Addig tiltakozott a Fidesz, hogy összefogna a szélsőjobbal, hogy végül csak összefogott vele

Addig tiltakozott a Fidesz, hogy összefogna a szélsőjobbal, hogy végül csak összefogott vele

Addig tiltakozott a Fidesz, hogy összefogna a szélsőjobbal, hogy végül csak összefogott vele

Közismert, hogy két hete, amikor Orbán Viktor próbált hidat verni az európai nacionalisták között, és Budapesten próbálta összebékíteni a lengyel kormányfőt Matteo Salvinivel, az olasz szélsőjobboldal (egyik) vezérével, akkor a tévedésből néha még mindig közmédiának csúfolt Fidesz-sajtóosztály és verbális kommandó már

a kérdést is provokációnak minősítette,

hogy miért hiányoztak az új EP-frakció létrehozását megcélzó találkozóról az európai szélsőjobboldal egyéb prominensei, mint a francia Nemzeti Tömörülés vagy az osztrák Szabadságpárt. A kormánypárti propagandista szerint ugyanis

csak amatőr újságírók kérdeznek olyat, hogy miért nincs ott valaki, akinek a jelenlétéről soha nem is volt szó.

Másfelől pedig az osztrák újságírónő ezzel akarja az új szerveződést

szélsőjobboldalinak láttatni, de ennek a Fidesz szerint semmi alapja nincs.

Pedig Franziska Tschinderle a német AfD-re még rá sem kérdezett, fel sem merült benne, hogy őket is bevennék, annyira adottnak vette, hogy a neonáci mozgalomból kinőtt szélsőjobboldali párttal nem akar összefogni a Fidesz.

  • Salvini egyébként az Orbánnal való találkozó után maga is elutasította, hogy számítanának az AfD-re.
  • Novák miniszter szintén kizárta, hogy közös frakciót akarnának a német radikálisokkal (bár ők régóta udvarolnának Orbánnak és pártjának).

És erre mi történt?

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn bejelentette, hogy

a Fidesz európa tanácsi delegációja csatlakozott az Európa Tanács Európai Konzervatív Frakció és Demokratikus Szövetség nevű frakciójához.

Szavai szerint a frakció meghatározó erejét mások mellett a brit Konzervatív Párt, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt, valamint két olasz párt, a Liga, valamint a Fratelli d’Italia tagsága jelenti.

Nem mintha Salvini, Kaczynski vagy a neofasiszta olasz testvérek nem lennének elegendőek, de – mit ad isten – az ET “konzervatív” frakciójának tagjai, nemcsak az osztrák Szabadságpárt vagy a szintén szélsőjobboldali Flamand Érdek, de

az Alternative für Deutschland delegáltjai is.

Ami Németh nagyvonalóan elfelejtett megemlíteni.

Úgyhogy a Fidesz 6 képviselője mostantól egy frakcióban politizál a német szélsőjobboldallal, noha azt korábban a leghatározottabban kizárták.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács ugyan nem uniós szerv, nem azonos az Európai Parlamenttel (és még kevésbé az Európai Tanáccsal), hanem egy összeurópai jogvédő szervezet, de az irány világos: a Fidesz beült a nácik közé.

Nem kell “szélsőjobboldalinak láttatni” az új szerveződést és a Fideszt, szélsőjobboldaliak azok maguktól is. Összenő, ami összetartozik.

Facebook Comments