Nem jött be a gyurcsányozás a Fidesznek, félmillióval több szavazója van az ellenzéknek, most megnyerné a választást

Nem jött be a gyurcsányozás a Fidesznek, félmillióval több szavazója van az ellenzéknek, most megnyerné a választást

Nem jött be a gyurcsányozás a Fidesznek, félmillióval több szavazója van az ellenzéknek, most megnyerné a választást

Miután kiderült – illetve részben a kormánypártok is arrafelé terelték őket -, hogy az ellenzék zöme közös listán indul a Fidesz-KDNP-vel szemben, a kormánypropaganda alegységei megpróbálták Magyarország legnépszerűtlenebb politikusával diszkreditálni az ellenzéki közös listát: egyöntetűen annak a mantrázásába kezdtek, hogy Gyurcsány az ellenzék a vezére.

Ami nem nélkülözött némi ésszerűséget, mert a DK elnöke továbbra is – több mint egy évtizede – Magyarország legutáltabb embere (de legalábbis egy közülük): a szavazókorú népesség kb. 80%-a “nem kívánja fontos politikai pozícióban látni” az egykori miniszterelnököt.

De a lesújtó véleménye a választók jelentős részét egyáltalán nem akadályozza meg abban, hogy közben pedig

simán leszavazzon a Gyurcsány és pártját is tartalmazó ellenzéki összefogásra.

A Publicus friss, februári közvéleménykutatása szerint 6% (35-29) az ellenzék előnye a Fidesszel szemben a teljes népesség körében, ami átszámolva 400-500 ezer szavazót jelent. Ebből egyúttal 2 dolog is következik:

  • a félmilliós szavazatelőnnyel már arra is reális esély nyílik, hogy a torz és Fidesznek kedvező választási rendszer ellenére a hatpárti összefogás megszerezze a parlamenti mandátumok többségét;
  • az Orbán-kormány mára egyértelműen elveszítette azt a legitimációt, hogy Magyarország egésze, vagy akár csak a magyarok többsége nevében beszélhessen.

Az adatokból az is látszik, mi változott és mi nem:

  • érdemben nem változott sem a kormány-, sem az ellenzéki pártok támogatottsága;
  • viszont tavaly március óta 8 százalékponttal csökkent a bizonytalanok aránya (41-ről 33-ra);
  • valamint megjelent egy szavazói réteg, amelyik nem támogatja a Fidesz-KDNP-t, de külön-külön egyik ellenzéki pártot sem: kizárólag az ellenzéki közös listára kíván szavazni.

A Publicus szerint akik kizárólag a közös listára hajlandók szavazni, annyian vannak, mint legnagyobb ellenzéki párt, a DK támogatói.

Mivel az arányuk a teljes népességben ugyanannyi, mint a bizonytalanok vesztesége (8%), elég kézenfekvő azt gondolni, hogy a 2 csoport ugyanaz (de legalábbis komoly átfedésben van).

Ők lehetnek azok, akikre nem hat a Fidesz karaktergyilkosságra építő kampánya. Akiket nem érdekel sem a Jobbik múltja, sem Gyurcsány személye, kizárólag egy dolog: a Fidesz leváltása.

Az, hogy nincs pártpreferenciájuk, arra mutat, az ellenzéki pártokról sincs nagy véleményük, csak

az eszközt látják bennük Orbán megbuktatásához.

Némileg hasonló a helyzet, mint másfél évvel ezelőtt, az önkormányzati választáson. Akkor a Fidesz és a magyar állam, továbbá teljes propaganda azzal kampányolt, hogy a Karácsony a l k a l m a t l a n. A Századvég nevű fideszes kampánycég publikálta is azt a kutatást, miszerint míg Tarlóst 51, Karácsonyt csak a fővárosi választók 33%-a tartotta alkalmasnak a főpolgármesteri posztra.

Ehhez képest Tarlós csak 44, Karácsony pedig 50 százalékot kapott. Ami azt jelenti, hogy a korábbi főpolgármestert kb. 50 ezren nem támogatták azok közül, akik egyébként alkalmasnak tartották.

Illetve a mostani főpolgármesterre 17 százalékpontnyi, kb. 120 ezer olyan ember szavazott, aki nem tartotta alkalmasnak. Karácsony úgy nyert, hogy

minden harmadik szavazója alkalmatlannak gondolta,

de ez nem számított, mert Orbán embere ellen indult.

Ugyanígy nem látszik jelenleg mérvadónak Gyurcsány személye sem, ezért hatástalan a propaganda megborult gyurcsányozása, csak az a tény, hogy a DK a Fidesz ellenfele. (A Momentum támogatottságát is az dobta meg 2 éve azonnal, hogy a párt nem lavírozott tovább a kormány és a “régi” ellenzék között, hanem beállt az előbbivel szemben az utóbbi oldalára.)

Ahogy már az önkormányzati is az volt, az országgyűlési választás méginkább a Fideszről és Orbán szóló népszavazás lesz, és a tendenciákról alighanem mindennél többet elmond, hogy

az elmúlt évben nulláról sokszázezerre

nőtt azoknak a száma, akik a 2022-es választástól semmi mást nem várnak, kizárólag csak Orbán Viktor bukását.

Facebook Comments