után Magyarország eldöntötte, hogy cselekedni fog. 

Csak emlékeztetőül:

  • Orbán Szijjártó nevű kifutója még akkor is új közvetlen járatot avatott Kínával, amikor ott már karanténba helyezték az egész országot,
  • a központilag meghatározott protokoll miatt a magyarországi egészségügyi hatóságok még az önként jelentkezőket se tesztelhették a Sars-CoV-2-re, nemhogy kötelezően előírt tömeges teszteket végeztek volna;
  • az iskolákat is csak akkor volt hajlandó bezárni, amikor nyilvánvaló lett, hogy az igazgatók meg fogják tenni maguktól, még ha törvénytelen is, vagy a szülők nem engedik el a gyerekeiket iskolába;
  • nem tiltotta meg azonnal a miséket és sportrendezvényeket (csak az egyházak és a sportszövetségek önkorlátozásának köszönhető, hogy nem tartanak ilyeneket);
  • nem szüntetett meg azonnal minden nem létfontosságú gazdasági tevékenységet (a plázák azóta is lelkesen üzemelnek);
  • nem korlátozta azonnal a mozgásszabadságot, akár a kijárási tilalomig: Magyarországon belül azóta is vidáman lehet utazgatni és terjeszteni a koronavírust.

Ha ezeket az Orbán-kormány 2 hete meglépi, akkor mára csaknem túllennénk a járványon, és lehetne foglalkozni a valóban fontos (de csak másodlagos) gazdasági kármentéssel.

Ehhez képest bő egy hete az volt a hír, hogy “elfogtak” egy vloggert, aki azt a rémhírt terjesztette, hogy lezárják Budapestet. Miközben

a valódi rémhír az, hogy nem zárták le azóta se.

Mert amikor majd le fogják, akkor már késő lesz. A vírus mindenhol ott lesz, könnyen belátható következményekkel az egészségügyi rendszerre és a halálozási adatokra.

Mindezt két hónapja előre lehetett látni. Azóta, hogy január 23-án Kínát lezárták. Magyarországnak még szerencséje is volt némileg, mert az új koronavírus a Kínával sokkal inkább összekötött Észak-Olaszországban (már 5,5-6 ezer halott), illetve Nyugat-Európában.

Erre Orbán bejelenti, hogy átléptünk egyéni megbetegedések szakaszából a csoportosokéba, és közeledünk a tömeges megbetegedésekébe, és már minden megyében ott a vírus.

Hát igen, a koronavírus virulens, ezért exponenciálisan terjed. Ezt legkésőbb január közepe óta lehet tudni, amikor a szintén pártállami kínai kormány – hosszas tagadás, bagatellizálás és mellébeszélés után – hivatalosan is elismerte. Orbán és kormánya azonban nem hitt még egyik legfőbb autokrata szövetségesének sem, és bénultan várt heteket-hónapokat, mint nyúl a reflektorfényben.

Miközben már tudható volt, hogy ez nincs így. Sőt, egészen ellenkezőleg van. A Fidesz-elnök azonban láthatólag még most se érti teljesen, hogy mivel áll szembe. Alighanem azért van, hogy most már arról beszél, hogy egészségügyi, rendőri és gazdasági mellett

katonai(!) területen is védekeznünk kell.

Amiből nyilvánvalóan az látszik, hogy azt hiszi, Magyarország kiszolgáltatott és védtelen helyzetét kihasználva meg fognak támadni bennünket a gaz norvégok, aljas románok vagy az emberalatti migrácsok.

Egyszerűen hátborzongató.

Orbán, kormánya és a Fidesz még mindig nem ismerte fel, hogy háború van. Illetve felismerte, csak az ellenfelet nézte be. Nem az a kérdés már, hogy Magyarország milyen gazdasági hátrányokat szenved el, vagy milyen előnyöket szerez a többi európai országgal szemben a járvány miatt. Meg nem is az, hogy elfoglalja-e valaki az országot. Mert nem fogja.

  • Hanem, hogy felrobban-e a vírus nálunk is?
  • Összeomlik-e az egészségügy?
  • Belehalnak-e a tüdőgyulladásba tízezrek? (Alsó becslés.)

Ehhez képest a Fidesznek és Orbánnak még mindig az a legfőbb problémája, hogy korlátlan idejű felhatalmazást kapjon, miközben a rendes jogi környezetet lehetőségeit se használják ki a vészhelyzet kelezésére.

A veszélyhelyzet jogi deklarálása teljesen szükségtelen és értelmetlen volt, annak kiterjesztése meg pláne az. De ez nem a jogállam felszámolása. Az már megtörtént. Ki állítaná, hogy Magyarország még jogállam 3 évvel a CEU kitiltása és az után, hogy az Alkotmánybíróságnak nem volt elég ez az idő a nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes jogszabály megtárgyalására?

A fő baj azonban nem az, hogy Orbán ezután parlamenti felhatalmazás nélkül lépheti meg azt, amit eddig a Fidesz-KDNP frakciói megszavaztak neki, hanem az, hogy

1.  eddig sem vagy csak elkésve lépte meg, amiket rég meg kellett volna,

2.  a katasztrófahelyzetet arra használja fel, hogy az ellenzékkel szemben pozíciókat szerezzen a politikai közdelemben.

Ez egy rossz háború, rossz időben, rossz ellenféllel szemben.

Orbán, Habony és a Fidesz láthatólag PR-eseményként fogja fel a járványt, ahol az a cél, hogy “politikailag” keveset veszítsenek. Vagy legalábbis kevesebbet, mint az ellenzék, amelyikre rá lehet fogni, hogy jogi-ideológiai-hatalmi okokból nem szavazza meg a sürgősséget, és nem segíti elő a védekezést.

Amely védekezésre amúgy nem is kellene semmilyen külön felhatalmazás. A kormánynak normál jogrendben is joga van akár kijárási tilalmat is elrendelni,

ahhoz meg pláne nem kellene semmilyen külön jogszabály, hogy tömeges teszteket végezzenek és kontaktokat kutassanak.

Ahhoz az kellene (vagy kellett volna), hogy Magyarország ne legyen teljesen felkészületlen, az egészségügyi infrastruktúra leamortizált, a kormány meg béna.

Ehhez képest az a legfőbb gondjuk, hogy szigorítsák az – egyébként is üldözendő – álhírterjesztést. Persze nem a migrációval, terrorral, meg erőszakkal riogató propagandát akarják visszaszorítani, hanem a kormányzati szemfényvesztés mögé néző maradék független sajtót megrendszabályozni.

Az Orbán-kormánynak a vírus-vészhelyzetben az a legfőbb, mi több az egyetlen üzenete, hogy vigyázzunk egymásra. Miközben nem. Ez pont nem az emberek dolga lenne. Hanem a kormányé. Azért választottuk.

Most azonban már jól látszik, hogy nem kellett volna, mert csak egy kitalált vészhelyzetet tudnak kezelni, egy valódival szemben azonban még a teljhatalmuk ellenére se szerepelnek jól.

Ha a járvány véletlenül még se robbanna fel Magyarországon, az nem az Orbán érdeme lesz. Ha – mint az valószínű – mégis, az viszont az ő bűne.

Facebook Comments