Bódvalenke éhezik a kormányzati megszorítások után. Ki tud segíteni?

Bódvalenke éhezik a kormányzati megszorítások után. Ki tud segíteni?

Kedves Barátaim,

Már egy ideje nem írtam nektek – már nem vezetem a bódvalenkei projektet; ottani munkám nagy részét mások folytatják. A Juszt-is-teszünk Alapítvány kiváló munkát végez a gyerekekkel, és a falu első roma polgármestere földet szerzett a falunak, és nagyon szép termést takarítottak be.

Most azonban egy kétségbeesett telefonhívást kaptam tőle. Az önkormányzatokat sújtó megszorítások miatt elfogyott a falu pénze, és nem tudják tovább foglalkoztatni a közmunkásokat.

bodvalenke1.JPG

Ilyen helyzetet egyszer én is megéltem Bódvalenkén: 2012/2013 telén nem volt közmunka, és mivel tél volt, más munka sem akadt, az egyetlen jövedelmi forrás a szociális juttatások (ezek nem járnak mindenkinek, sokan, főleg a fiatal felnőttek ilyenkor minden jövedelem nélkül maradnak). Akkor az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem érte el a 8000,- forintot, ami kevesebb, mint egy buszjegy ára naponta. Olyan éhezés volt a faluban, hogy azt nézni is elviselhetetlen volt. Ha van közmunka, akkor is mélyszegénység van, akkor is alultápláltak, de nincs kifejezett éhínség. Most ez fenyegeti őket.

bodvalenke2.JPG

A helyzetet tovább rontja, hogy a bódvalenkei kisgyerekek a szomszéd faluba járnak óvodába. A falunak van egy kisbusza, az hozza-viszi őket. A múlt héten a kisbusz elromlott, nem tudják megjavíttatni, azóta a gyerekek óvodába sem járnak (és így elmulasztják az ottani étkezéseket is).

Két kéréssel fordulok hozzátok. Ha valakinek vannak kapcsolatai politikai körökkel, kérem, hívja fel a figyelmet erre a helyzetre – biztos, hogy nem Bódvalenke az egyetlen falu ilyen helyzetben, valamit sürgősen tenni kell, mert igazi humanitárius katasztrófa érheti a vidéket ezen a télen.

bodvalenke3.JPG

A másik kérésem: ha megtehetitek, utaljatok valamennyi pénzt Bódvalenke Község Önkormányzata számlájára: Takarékbank, 55600136-10003987. A polgármester szerint legalább 4 millió forintra van szükségük ahhoz, hogy elkerüljék a nagy bajt.

Segítségeteket előre is köszönöm, és  kérem, terjesszétek ezt a levelet.

Üdvözlettel

Pásztor Eszter

bodvalenke4.JPG

bodvalenke_5.JPG

Az éhezés mindennapjairól itt egy cikk

Facebook Comments