Indul a nagy emberkísérlet: kifejezetten az időseket akarják oltani Magyarországon a kínai vakcinával

Indul a nagy emberkísérlet: kifejezetten az időseket akarják oltani Magyarországon a kínai vakcinával

Indul a nagy emberkísérlet: kifejezetten az időseket akarják oltani Magyarországon a kínai vakcinával

Müller Cecília országos tisztifőorvos a szerdai sajtótájékoztatóján azt közölte, a következő héten

a regisztrált idősek közül 275 ezren kaphatják meg a kínai oltást a háziorvosoknál.

Ez egybevág azzal, hogy az ún. oltási tervben még csak az időseknél és a krónikus betegeknél tartanak, ám szerdán már elkezdődött a 100 milliárd forintba kerülő kínai Sinopharm vakcinával való immunizáció.

A kínai vakcina, hivatalos nevén: CNBG BIO COVID-19 vakcina (Vero Cell), inaktivált, fantáziaanevén: Zhongaikewei, betegtájékoztatójában az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a következőket írja:

Ezt a gyógyszert feltételesen hagyták jóvá a III. fázisú klinikai vizsgálatok adatai alapján. A védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul.

Tehát semmi bizonyíték se arra, hogy hatásos, se arra, hogy biztonságos.

A betegtájékoztató maga azt állítja, hogy egy tavaly december 30-ai termékismertető alapján készült. A mellékhatások vizsgálata kapcsán egy tavaly október 31-ei dátumot említ. Megjegyzi azt is, hogy még a védőoltás által biztosított immunvédelem tartósságára vonatkozó adatok sincsenek. (Ugyanezek szerepelnek a szakemberek számára készült tájékoztatóban és alkalmazási előírásban, pdf.)

Összhangban azonban Müller az idősek oltására vonatkozó tényközlésével, a betegtájékoztató kifejezetten ajánlja a vakcinát az idősek számára a vírusfertőzés súlyos szövődményének való kitettségük miatt, és annak ellenére, hogy rájuk vonatkozó adatok nincsenek is:

A vakcina a 60 éves és idősebb személyeknél is alkalmazható, a vakcina által biztosított védettség pontos mértékének tekintetében náluk egyelőre korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre, a kutatások zajlanak. A vakcina alkalmazása előtt figyelembe kell venni a 60 éves és idősebb személyek egészségi állapotát és a vírusfertőzés súlyos szövődményének való kitettségük kockázatát.

A korlátozott mennyiségű adat azt jelenti, hogy az eddig vizsgálatokban idősek alig voltak jelen. A kínai termékismertetőre hivatkozó betegtájékoztató azt közli,

A 60 éves vagy annál idősebb népesség aránya alacsony volt a klinikai vizsgálatokban (0,63%).

6 ezrelék.

Ennek alapján nemigen véletlen, hogy a Sinopharm vakcinája Kínában is csak 59 éves korig kapott feltételes engedélyt, és hogy az idősek számára a távol-keleti állam lekötött 100 millió adag Pfizer/BioNTech vakcinát.

Összefoglalva: egy tavaly októberi vizsgálatra alapozott tavaly decemberi termékismertető szerint sem lehet megállapítani a kínai vakcina biztonságosságát, hatásosságát vagy tartósságát.

Különösen nem lehet semmit állítani az idősekre vonatkozó hatásáról, tekintettel főleg arra, hogy rajtuk nem is végeztek vizsgálatot. Ezért aztán arra a korosztályra engedélyt sem kapott.

Már persze Kínában. Mert Magyarországon igen. Sőt, kifejezetten ajánlják nekik. Több mint negyedmillió idős regisztráltat akarnak beoltani a kínai vakcinával egy hét alatt.

Voltaképpen ezt nevezik 3-as fázisú emberkísérletnek.

Ezután majd lesznek adatok a kínai vakcináról, és ha jók lesznek, akár még az európai gyógyszerügynökség is engedélyezni fogja a használatát az Unió többi országában.

Ha meg nem, abba belegondolni is rossz. De hát ilyen ez a hazárdjáték.

Facebook Comments