Mindegy, hányan lesznek betegek, a lényeg, hogy Németh Szilárd jól keressen

Mindegy, hányan lesznek betegek, a lényeg, hogy Németh Szilárd jól keressen

Mindegy, hányan lesznek betegek, a lényeg, hogy Németh Szilárd jól keressen

Bár a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma stabilan napi tízezer körül mozog, kis hazánk sportnagyhatalmi törekvéseit ez nem ingathatja meg. A nemzetközi sajtó éppen attól hangos, hogy a közelmúltban Budapesten megrendezett kardvívó világkupa után az országaikba hazatérő versenyzők között egyre többen produkálnak pozitív COVID-tesztet. Ennek ellenére fel sem merült, hogy a Magyar Birkózó Szövetség talán elhalaszthatná a március 18-21. között megrendezendő kvalifikációs versenyét. Pedig ha a kardvívó sport nem jár közvetlen fizikai kontaktussal, mégis bizonyíthatóan többen is a versenyen kapták el a vírust, akkor nem lehet kérdés, hogy milyen veszélyeket rejt egy szoros testi érintkezést megkövetelő sportág akár egyetlen mérkőzése is. 

A verseny megmérettetései ugyan zártkapusak voltak, de az ott készült fotókon jól látszik, hogy a közvetlenül érintettek nem vették halálosan komolyan ezt a távolságtartás-dolgot. A lelátón egymás mellé ugyan nem lehetett ülni, de nem nevezehetjük kényelmesen szellősnek sem az alábbi képen látható üldögélők közti távolságot:

Az viszont jól látszik, hogy többen szabálytalanul viselik a maszkjukat.

Mégis, milyen indokai lehetnek annak, hogy egy ilyen nyilvánvalóan kockázatos eseményt mindenáron megrendezzenek?

Érv lehet a hazai pálya előnye: mivel ezen a versenyen a tokiói olimpiára kvalifikálhatnak a győztesek, a magyar versenyzők kihasználhatják, hogy most nem kell utazniuk és idegen pályán versenyezniük. Csakhogy az olimpia megrendezése még mindig bizonytalan. Ráadásul már az első versenynapon kiderült, hogy a magyar birkózók jóval várakozáson alul teljesítenek, és vajmi kevés esélyük van kvalifikációt szerezni. Ami nem is csoda egy korlátozásokkal és félelmekkel teli felkészülési időszak után. 

További indok lehet, hogy egy nemzetközi sportrendezvény jó reklám a házigazda országnak. Ez a puska az adott helyzetben fordítva sült el: most Magyarország az az állam a közvélemény szemében, ami minden józan megfontolás ELLENÉRE is nagy sportrendezvényeket tart.

Az egyetlen érv, ami tényleg megállja a helyét, az a nagyobb összegű kormányzati támogatás, amit a szövetségek, illetve azok vezetői zsebre tehetnek egy-egy ilyen rendezvény ürügyén. A Magyar Vívó Szövetség elnöke, Csampa Zsolt, aki fideszes országgyűlési képviselő és egyben a kormányzati intézkedeseket vizsgáló albizottság elnöke, bizonyára alaposan megvizsgálta azt a kormányzati intézkedést, amelynek eredményeképpen megrendezhette a világkupát. Hasonló gondossággal járhatott el a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Németh Szilárd is, a kormánypárt alelnökeként. Úgy tűnik, hogy az egyesületi tisztségviselők anyagi biztonsága érdekében megéri emberéleteket kockáztatni. Legfeljebb az utánpótlás-nevelésre kicsit többet kell majd költeni, ha az élvonal kidől. 

A birkózók kvalifikációs versenyét mindenesetre megtartották. És most várhatjuk az 1-2 hét múlva érkező híreket: hányan fertőződtek meg a COVID-vírussal ezen a nagyszerű és sikeres rendezvényen? Valószínűleg sosem derül ki. De a csend sokszor legalább annyira beszédes, mint a nagy visszhangot kiváltó hírek. 

Facebook Comments