Utánanyúlna a NER a színművészetiseknek

Utánanyúlna a NER a színművészetiseknek

Utánanyúlna a NER a színművészetiseknek

A pártállam nem tűri az alattvalók elveszítését. Ez az illiberalizmus lényege.

A kormánypropaganda vezető orgánuma közölte, hogy Szarka Gábor, a kormány által elfoglalt SZFE kancellárja “levelet készül írni” azoknak a a külföldi (uniós) egyetemeknek, amelyekkel megegyezett a Freeszfe egyesület, hogy a Vidnyánszky-féle ideológia képzés helyett inkább valódi szakmát szeretnének tanulni. Ahogy az agitka fogalmaz:

diplomamentés céljából.

A Freeszfe – az Emergency Exitnek keresztelt projekt keretében – 5 európai egyetemmel egyezett meg eddig 14 osztály “átigazolásáról”. Őket a jelenlegi tanáraik tanítanánk, eddig nem ismert helyszínen, de német, osztrák, lengyel és svájci egyetemekhez tartoznának formálisan. Elismernék eddig kreditjeiket és diplomát is kapnának, ha végeznek.

Azaz kikerülnének a NER befolyása alól. A Magyar Nemzet és Szarka kancellár ezt trükknek nevezi, és

nem tűrheti.

Szarka állítólagos levelében az állítólagos együttműködését akarja felajánlani, és felhívni az érintett egyetemek rektorainak figyelmét a magyar jogszabályok betartására. Ti. hogy külföldi egyetemeknek engedélyt kell kérniük az Oktatási Hivataltól felsőoktatási tevékenység magyarországi folytatására.

A probléma ezzel mindössze az, hogy

  • sem Szarka, sem az einstandolt SZFE együttműködésére nincs semmilyen szükség;
  • az OH engedélye pedig (elvben) puszta formalitás.

A hatályos felsőoktatási törvény 76-77. §-ából világosan kiderül, hogy a szabad szolgáltatásnyújtás uniós normája miatt az EGT-országokban (EU+Norvégia, Svájc, Izland, Lichtenstein) működő egyetemeknek csak bejelentési kötelezettségük van az OH felé, tőlük

az engedély nem tagadható meg.

Szarka csinovnyiknak, vagy az új janicsárképzőnek pedig egyszerűen semmi közük a dologhoz; ők már elvégezték a feladatukat az ideológiai célú einstanddal.

Azonban Szarka szándékaiból az jól látszik, hogy a NER megpróbálja fenntartani a politikai gleischachtot, és nem szeretné ölbe tett kézzel nézni, hogy Magyarországon ki lehessen kerülni a pártállam hatalmát.

A probléma nem is igazán a diplomamentéssel van, afölött alighanem szemet tudnának hunyni. Hanem azzal, hogy

a dologból rendszer lehet.

  • Esetleg az SZFE-árvák évfolyamainak kifutása után is fennmaradhat egy alternatív, kormánytól független színészképzés Magyarországon.
  • És akkor semmi akadálya nem lenne, hogy létrejöjjön ugyanilyen közgazdász-, orvos-, edző- vagy történészképzés is. (Etc.)

A NER ezzel elveszíthetné az ideológiai-kulturális dominanciáját. Nem tudna uralkodna az alattvalók fölött. Sőt:

nem is lennének alattvalók, fennmaradna az szabad választás lehetősége.

A SZFE gleischachtolására ugyanis nem azért volt szükség, mert ún. konzervatív-nemzeti ideológiának nem volt hely a Nap alatt, és nem vehetett részt a magyarországi színészképzésben. Vidnyánszkyék már 2011-ben elfoglalták a vonatkozó kaposvári szakot, ami akkor még jobb és népszerűbb volt a pestinél.

Vissza is esett azonnal, mindenféle tekintetben:

mert még volt hová menekülni a vidnyánszkyk, szarkák, nemcsákok és takarómihályok elől.

Az SZFE 2020-as einstandjával ezt a lehetőséget szüntették meg. És ezt az opciót teremti újjá a Freeszfe és a külföldi egyetemek együttműködése.

  • Könnyen megtörténhet persze, hogy egy justizmorddal veszik elejét ennek: az OH nem tagadja meg ugyan az engedélyt – csak egyszerűen nem adja meg. Tessék pereskedni, majd megunják és abbahagyják.
  • És ha mégse, még mindig lehet jogszabályt módosítani, és egyszerűen betiltani az egészet.

Pont ahogy a CEU-val is tették 4 éve. És a CEU fel is adta, 2 éve már Bécsben van.

(A felső képen az SZFE – akkor még létező, azóta elbukott – szabadsága mellett kiálló Gandalf/Magneto, Sir Ian McKellen angol színész.)

Facebook Comments