Orbán sokallotta a “magyar” vakcina árát, ezért lehet kevés a hatásos oltóanyag Európában

Orbán sokallotta a “magyar” vakcina árát, ezért lehet kevés a hatásos oltóanyag Európában

Orbán sokallotta a “magyar” vakcina árát, ezért lehet kevés a hatásos oltóanyag Európában

A magyar kórházakban az orosz Szputnyik V nevű vakcinával oltanak, mert nincs más. Ezt György István államtitkár mondta az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Mert kevés vakcina érkezik az országba. Ennek oka meg nyilvánvalóan az, hogy Brüsszel nem rendelt eleget – bár ezt ezúttal a kormányember így nem mondta ki. (Már nem is kellett, az elmúlt hetekben hangoztatták eleget.)

Csakhogy.

Néhány napja Szijjártó külügyminiszter vehemensen támadta, valamint hazugságnak nevezte egy német politikus állítását, miszerint éppen Magyarország (illetve inkább a jelenlegi magyar kormány) miatt kevés a vakcina egész Európában.

A különös a dologban, hogy Karl Lauterbach 2 nappal korábbi tweetjéről se Magyarországon, se Európában senki nem szerzett tudomást, nem kapta fel a sajtó, gyakorlatilag

Szijjártó hívta fel rá a figyelmet.

Lauterbach – feltéve, hogy igazat állított – egy pillanatra bepillantást engedett az uniós oltóanyag-beszerzési tárgyalások folyamatába, és “az EU tárgyalóköreire” hivatkozva azt írta,

Orbánék azért ellenezték BioNTech/Moderna vakcinák beszerzését, mivel azok túl drágák.

A magyar külügyminiszter ezt nevezte fakenewsnak, amelynek minden szava hazugság. Ugyanakkor Szijjártó szavahihetőségén éppen nem javított pl. a tavaly nyári jachtos ügy, amikor az Adrián hajókázva posztolta a Facebookra, amit a Külügyminisztérium erkélyén készült képekkel illusztrált. Mintha éppen.

Lauerbach igazmondásában azonban kevesebb okunk van kételkedni – ő még nem bukott le Szijjártóhoz hasonló módon. Emellett állítását közvetve a magyarországi kormányfő is megerősítette:

a Pfizer/BioNTech vakcina (szerinte) túl magas árára Orbán Viktor is panaszkodott

a kormánymédián január 22-én leadott interjújában. Azt mondta,

nem pontosan értem, hogy milyen gazdasági összefüggések vannak itt a vakcina-beszerzések hátterében, csak azt látom – még egyszer mondom –, hogy bizonyos cégeknek milliószám állnak a raktárában a vakcinák, Brüsszel nem adja ki az engedélyt, ugyanezzel a hatóanyaggal már oltanak Kanadában, Izraelben meg Angliában. Speciel ennek a vakcinának az ára jóval olcsóbb, mint az éppen már forgalmazott vakcinának az ára. 

Orbán itt összekevert mindent mindennel (biztosan az ellenség megtévesztésére): Izraelben nem ugyanazzal oltanak, mint a britek és a kanadaiak.

  • Utóbbiak az AstraZenicával, ami kevésbé hatékonyabb és régimódi technológia, ellenben olcsó.
  • Izrael meg a Pfizer/BioNTech-kel, ami az abszolút leghatékonyabb, ultramodern – és relatíve drága.

Ugyanakkor ez utóbbit engedélyezte először az EMA, ez európai gyógyszerészeti hatóság, és ennek az árát sokkalja Orbán. El is mondta miért: mert ő a versenyben hisz, és szerinte a több vakcina jelenti a garanciát az olcsóságra, mennyiségre, minőségre, mindenre.

A magyarországi miniszterelnök – egyben neves gyógyszervegyész és pharmakológus – azt viszont nem látszott észeben tartani, hogy vakcina és vakcina között óriási különbségek vannak biztonságosságban, hatékonyságban, technológiában és árban is. Az utóbbit nyilván felhajtja az előbbiekben mutatott minőség. A jelek arra utalnak, hogy

az járt jól, aki nem alkudozott,

hanem elfogadta a Pfizer/BioNTech által kért árat. Például Izrael, ahol a lakosság kétharmadát már beoltották. A vakcina működik, hatékony – cserébe nem olcsó.

Ha egy pillanatra elfogadjuk, hogy az “EU tárgyalókörei”, illetve a arájuk hivatkozó Lauterbach nem hazudik, és azt is, amire maga Orbán is utalt, ti. hogy valóban sokallotta/sokallja az árat, abból az következik, hogy azért van kevés – működő, hatékony és uniós engedéllyel rendelkező vakcina Magyarországon, mert Brüsszel keveset küld, és azért, mert ő maga keveset kap.

Ami viszont azért van, mert későn állapodott meg a Pfizer/BioNTech-kel, aminek akkora már kevés volt a kapacitása, mert mások (pl. Izrael) lekötötték, akik nem alkudoztak az áron. Amit – alkudozást – viszont

az EU Orbán követelésére volt kénytelen megtenni.

Igen nehéz elképzelni ugyanis, hogy Orbán ne osztotta volna meg álláspontját a vakcinaárakról az őszi EU-csúcson, valamint az informális egyeztetéseken is. Karl Lauterbach mindenesetre azt állítja, megtette.

Ezt a fajta smucigságot egy interjúban tényként kezelte az a Pardi Norbert is, aki Karikó Katalin közvetlen munkatársa volt, és fogadott anyjának tekinti máig:

Európának vagy Magyarországnak is megérte volna (ti. megtenni, amit Izrael, hogy duplaáron vesz, de működő és hatékony vakcinát). Sokkal többe kerül a gazdaságnak a további néhány hónapos bezárás, mint ha kifizették volna drágábban az oltóanyagot. 

Az izraeli sajtó szerint az ár egyébként nem dupla, csak 50%-kal több, de ez részletkérdés.

  • A vakcinát az amerikai Pfizer gyártja.
  • A német BioNTech fejlesztette ki.
  • Orbán mégis magyarnak nevezte, mert a magyar Karikó Katalin dolgozta ki/ötletén alapul.

Tehát ott tartunk, hogy minden jel arra látszik utalni, pillanatnyilag azért nincs elegendő hatékony és érdemeben bevizsgált oltóanyag Magyarországon, mert

az Orbán-kormány sajnálta a pénzt, lassította a tárgyalásokat az általa utóbb magyarnak nevezett vakcináért.

És persze ki a hibás ezért? Hát mindenki más, de leginkább Brüsszel.

Amúgy legalább a kínai oltóanyagról kiderült (Szijjártó nem tagadta), hogy nemcsak teljesen bizonytalan a hatásossága és a biztonságos volta, de legalább drágább is lesz, mint a magyar-német-amerikai.

A történtekre az nem kielégítő magyarázat, hogy Orbán az uniós pénzt sajnálta, az ugyanis nem az övé, meg még csak nem is a miénk, hanem főként a német, svéd, holland, etc. adófizetőké. A pénzre való hivatkozás csak indok lehetett.

Talán a Moszkvának és Pekingnek való megfelelés lehetett a cél,

piacot szerezni az keleti szél áruinak. Ami csak részben sikerült, mert az uniósra nem, csak a magyar piacra tudták beengedni őket (Saját, ún. nemzeti hatáskörben.) De ennek az ára az lett, hogy Európában nincs elég működő vakcina (ti. német-amerikai).

Ez van, amikor a személyes-politikai haszonszerzés felülírja emberek millióinak élethez, egészséghez, biztonsághoz való jogát.

(Kép: Szijjártó/Facebook)

Facebook Comments