Ha zenélnél, most megtudhatod, jó vallást választottál-e hozzá nemzetstratégiai szempontból

Ha zenélnél,  most megtudhatod, jó vallást választottál-e hozzá nemzetstratégiai szempontból

Ha zenélnél, most megtudhatod, jó vallást választottál-e hozzá nemzetstratégiai szempontból

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő oldalán nemrégiben megjelent egy pályázati felhívás Vallásos könnyűzenei támogatás 2021 címen. Hívő alkotó közösségek, zenei együttesek és zenészek részesülhetnek egy hatszázmilliós támogatási alapból, amennyiben megfelelnek a pályázat feltételeinek, és április 15-ig benyújtják erre az igényüket a szükséges dokumentumok kíséretében. Most, hogy a gazdasági válságot az előadóművészek is megszenvedik, ez sokaknak valódi segítséget jelenthet. De csak azoknak, akik a megfelelő vallást követik. 

A pályázat címe, illetve rövid összefoglalója még óvatosan fogalmaz,  és vallásos alkotó közösségek, zenei együttesek és zenészek támogtásáról szól. A részletes kiírás azonban nem hagy kétséget afelől, hogy itt nem általában van szó különféle felekezetű művészekről, hanem egy bizonyos vallás hívei számíthatnak csak támogatásra. A művészet maga hamar háttérbe szorul a szövegben, és megjelenik a valódi cél, ami a nagylelkű felajánlás mögött áll.

“A Kormány kiemelt nemzetstratégiai célja, hogy a keresztény kulturális hagyományok a 21. század mindennapjaiban is társadalomformáló erőként, Magyarország lelki megújulásának fundamentumaként jelenjenek meg.”

Ezen a ponton, aki nem keresztény, de vallásos, talán egy pillanatra elgondolkodik, hol ronthatták el néhány ezer éve a többiek, és most ő is. A pályázat kiírója gyakorlatilag az arcába vágja, hogy az ő hite, és a hagyományok, amelyeket követ, nem alkalmasak lelki megújításra, társadalomformálásra, és arra sem, hogy erős alapot nyújtsanak egy közösség számára.  Na és persze arra végképp nem, hogy a kultúráért felelős államtitkár anyagi támogatást ítéljen meg egy zenei projektjéért. Előbb tessék rendes kereszténynek lenni, és csak utána dalra fakadni, nem ám itt énekelgetünk össze-vissza, ez egy rendes ország, sőt, nemzet! 

A kiírás ezen kívül kifejezetten rugalmas és megengedő. Pályázhat bárki, együttes vagy magánszemély, más országban élő, de magát magyarnak valló. Még az sem akadály, ha az illető kiskorú, és nincsen saját bankszámlája: ebben az esetben csak igazolnia kell, hogy van olyan felnőtt, akinek a számlájára megérkezhetnek az elnyert milliók. 

A beérkező pályaműveket az alábbi szempontok alapján bírálják el:

  • a szakmai program minősége, művészeti színvonala és megvalósításának realitása
  • a költségvetés realitása
  • a program várható társadalmi és hitéleti hasznossága

Minderről pedig a kultúráért felelős államtitkár hoz majd döntést, aki, úgy tűnik, a pozícióért hajlandó azonosulni a nézettel, hogy kicsit felelősebbnek érezze magát a keresztény kultúráért, mint más vallásokéért. 

Félreértés ne essék: egy művészeti pályázat kiírása dicséretes dolog. A vallást kulturális értékként kezelni szintén az. De állami pénzen hittérítést folytatni már nem annyira elegáns, és ha a demokratikus alapelvek, vagy akár az alapvető szabadságjogok szempontjából vizsgáljuk a dolgot, akkor kifejezetten aggályos. Különösen, ha ezt a kulturális sokszínűségért felelős intézmény és annak képviselője teszi.

De az biztos, hogy az előadóművészeknek most minden ima jól jön. 

Facebook Comments